Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Doi escroci au încercat să fure banii Carinei Țurcan condamnată pentru spionaj. Pe conturile ei a fost peste un miliard

26 Oct. 2021, 15:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
26 Oct. 2021, 15:51 // Societate //  Realitatea.md

Doi escroci au încercat să fure banii Carinei Țurcan, originară din Republica Moldova, condamnată în Rusia la 15 ani de pușcărie pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova. Pe conturile ei sunt sute de milioane de ruble. Bărbații au fost reținuți, iar recent Tribunalul Babușkinski din Moscova a aplicat arest preventiv pe numele lor, scrie presa locală.

Suspecții sunt Alexandr Pomelov, în vârstă de 31 de ani, din Sankt Peteresburg, Rusia, și un venetic pe nume Nicolai Mikolenko, originar din regiunea transcarpatică a Ucrainei. Aceștia sunt învinuiți de fraudă în proporții deosebit de mari și anchetatorii ruși încă investighează implicarea lor și în alte cazuri asemănătoare.

Potrivit informațiilor din anchetă, după ce Curtea Supremă a menținut sentința Carinei Țurcan, pe 14 octombrie curent, un bărbat a venit la biroul Băncii de Dezvoltare Regională Panorusă de la Moscova cu o procură falsă, precum că ar fi eliberată din numele Carinei Turcan, și a solicitat să retragă o sumă considerabilă de pe conturile acesteia.

Nu se spune cine exact din cei doi s-a prezentat la bancă. Avocatul său a spus că clientul ale cărui interese le reprezintă „a făcut asta, din cauza analfabetismului său juridic”. Adică nu ar fi cunoscut care-s intențiile unor „persoane terțe”, care l-au rugat „să vină la bancă pentru a transfera banii”.

Presa rusă scrie că, în total, pe conturile Carinei Țurcan ar fi peste un miliard de ruble, 656 de milioane fiind venit exclusiv de la stat. Despre încercarea de a sustrage banii acesteia au aflat angajații securității economice din cadrul FSB și poliția în baza unei informații operative. Acum, se încearcă stabilirea organizatorilor escrocheriei.

Cine este Carina Țurcan?

Carina Țurcan a exercitat funcția de manager de vârf în cadrul companiei „Inter RAO”. Anul trecut, a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia în favoarea Republicii Moldova. Procurorii au cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare. Sentința i-a fost menținută inclusiv de ultima instanță ierarhic superioară.

Ea a fost reținută în 2018 și acuzată de transmiterea către SIS-ul Republicii Moldova a conţinutului unor scrisori clasificate ale Ministerului rus al Energiei. Mai exact, FSB a susținut că a fost recrutată de SIS în 2004 şi că a înmânat informaţii secrete în 2015. Acestea se refereau la furnizarea de electricitate rusă către Ucraina.

În unele documente din cadrul anchetei, erau enumerate și „persoane de contact” din rândul politicienilor moldoveni și angajaților corporațiilor de stat din Rusia, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldovei, socialistul Igor Dodon și Oleg Voronin – fiul ex-șefului statului, actualului deputat Vladimir Voronin. Carina Țurcan a recunoscut că îl cunoaște pe Igor Dodon, dar doar din întâlnirile Comisiei interguvernamentale moldo-ruse la care a participat în perioada 2008-2009.

Ea şi-a susţinut nevinovăţia până la finalul emiterii sentinței. 656 de milioane de ruble au fost confiscate de pe conturile sale și au fost transformate în venituri de stat ale Rusiei.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:18 // Actualitate //  Maria Timofti

Comisia Electorală Centrală anunță despre prezența la vot în cele 5 localități din țară unde are loc al II-lea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar.

Prin urmare, în satul Opaci, raionul Căușeni au votat  357 de cetățeni iar în comuna Hârtop, raionul Cimișlia – 313 oameni și-au exprimat dreptul la vot. De asemenea, în orașul Cupcini, raionul Edineț au votat 925 de oameni, în satul Bălceana, raionul Hâncești – 215, iar în comuna Cneazevca, raionul Leova – 142 de alegători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală