Procuratura Anticorupție informează că, la data de 15 martie a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a trei angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, învinuiți în 6 episoade, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, în dosarul denumit generic „Schema de corupție la Aeroportul Internațional Chișinău”.
Anterior, în decembrie 2021 și respectiv februarie 2022, procurorii anticorupție au expediat în instanța de judecată cauzele penale de învinuire a altor doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în cadrul cărora unuia dintre ei i s-a incriminat 1 episod de corupție, respectiv celui de al doilea – 11 episoade de corupere pasivă, fiind vizați în procesul de implementare a schemei infracționale de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău.
„Cauza penală a fost pornită în iunie 2021, în temeiul săvârșirii infracțiunii de corupere pasivă, unde în rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate au fost reținuți 13 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, vizați într-un dosar complex care cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale”.
Mai exact, s-a constatat că, angajații Sectorului de Poliție de Frontieră «Aeroportul Internațional Chișinău», fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR «COVID-19» cu semne de falsificare.
„Polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera Republicii Moldova pe sensul «ieșire» sume cuprinse între 50-100 de euro. De asemenea, s-a mai stabilit că, angajații poliției de frontieră, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin «Aeroportului Internațional Chișinău», pe sensul «ieșire», pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare. Respectiv, contra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente și pentru încălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova”, se arată în nota informativă a Procuraturii Anticorupție.
Concomitent, în decembrie 2021, trei persoane dintre cele vizate în schema infracțională vizată, au fost scoase de sub urmărire penală, pe motiv că fapta săvârșită conține semnele constitutive ale contravenției de recompensă nelegitimă sau de folos material.
„În partea ce se referă la alți șapte angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, menționăm că, cauza penală în privința acestora rămâne la etapa de urmărire penală, în cadrul căreia la moment sunt efectuate mai multe acțiunile de urmărire penală necesare pentru terminarea ei și emiterea unei soluții pe caz”.
Procurorii menționează că, despre măsurile suplimentare întreprinse pe cauza penală rămasă la etapa de urmărire penală și soluția dispusă pe caz, vor reveni ulterior cu informații suplimentare.
De menționat că, persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.