Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Domnica Manole: Parlamentul nu a justificat necesitatea și durata stării de urgență

28 Apr. 2021, 20:05
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Apr. 2021, 20:05 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivul pentru care înalta Curte a declarat că instituirea Stării de Urgență nu corespunde normelor din Constituție. Potrivit Domnicăi Manole, acest lucru ține de lipsa unor argumente clare și convingătoare cu privire la necesitatea de institui această Stare de Urgență anume pentru 2 luni, informează Realitatea.md.

Președinta Curții Constituționale spune că decizia de a declara Starea de Urgență trebuie să fie o măsură de ultim resort, ca răspuns la un pericol cu caracter excepțional, care presupune că măsurile sau restricțiile obișnuite privind protecția siguranței, sănătății și a ordinii publice sunt insuficiente.

„Curtea a subliniat că Parlamentul trebuie să aducă motive convingătoare în decizia sa. Parlamentul trebuie să justifice în ce măsură competențele ordinare ale Executivului sunt insufuciente pentru depășirea situației de criză.

La adoptarea Hotărârii contestate, Parlamentul s-a bazat pe un proiect înregistrat de deputați. În nota informativă, se face trimitere la rata infectării populației cu Covid-19 și la raportul Comisiei pentru Situații Excepționale. Cu toate acestea, nu sunt argumente care să justifice durata Stării de Urgență, adică durata de 2 luni.

Mai mult, Parlamentul nu a motivat în ce măsură competențele ordinare ale Guvernului sunt insuficiente și în ce măsură sporirea competențelor Puterii Executive poate compensa deficiența în discuție.

La instituirea Stării de Urgență, Parlamentul nu trebuie doar să ofere argumente care se referă la restrângerea drepturilor fundamentale, odată ce este declanșată o procedură constituțională, care poate fi obstrucționată prin instituirea Stării de Urgență. Curtea a subliniat că Legea Fundamentală trebuie citită și respectată în ansamblul ei.

Curtea a reținut că dacă sunt sufiente măsurile legale obișnuite, nu este necesară declararea Stării de Urgență și obstrucționarea unor proceduri constituționale”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă.

Menționăm, că astăzi Curtea Constituțională a declarat că Hotărârea Parlamentului, prin care s-a instituit Starea de Urgență – nu corespunde Legii Supreme. În context, președinta Maia Sandu, a și semnat un decret prin care a decis dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82