Curs valutar
 • EUR
  20.3928
  -0.6409%
 • USD
  19.4411
  -0.3832%
 • RUB
  0.3092
  -0.0647%
 • RON
  4.1457
  -0.7622%
 • UAH
  0.5264
  -0.3799%

Drepturile autorilor și interpreților din Moldova, în pericol. Organizații rusești încearcă un atac hibrid

18 Apr. 2022, 12:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
18 Apr. 2022, 12:14 // Societate //  Realitatea.md

Atacurile hibride ale Organizațiilor de Gestiune Colectivă din Federația Rusă (Российское Авторское Общество (RAO), Всероссийская Организация Интеллектуальной Собственности (VOIS) și Российский Союз Правообладателей (RUR)) au ajuns și în domeniul Drepturilor de Autor și Conexe din Republica Moldova și încearcă să preaia controlul asupra acestui domeniu, precum au făcut-o și în alte țări post-sovietice, scrie disinfo.md.

Potrivit investigației, mai multe țări sunt supuse unei capturări prin fentarea legislației și a unor înțelegeri pe sub masă cu suportul agresiv al factorului politic. După ce au atacat prin metode raider domeniile drepturilor de autor și conexe din Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan, RAO i s-a creat impresia că ar putea distruge în scop de acaparare și sistemul drepturilor de autor din Republica Moldova.

Astfel, la începutul lunii noiembrie 2021, un grup de oameni anonimi pentru domeniul drepturilor de autor și conexe anunță despre lansarea a Moldavian Rightsholders Association, prescurtat MORA. Acest anunț vine după vizita în Republica Moldova, în luna octombrie 2021, a reprezentanților de la RAO și VOIS. După câteva zile de întrevederi și acțiuni, pe 22 octombrie 2021, Agenția Servicii Publice înregistrează Asociația Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA”.

Asociația „de autori” MORA este fondată de 6 cetățeni ai Republicii Moldova: Gherman Stela (Președintă), Codreanu Dumitru (Cenzor) și Jora Vadim, Țurcan Valentin, Chiroșca Nicolae și Pădure Constantin (membri ai Consiliului de Administrare al autorilor). De menționat, că pe lângă variabila profesională – de la proprietar de restaurant, constructori și până la șomeri, niciunul din aceste 6 persoane nu este autor sau interpret și nu a avut niciodată nicio legătură de ordin profesional cu domeniul drepturilor de autor și conexe.

Investigația mai arată că, chiar dacă MORA nu dispunea de niciun membru – autor, producător sau interpret (potrivit informației de pe pagina web a MORA și lipsa informației pe pagina web a AGEPI confirmă acest fapt), pe data de 24 decembrie 2021, reprezentanții MORA depun la AGEPI cererea de avizare în calitate de Organizație de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor și Conexe autorizată.

La 20 ianuarie 2022, AGEPI examinează cererea MORA și constată necorespunderea totală a dosarului depus la criteriile și cerințele reglementate de legislație, Decizia nr. 44/105 din 20.01.2022 fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 27-33 din 28.01.2022 (https://agepi.gov.md/sites/default/files/comisia_ogc/Nr_44-105_din_20.01.2022.pdf).

Chiar dacă nu au fost avizați de AGEPI în calitate de OGC autorizat, RAO nu renunță și MORA transmite în adresa Președinției și Guvernului Republicii Moldova plângeri lacrimogene că li se încalcă drepturile și dorința de a reprezenta autorii și interpreții din Federația Rusă. În paralel, RAO face eforturi și cu încălcarea statutului include ilegal MORA în calitate de membru al Confederației Eurasiatice a Asociațiilor Deținătorilor de Drepturi (EAKOП) – o organizație creată de RAO, VOIS și RUR pentru a domina sau cel puțin pentru a perturba activitatea organizațiilor deținătorilor de drepturi de autor și conexe din țările post sovietice.

