Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Domnica Manole: Parlamentul nu a justificat necesitatea și durata stării de urgență

28 Apr. 2021, 20:05
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Apr. 2021, 20:05 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivul pentru care înalta Curte a declarat că instituirea Stării de Urgență nu corespunde normelor din Constituție. Potrivit Domnicăi Manole, acest lucru ține de lipsa unor argumente clare și convingătoare cu privire la necesitatea de institui această Stare de Urgență anume pentru 2 luni, informează Realitatea.md.

Președinta Curții Constituționale spune că decizia de a declara Starea de Urgență trebuie să fie o măsură de ultim resort, ca răspuns la un pericol cu caracter excepțional, care presupune că măsurile sau restricțiile obișnuite privind protecția siguranței, sănătății și a ordinii publice sunt insuficiente.

„Curtea a subliniat că Parlamentul trebuie să aducă motive convingătoare în decizia sa. Parlamentul trebuie să justifice în ce măsură competențele ordinare ale Executivului sunt insufuciente pentru depășirea situației de criză.

La adoptarea Hotărârii contestate, Parlamentul s-a bazat pe un proiect înregistrat de deputați. În nota informativă, se face trimitere la rata infectării populației cu Covid-19 și la raportul Comisiei pentru Situații Excepționale. Cu toate acestea, nu sunt argumente care să justifice durata Stării de Urgență, adică durata de 2 luni.

Mai mult, Parlamentul nu a motivat în ce măsură competențele ordinare ale Guvernului sunt insuficiente și în ce măsură sporirea competențelor Puterii Executive poate compensa deficiența în discuție.

La instituirea Stării de Urgență, Parlamentul nu trebuie doar să ofere argumente care se referă la restrângerea drepturilor fundamentale, odată ce este declanșată o procedură constituțională, care poate fi obstrucționată prin instituirea Stării de Urgență. Curtea a subliniat că Legea Fundamentală trebuie citită și respectată în ansamblul ei.

Curtea a reținut că dacă sunt sufiente măsurile legale obișnuite, nu este necesară declararea Stării de Urgență și obstrucționarea unor proceduri constituționale”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă.

Menționăm, că astăzi Curtea Constituțională a declarat că Hotărârea Parlamentului, prin care s-a instituit Starea de Urgență – nu corespunde Legii Supreme. În context, președinta Maia Sandu, a și semnat un decret prin care a decis dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală