Insula grecească Amorgos, vecină cu Santorini, a fost declarată şi ea, miercuri, în stare de urgenţă de către autorităţile greceşti de protecţie civilă din cauza activităţii seismice intense, informează Le Figaro.
Pe insula Amorgos a fost declarată stare de urgență până pe 11 martie, pentru a „răspunde nevoilor extraordinare şi pentru a gestiona consecinţele activităţii seismice”, au transmis autoritățile grecești de protecție civilă, potrivit sursei citate.
Santorini intrase deja în stare de urgenţă în urmă cu şase zile. Din cauza cutremurelor, școlile de pe cele două insule vor rămâne închise până vineri.
Seismele continuă să afecteze insulele Cyclades, epicentrul fiind localizat în largul mării, între Amorgos și Santorini.
Miercuri dimineață, un cutremur cu magnitudinea 5 a zguduit Amorgos, al cărui epicentru a fost localizat la 24 km sud de Arkesini. Activitatea seismică din această zonă este intensă, astfel că între 26 ianuarie și 9 februarie s-au înregistrat peste 14.000 de cutremure între insulele Santorini, Amorgos, Ios și Anafi, conform specialiștilor de la Universitatea din Atena, transmite antena3.ro.
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, care a vizitat Santorini vinerea trecută, a declarat că nu se așteaptă la o catastrofă: „Nu credem că se va întâmpla ceva grav.”
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, a căror interacţiune constantă dă frecvent naştere unor seisme. Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupţie în zonă a avut loc în 1950.
Santorini primește în mod normal peste trei milioane de turiști pe an și are oficial aproximativ 15.000 de locuitori, deși se estimează că alte 10.000 de persoane trăiesc pe insulă fără să fie înregistrate.