Pentru că toate aceste acțiuni nu au dat rezultate și de fapt nu aveau nicio șansă de soluționare, RAO întreprinde următoarea acțiune – îl influențează într-un mod încă necunoscut pe Eugen Doga să participe pe 10 aprilie 2022 la ședința adunării generale MORA și să devină membru al Consiliului MORA, sperând sau contând pe faptul că Doga va promova interesele RAO în Republica Moldova. De menționat, că Eugen Doga în ultimii 15 ani a gestionat drepturile sale de autor în mod personal, retrăgând drepturile de gestiune colectivă de la toate OGC-le din Republica Moldova. Rămâne să aflăm dacă participarea Eugen Doga în MORA este o acțiune conștientă sau a fost influențat, fie indus în eroare în mod fraudulos.

Care este miza?!

Conform aceleiași investigații, urmând practica din Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan, scopul RАО este de a extrage din Republica Moldova, prin intermediul MORA, a sumelor de bani care reprezintă remunerațiile de autor pentru muzică sau alte opere cu origine din Rusia. La prima vedere, pentru o persoană neinițiată în domeniu, totul pare a fi logic (dacă MORA ar deține aviz). Însă în realitate, legile naționale și reglementările internaționale impun OGC-urile naționale avizate la moment să semneze contracte de colaborare internaționale cu organizații similare, pentru asigurarea reprezentării și protejării titularilor de drepturi pe teritoriul respectiv. Încălcând legislația și toate normele naționale și internaționale din domeniu, prin crearea unor OGC-uri căpușă ale RAO în Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan, RAO își asigură un sistem de extragere directă a remunerațiilor din aceste țări, ocolind OGC-le naționale avizate pentru a se eschiva de la achitarea remunerației de autor titularilor din aceste state.

Totodată, prin crearea OGC-căpușă în afara Rusiei, sumele de bani – retribuțiile pentru autorii și interpreții naționali din Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan sunt transferate anume către aceste OGC-căpușă, adică din buzunarul drept în buzunarul stâng al RAO și VOIS.

Prin această schemă, sunt prejudiciați autorii și interpreții din aceste state. De menționat că niciodată autorii și interpreții din Moldova nu au încasat nicio retribuție de la RAO și VOIS, în timp ce OGC-le naționale avizate au achitat toată remunerația cuvenită titularilor de drepturi din Rusia.

În același timp, mecanismul pus în aplicare de RAO este impunerea pe piețele naționale a soft-ului specializat de monitorizare al RAO – Fonmix, prin intermediul căruia chipurile s-ar face monitorizarea difuzării publice și respectiv a valorificării operelor interpreților și autorilor din Rusia. Partea interesantă este că baza de date a monitorizărilor Fonmix se păstrează exclusiv pe serverele din Moscova, iar retribuțiile se calculează în baza rapoartelor furnizate anume de funcționarii RAO. Astfel, OGC-le din țările atacate au acuzat RAO de fals în raportarea pentru anul 2021, conform cărora, anul trecut cota valorificării publice a muzicii rusești ajungea până la 50% în aceste țări, deși în anii precedenți nu ajungea nici la 10% în realitate.

Schema descrisă mai sus a fost oprită în Georgia, Autoritatea națională de profil refuzând avizarea Asociaţiei GERA – Georgian Rightsholders Association. Curios este că pentru a nu se complica, RAO își denumește filialele ilegale în aceiași logică: țara + Rightsholders Association: GEorgian Rightholders Association – GERA, MOldavian Rightholders Association – MORA și RAO, VOIS și RUR, prin fondarea MORA, în mod demonstrativ și direct creează situații provocatoare la adresa statului Republica Moldova.

Riscuri pentru autorii și interpreții din Moldova!

Din Decizia publicată în Monitorul Oficial nr. nr. 27-33 din 28.01.2022, este cert că AGEPI a sesizat riscurile și pericolele pentru titularii de drepturi din Republica Moldova și bazându-se pe legislația națională în vigoare a adoptat unica decizie posibilă – corectă și legală. Totodată, RAO și VOIS, prin intermediul OGC-lui lor căpușă intenționează adresarea repetată la AGEPI pentru avizare.

În același timp, autorii și interpreții autohtoni și-au exprimat speranța și încrederea că AGEPI va sta ferm la straja drepturilor și intereselor naționale și nu va admite realizarea acestui atac raider pentru acapararea domeniului dreptului de autor și a drepturilor conexe din Republica Moldova. Totodată, la cea mai apropiată Adunare, autorii, interpreții și alți titulari de drepturi autohtoni vor pune în discuție subiectul respectiv pentru clarificarea acestor tentative, iar în caz de necesitate vor reacționa corespunzător, prin adresare către organele responsabile de securitatea statului – SIS, MAI, Procuratura Generală, Comisia Parlamentară pentru Securitate și chiar către Consiliul Suprem de Securitate, având în vedere că această schemă infracțională este un pericol pentru securitatea națională.

Vom urmări evoluția evenimentelor, inclusiv care vor fi acțiunile ulterioare ale AGEPI și altor instituții de stat pe acest subiect și vom informa opinia publică.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
07 Dec. 2022, 22:55
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
07 Dec. 2022, 22:55 // Life //  Ursu Ana

Tremorul ste un fel de mișcare zguduitoare. Este adesea mai vizibil în mâini și brațe. Poate afecta orice parte a corpului, inclusiv capul, limba sau corzile vocale.

Tremorurile pot apărea la orice vârstă. Sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Fiecare persoană are un oarecare tremur când își mișcă mâinile. Oboseala, stresul, furia, frica, cofeina și fumatul pot agrava acest tip de tremor.

Un tremor care nu dispare în timp poate fi un semn al unei probleme de sănătate și ar trebui să mergeți la medic pentru a depista ce se întâmplă, scrie doctorulzilei.ro.

Tremorul esențial este cel mai comun dintre tipurile de tremor. Implică aproape întotdeauna mișcări rapide și mici. Se întâmplă de obicei atunci când încercați să faceți ceva, cum ar fi să atingeți un obiect sau să scrieți. Acest tip de tremor poate fi, de asemenea, ereditar.

Potrivit MayoClinic, tremorul poate fi cauzat de:

 • Anumite medicamente
 • Tulburări ale creierului, nervilor sau mișcării, inclusiv mișcările musculare necontrolabile (distonie)
 • Tumoare pe creier
 • Consumul de alcool sau renunțarea la alcool
 • Scleroză multiplă
 • Oboseală sau slăbiciune musculară
 • îmbătrânire
 • hipertiroidism
 • boala Parkinson
 • Stres, anxietate sau oboseală
 • accident vascular cerebral
 • Prea multă cafea sau alte băuturi cu cofeină

Pentru tremorurile provocate de stres, încercați forme de relaxare precum meditația sau exercițiile de respirație. Pentru tremor din orice cauză, evitați cofeina și dormiți din plin.

Pentru tremurături cauzate de un medicament, consultați medicul în vedrea opririi medicamentului, reducerea dozei sau trecerea la un alt medicament. Nu schimbați sau opriți singur medicamentația.

Pentru tremurături cauzate de consumul de alcool, căutați un tratament care să vă ajute să renunțați la băutură.

Tremorurile severe pot face dificilă desfășurarea activităților zilnice. Este posibil să aveți nevoie de ajutor cu aceste activități.

Când să mergi urgent la medic

 • Este mai rău în repaus și mai bine în mișcare, cum ar fi atingerea unui obiect
 • Este intens, prelungit sau interferează cu viața ta
 • Apare cu alte simptome, cum ar fi dureri de cap, slăbiciune, mișcări anormale ale limbii sau alte tipuri de mișcări pe care nu le puteți controla.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală