Curs valutar
  • EUR
    19.0855
    -0.6811%
  • USD
    18.2165
    -0.0895%
  • RUB
    0.1836
    -0.5991%
  • RON
    3.8365
    -0.6751%
  • UAH
    0.4972
    0.7039%

Două judecătorii vor „lupta” pentru statutul de instanță-model! E un proiect USAID, lansat astăzi

22 Sept. 2021, 17:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Sept. 2021, 17:04 // Societate //  Realitatea.md

Două instanțe judecătorești vor concura pentru titlul de judecătorie model în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, lansat astăzi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Proiectul va sprijini judecătoriile Ungheni și Bălți în realizarea și menținerea statutului de instanță model prin creșterea eficienței, performanței și calității serviciilor bazate pe standardele Cadrului internațional pentru excelență judecătorească (CIEJ) și prin adaptarea serviciilor acestora la necesitățile justițiabililor.

„Odată cu independența R. Moldova, Statele Unite a oferit suport sectorului justiției pentru a-l face mai eficient, transparent și responsabil față de cetățenii săi. Acum zece ani la Chișinău, pe atunci vicepreședintele Biden a vorbit despre necesitatea combaterii corupției, consolidării instituțiilor democratice și crearea unui sistem judiciar echitabil și de încredere. Prin intermediul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, continuăm parteneriatul nostru cu judecătoriile moldovenești pentru a crea centre judiciare de excelență care oferă servicii comunităților lor. Statul de drept este o piatră de temelie pentru democrație. Societatea nu poate avansa fără acesta”, a declarat Laura Hruby, însărcinat cu afaceri, Ambasada SUA în Moldova.

Proiectul va încuraja realizarea reformelor de jos în sus, inițial, prin susținerea a două judecătorii să atingă statutul de instanță model, iar, mai apoi, prin extinderea activităților la scară națională, motivând și alte judecătorii de primă instanță să aplice cele mai bune practici.

„Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” dezvoltă în continuare realizările proiectelor anterioare ale USAID în domeniul justiției, toate vizând modernizarea și eficientizarea procedurilor judiciare. Proiectul va îmbunătăți performanța instanțelor, precum și realizarea justiției în conformitate cu așteptările cetățenilor. La alegerile recente, cetățenii moldoveni au dat un vot de încredere pentru instituțiile publice reformate, care îndeplinesc necesitățile populației. Vrem să susținem acest proces de transformare democratică a judecătoriilor în intanțe model la următoarele capitole: performanță, eficiență, deschidere și încredere în „gardienii” statului de drept”, a completat directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander.

Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Schiopu, a menționat că instituția pe care o reprezintă speră să crească accesibilitatea serviciilor judecătorești și încrederea publicului în sistemul judiciar. Dumitru Gherasim, președintele Judecătoriei Bălți, a completat că îmbunătățirea și monitorizarea performanței instanțelor este esențială în contextul implementării standardelor europene în domeniul justiției.

„Lucrurile pe care vrem să le facem în țară țin de edificarea unui stat de drept. Această agendă ambițioasă pe care ne-am propus-o nu poate fi îndeplinită fără de suportul partenerilor de dezvoltare. Susținem plenar Proiectul „Instanțe Judecătorești Model”, deoarece acesta are drept scop să asigure servicii de calitate pentru cetățeni. Lucrurile se vor îmbunătăți calitativ atunci când cetățenii vor avea încredere în actul justiției și sperăm că acest proiect va contribui la acest lucru. Guvernul este recunoscător Statelor Unite și USAID pentru tot ce a făcut și face pentru R. Moldova”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Cele două judecătorii pilot (Bălți și Ungheni) au fost selectate în urma unui concurs public de către o comisie formată din reprezentanți ai proiectului, Consiliului Superior al Magistraturii, Agenției pentru Administrarea Instanțelor Judecătorești și ai partenerilor din sectorul justiției.

„Îmbunătățirea performanței instanțelor de judecată, consolidarea comunicării cu justițiabilii, asigurarea accesului public la informații, sporirea gradului de utilizare a tehnologiilor informaționale constituie deziderate comune ale instituțiilor statului și ale partenerilor de dezvoltare. CSM reiterează disponibilitatea de a pune la dispoziție instrumentele necesare realizării tuturor acțiunilor stabilite în cadrul proiectului, astfel încât în comun să creștem calitatea actului de justiție”, a spus președintele interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

Instanțele selectate s-au remarcat prin viziuni clare asupra dezvoltării de viitor, o mare varietate de îmbunătățiri propuse, precum și interes demonstrat și disponibilitate de timp și resurse umane.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va ajuta judecătoriile Ungheni și Bălți să dezvolte și să implementeze standarde de management al calității pentru a-și îmbunătăți indicatorii de performanță, precum și va contribui la satisfacerea necesităților justițiabililor prin instituționalizarea platformelor și instrumentelor de comunicare pentru consultarea a diverse grupuri de justițiabili și cetățeni cu privire la problemele juridice și organizarea instanțelor.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va oferi asistență și la nivel național în domeniile cheie precum instituționalizarea CIEJ, monitorizarea performanței instanțelor, planificarea strategică, mecanisme online de reclamații, implicarea comunității, îmbunătățiri la Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, precum și un program de granturi.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până în ianuarie 2024 și are un buget de 5,6 milioane USD.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală