Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

După 4 zile, cu reacție. Avocatul Poporului solicită asigurarea dreptului la un proces echitabil în cazul Stoianoglo

09 Oct. 2021, 11:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
09 Oct. 2021, 11:36 // Actualitate //  Petru Beregoi

Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, consideră inadmisibile motivările și justificările procurorului pe caz ce au dus vădit la încălcarea realizării în deplin volum a dreptului la apărare a procurorului general suspendat, Alexandru Stoianglo. Reacția Ombudsmanului a fost făcută publică astăzi, 9 octombrie, la patru zile de la reținerea procurorului general de către oamenii legii.

Ombudsmanul amintește că atât Constituția, cadrul legislativ național, cât și tratatele internaționale cu privire la drepturile și libertățile fundamentale ale omului statuează principiul egalității tuturor în fața legii, accesul liber la justiție, dreptul la apărare.

„Dreptul la un proces echitabil este consfințit de Constituția Republicii Moldova în articolele 20, 21 și 26. În aceste articole este reglementat accesul liber la justiție, prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare. Dreptul persoanei la un proces echitabil, este garantat în articolele 8,10 și 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, articolul 14 din Pactul cu privire la drepturile civile și politice, articolul 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și articolul 13 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Dreptul la un proces echitabil se regăsește și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, la obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții puternice. Elemente specifice ale acestui drept fundamental se referă la examinarea cauzei în mod echitabil, într-un termen rezonabil, de către un tribunal independent și imparțial, stabilit prin lege, cu respectarea dreptului la viața privată, a principiului de prezumție a nevinovăției, a dreptului la apărare, inclusiv prin oferirea asistenței juridice gratuite, precum și alte drepturi procesuale menite să contribuie la realizarea acestui drept”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Natalia Moloșag menționează că dreptul persoanei de a se adresa justiției este o condiție „sine qua non” în asigurarea eficienței exercitării drepturilor și libertăților sale. Realizarea justiției într-un stat de drept se poate desfășura numai prin respectarea drepturilor şi intereselor legale ale omului. Unul dintre principiile fundamentale ale procesului penal este principiul garantării dreptului de apărare, fiind nu numai o manifestare a statului de drept, dar şi o condiție necesară pentru realizarea eficientă a justiției.

„Garanțiile procedurale cuprinse în textul Convenției pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (CEDO) stabilesc obligațiile pozitive pentru state – adoptarea măsurilor eficiente pentru asigurarea unui proces judiciar echitabil şi public în cauze civile şi penale, asigurarea inculpatului a timpului şi facilitățile necesare apărării sale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului amintește că măsurile privative de libertate implică în mod obișnuit anumite inconveniente pentru deținut. Totuși, Curtea reamintește că lipsirea de libertate a unei persoane nu determină pierderea de către aceasta a drepturilor garantate prin Convenție. Dimpotrivă, în anumite cazuri, persoana închisă poate avea nevoie de protecție sporită din cauza vulnerabilității situației sale şi pentru că se află în întregime în grija statului. Curtea a statuat că atunci când libertatea unei persoane este în joc, interesele justiției impun, din principiu, asigurarea asistenței unui avocat  . De aceea, restricțiile pentru contactul avocatului cu clientul său acuzat sunt incompatibile cu dreptul la asistență efectivă din partea acestuia, garantat de art. 6 parag.3, lit.b). După cum a decis Curtea, dacă un avocat nu ar putea discuta cu acuzatul-clientul său –fără nicio supraveghere și nu ar putea primi de la acesta instrucțiuni confidențiale, asistența juridică ar pierde mult din eficacitatea impusă de asigurarea respectării dreptului la un proces echitabil”, mai comentează Obudsmanul.

Avocatul Poporului mai afirmă că, acuzatul trebuie să îşi poată organiza apărarea în mod corespunzător şi fără restricții în ceea ce privește posibilitatea de a invoca orice mijloc de apărare în cadrul procesului şi de a influența astfel rezultatul procedurii. Prin urmare, statul este obligat, în pofida problemelor logistice şi financiare, să îşi organizeze sistemul penitenciar astfel încât să asigure deținuților respectarea demnității umane a acestora.

Potrivit Recomandării nr.(2000)21 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, avocatul este persoana calificată şi abilitată în conformitate cu legislația să pledeze, să acționeze în numele clienților săi, să practice dreptul, să apară în fața unei instanțe judecătorești sau să consulte şi să reprezinte în materie juridică clienții săi.

„Trebuie luate toate măsurile necesare pentru a respecta, a proteja și a promova libertatea de a exercita profesia de avocat, fără discriminare și fără imixtiuni din partea autorităților sau a publicului. Avocații trebuie să aibă acces la clienții proprii, în mod special la cei privați de libertate. În corespundere cu Recomandarea nr. (2000)21 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei către statele membre privind libertatea de a exercita profesia de avocat , avocații trebuie să aibă acces la clienții lor, în mod special la cei privați de libertate, să-i consilieze în particular şi să-şi reprezinte clienții în conformitate cu deontologia lor profesională”, conchide Moloșag.

Avocatul Poporului anunță că va monitoriza evoluția evenimentelor în cazul Stoianoglo în sensul respectării garanțiilor dreptului la un proces echitabil și a drepturilor omului în general.

Precizăm că, ieri, 8 octombrie, în timpul procesului, când procurorii au cerut 30 de zile de arest pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, avocatul acestuia a denunțat hărțuiri și neadmiterea întrevederilor cu acesta. De asemenea, apărarea lui Stoianoglo a precizat că, la toate întrevederile cu clientul său, asistau permanent ofițerii SIS, ceea ce ar fi o încălcare procedurală.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală