Rusia ar pune la cale „a treia operațiune de ingerință internă în Republica Moldova” cu ajutorul acoliților săi la alegerile parlamentare organizate în 2025. Avertismentul a fost lansat Iulian Groza, directorul executiv al Institutul de Politici și Reforme Europene, la Euronews România, care a evidențiat că Moscova „a folosit cinic resurse fără limită pentru a avea ingerințe în procesul democratic din Republica Moldova”, în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului în vederea aderării la Uniunea Europeană.
În emisiunea „Vocile care contează” organizată în studioul Euronews România de la Chișinău, Iulian Groza a vorbit despre modalitatea în care Rusia a încercat să scindeze societatea din Republica Moldova.
„E un narativ propagandistic rusesc de care nu toți își dau seama din prima și cred că e bine să clarificăm acest lucru. Dacă ne uităm pe ce a declarat recent Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, veți vedea că este același narativ. A mai menționat și despre diaspora paralelă, care nu contează și sunt cei din afară care nu contează. E aceeași linie, să încerce să ne dezbine, să ne pună în tabere diferite și să încerce să escaladeze un element de conflict. (…) Rusia a folosit cinic resurse fără limită pentru a avea ingerințe în procesul democratic din Republica Moldova”, a afirmat Iulian Groza, la Euronews România.
În schimb, Alexandru Eftode, redactorul-șef al publicației Europa Liberă Moldova, a evidențiat că „în democrație lumea votează diferit”.
„Peste tot în societățile democratice, o parte a societății votează într-un fel, iar cealaltă votează în alt fel. E normal și e bine să fie așa, mai ales că se vede lucrul asta alegerile prezidențiale. Unde e societatea omogenă? În Rusia, Belarus, în Azerbaijan, în Turcia. Așa e în democrație, lumea votează diferit, iar la prezidențiale sunt doi candidați, două tabere”, a menționat Alexandru Eftode.
Iulian Groza: Presa liberă și-a făcut treaba și ne-a arătat cum se fraudează
„Presa liberă și-a făcut treaba și ne-a arătat cum se fraudează, cum se cumpără voturi și pentru cine să voteze. Nu trebuie să punem sub preș. Când vom înțelege aceste lucruri, vom înțelege și anumite rezultate pe care le-am avut în aceste alegeri prezidențiale. (…) Dincolo de elementul de divizare, elementul de separare a țării în cei care sunt în afară și cei care sunt în țară este al doilea narativ propagat, preluat foarte ușor de propagandiștii ruși. Nu e prima oară când se face acest lucru. În 2016, Igor Dodon în campania din turul doi din 2020 exact asta a zis: diaspora este paralelă”, a mai spus Iulian Groza.
Directorul executiv al Institutul de Politici și Reforme Europene a remarcat că societatea din Republica Moldova s-a mobilizat la un nivel „fără precedent” cu ocazia alegerilor prezidențiale, câștigate de Maia Sandu.
„Societatea noastră trebuie să joace rolul său, dacă ne uităm pe această campanie electorală și vom vedea nivelul de mobilizare a societății care e fără precedent, exemplar, asta arată că societatea noastră are un rol important, inclusiv societatea civilă, mass-media”, a mai spus el.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova 2025, a treia operațiune de ingerință a Rusiei
De asemenea, Iulian Groza a avertizat că Moscova ar urma să pună la cale o operațiune de ingerință în contextul alegerilor parlamentare pe care Republica Moldova le organizează în 2025.
„Va fi al treilea val. A treia operațiune de ingerință internă în Republica Moldova a Federației Ruse și a acoliților săi. Va depinde foarte mult în ce măsură noi, aici, ne vom învăța lecțiile. Cred că cetățenii nu doar că au învățat o lecție, dar cetățenii înțeleg mult mai bine de unde vine pericolul și cine sunt reprezentanții acestui pericol în Republica Moldova”, a concluzionat el.