Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Dosarul secțiilor de votare din diasporă în vizorul Avocatului Poporului! Cere Procuraturii Generale să se implice

29 Iun. 2021, 17:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
29 Iun. 2021, 17:59 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Comisia Electorală Centrală şi Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în egală măsură, au desconsiderat sau au tratat superficial şi formal importanța informațiilor care urmau să se regăsească în avizul prealabil al MAEIE. Sunt constatările făcute de Avocatul Poporului.

Într-un demers expediat Procuraturii Generale, Ombudsmanul solicită examinarea acțiunilor/ inacțiunilor CEC și ale MAEIE prin prisma întrunirii semnelor constitutive ale componentelor de infracțiuni „împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral” şi „neglijență în serviciu”.

„În demers se menționează că CEC, având la bază hotărârea Curții de Apel Chișinău din 17 iunie şi decizia Curții Supreme de Justiție din 22 iunie curent și urmare a organizării consultărilor suplimentare cu factorii de decizie din cadrul MAEIE, la revizuirea listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, nu a ținut cont de argumentele invocate în favoarea instituirii numărului suficient al secțiilor de votare în afara țârii, astfel încât să fie acoperit în deplin volum solicitările cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean”, se arată în nota informativă.

De asemenea, Avocatul Poporului precizează că completul de judecată a observat că în textul corespondenței dintre CEC şi MAEIE, care se pretinde a fi aviz prealabil, lipsesc informații precise şi certe la toate cele 4 condiții legale, citate in Hotărârea Curții de Apel din 17.06.2021, care urmau a fi luate în calcul la constituirea numărului optim de secții de votare în străinătate.

„Curtea de Apel Chișinău și ulterior Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție au punctat faptul că CEC şi MAEIE, în detrimentul cerințelor legale imperative, au conlucrat în mod defectuos şi, în consecință, nu au atins scopul urmărit, adică nu au identificat informația impusă de legiuitor pentru a fixa cu o precizie maximală numărul necesar de secții de votare în străinătate, în scopul unei bune desfășurări a scrutinului parlamentar și asigurării dreptului la vot, prin crearea condițiilor decente pentru alegători, fără a ține cont de experiența negativă acumulată la alegerile precedente şi fără a lua în mod serios situația pandemică, afectată de virusul COVID -19”, precizează Ombudsmanul.

Demersul integral poate fi accesat AICI.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 13:32 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Caz șocant în nordul țării. Trei bărbați, dintre care un minor și un cetățean străin, au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de tâlhărie.

Într-un comunicat de presă emis de IGP se precizează că ieri, 22 septembrie, în jurul orei 05.00 dimineața, polițiștii din Briceni au fost sesizați de o femeie, care, a comunicat că în domiciliul fratelui ei, locuitor al or. Briceni, au pătruns persoane necunoscute unde l-au maltratat, apoi i-au sustras bani.

„La fața locului polițiștii au stabilit că, trei persoane necunoscute, deghizate cu măști pe față și căciuli pe cap, cu o armă de vânătoare, prin forțarea ușii de la intrare, au pătruns în casă, l-au maltratat pe proprietar, un bărbat de 37 de ani, l-au legat, apoi au sustras 15 000 de lei și au plecat într-o direcție necunoscută. Ca urmare a acțiunilor prompte ale ofițerilor  Direcției „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații, polițiștilor din Briceni și Edineț, la scurt timp după comiterea infracțiunii, au fost reținuți trei suspecți”, anunță IGP.

Aceștia s-au dovedit a fi un tânăr de 28 de ani, anterior judecat pe diferite infracțiuni, un minor de 17 ani, ambii din satul Trebisăuți r. Briceni și un cetățean de origine georgiană de 44 de ani, anterior condamnat pentru comiterea mai multor infracțiuni în țara sa, cu statut in lumea criminală a spațiului CSI, aflat pe teritoriul Republicii Moldova de șapte zile. 

„De asemenea, polițiștii au depistat careva haine, care s-au stabilit că ar aparține la unul dintre suspecți și a fost îmbrăcat în timp ce ar fi comis infracțiunea, o armă de foc de model neidentificat, calibrul 12, folosită la comiterea infracțiunii. În acest caz, poliţia a iniţiat o cauză penală în baza art. 188 al. 2 Cod Penal al RM,  iar persoanele suspecte au fost reținute pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigație în vederea întăririi bazei probatorii, precum și pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.”, se mai arată în comunicat.

Potrivit legislaţiei, persoanele culpabile de comiterea infracțiunii „Tâlhăria”, riscă privațiune de libertate de la 6 la 15 ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române