Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Două judecătorii vor „lupta” pentru statutul de instanță-model! E un proiect USAID, lansat astăzi

22 Sept. 2021, 17:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Sept. 2021, 17:04 // Societate //  Tatiana Rusnac

Două instanțe judecătorești vor concura pentru titlul de judecătorie model în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, lansat astăzi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Proiectul va sprijini judecătoriile Ungheni și Bălți în realizarea și menținerea statutului de instanță model prin creșterea eficienței, performanței și calității serviciilor bazate pe standardele Cadrului internațional pentru excelență judecătorească (CIEJ) și prin adaptarea serviciilor acestora la necesitățile justițiabililor.

„Odată cu independența R. Moldova, Statele Unite a oferit suport sectorului justiției pentru a-l face mai eficient, transparent și responsabil față de cetățenii săi. Acum zece ani la Chișinău, pe atunci vicepreședintele Biden a vorbit despre necesitatea combaterii corupției, consolidării instituțiilor democratice și crearea unui sistem judiciar echitabil și de încredere. Prin intermediul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, continuăm parteneriatul nostru cu judecătoriile moldovenești pentru a crea centre judiciare de excelență care oferă servicii comunităților lor. Statul de drept este o piatră de temelie pentru democrație. Societatea nu poate avansa fără acesta”, a declarat Laura Hruby, însărcinat cu afaceri, Ambasada SUA în Moldova.

Proiectul va încuraja realizarea reformelor de jos în sus, inițial, prin susținerea a două judecătorii să atingă statutul de instanță model, iar, mai apoi, prin extinderea activităților la scară națională, motivând și alte judecătorii de primă instanță să aplice cele mai bune practici.

„Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” dezvoltă în continuare realizările proiectelor anterioare ale USAID în domeniul justiției, toate vizând modernizarea și eficientizarea procedurilor judiciare. Proiectul va îmbunătăți performanța instanțelor, precum și realizarea justiției în conformitate cu așteptările cetățenilor. La alegerile recente, cetățenii moldoveni au dat un vot de încredere pentru instituțiile publice reformate, care îndeplinesc necesitățile populației. Vrem să susținem acest proces de transformare democratică a judecătoriilor în intanțe model la următoarele capitole: performanță, eficiență, deschidere și încredere în „gardienii” statului de drept”, a completat directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander.

Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Schiopu, a menționat că instituția pe care o reprezintă speră să crească accesibilitatea serviciilor judecătorești și încrederea publicului în sistemul judiciar. Dumitru Gherasim, președintele Judecătoriei Bălți, a completat că îmbunătățirea și monitorizarea performanței instanțelor este esențială în contextul implementării standardelor europene în domeniul justiției.

„Lucrurile pe care vrem să le facem în țară țin de edificarea unui stat de drept. Această agendă ambițioasă pe care ne-am propus-o nu poate fi îndeplinită fără de suportul partenerilor de dezvoltare. Susținem plenar Proiectul „Instanțe Judecătorești Model”, deoarece acesta are drept scop să asigure servicii de calitate pentru cetățeni. Lucrurile se vor îmbunătăți calitativ atunci când cetățenii vor avea încredere în actul justiției și sperăm că acest proiect va contribui la acest lucru. Guvernul este recunoscător Statelor Unite și USAID pentru tot ce a făcut și face pentru R. Moldova”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Cele două judecătorii pilot (Bălți și Ungheni) au fost selectate în urma unui concurs public de către o comisie formată din reprezentanți ai proiectului, Consiliului Superior al Magistraturii, Agenției pentru Administrarea Instanțelor Judecătorești și ai partenerilor din sectorul justiției.

„Îmbunătățirea performanței instanțelor de judecată, consolidarea comunicării cu justițiabilii, asigurarea accesului public la informații, sporirea gradului de utilizare a tehnologiilor informaționale constituie deziderate comune ale instituțiilor statului și ale partenerilor de dezvoltare. CSM reiterează disponibilitatea de a pune la dispoziție instrumentele necesare realizării tuturor acțiunilor stabilite în cadrul proiectului, astfel încât în comun să creștem calitatea actului de justiție”, a spus președintele interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

Instanțele selectate s-au remarcat prin viziuni clare asupra dezvoltării de viitor, o mare varietate de îmbunătățiri propuse, precum și interes demonstrat și disponibilitate de timp și resurse umane.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va ajuta judecătoriile Ungheni și Bălți să dezvolte și să implementeze standarde de management al calității pentru a-și îmbunătăți indicatorii de performanță, precum și va contribui la satisfacerea necesităților justițiabililor prin instituționalizarea platformelor și instrumentelor de comunicare pentru consultarea a diverse grupuri de justițiabili și cetățeni cu privire la problemele juridice și organizarea instanțelor.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va oferi asistență și la nivel național în domeniile cheie precum instituționalizarea CIEJ, monitorizarea performanței instanțelor, planificarea strategică, mecanisme online de reclamații, implicarea comunității, îmbunătățiri la Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, precum și un program de granturi.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până în ianuarie 2024 și are un buget de 5,6 milioane USD.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:57
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 10:57 // Societate //  Realitatea.md

Procurorii anticorupție (PA) au venit cu o informație despre perchezițiile din seara de luni, 18 octombrie curent, în incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Nu este vorba de vreun dosar nou, ci despre anumite probe care sunt relevante în urmărirea penală inițiată pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. 

PA a recunoscut că perchezițiile au avut loc în birourile a doi procurori PCCOCS, fără a da nume. Este de menționat însă că s-a vehiculat despre Dumitru Raileanu și Elena Ceruța. „Necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție”, explică procurorii anticorupție.

Despre faptul că perchezițiile au avut loc în biroul lui Dumitru Raileanu a fost confirmat aseară presei, cât despre Elena Ceruța nu se cunoaște exact. Azi, procurorii anticorupție au mai declarat că perchezițiile au fost necesare, pentru că cei doi procurori PCCOCS au refuzat să le prezinte „toate actele și obiectele solicitate în condiții legale”.

„Acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul dlui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune”, mai explică procurorii anticorupție.

Este cunoscut că Dumitru Raileanu și Elena Ceruța au făcut parte din procurorii care au semnat procesul verbal al ședinței de lucru din cadrul Procuraturii Generale, în urma căreia s-a luat decizia de a se renunța la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul „fraudei bancare”.

„Considerăm fără temei declarațiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acțiunile de urmărire penală menționate și alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizați”, au conchis procurorii anticorupție.

Amintim că aseară Victor Furtuna, procurorul desemnat de CSP să investigheze acțiunile pretins ilegale sesizate de deputatul PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo, a ieșit din sediul PCCOCS cu o pungă neagră. El a declarat doar că este vorba despre niște documente și mai multe detalii nu poate oferi pentru a nu periclita mersul anchetei.

Alexandr Stoianoglo este învinuit pe patru capete de acuzare. Acum, se află în arest la domiciliu. Nu-și recunoaște vina.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie