Curs valutar
 • EUR
  19.1702
  0%
 • USD
  17.8676
  0%
 • RUB
  0.2074
  0%
 • RON
  3.8515
  0%
 • UAH
  0.4409
  0%

E util! Care sunt orele potrivite să iei micul-dejun, prânzul şi cina

18 Mai 2024, 17:07
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2024, 17:07 // Life //  Realitatea.md

Respectarea orelor exacte de masă în fiecare zi poate fi o provocare. În plus, cele mai bune ore de masă se pot schimba de-a lungul vieții, dar nu înseamnă că orele de masă nu contează. De fapt, cercetările sugerează că ora din zi în care mâncăm și timpul care se scurge între mese pot avea efecte profunde asupra sănătății noastre.

Deși mulți dintre noi tind să simtă că ceea ce mâncăm are un impact mai mare decât ora la care mâncăm, este important să ne amintim că corpul nostru digeră alimentele diferit în diferite momente ale zilei. Multe dintre aceste fluctuații zilnice sunt legate de ritmul circadian, ciclul care ne moderează tiparele somn-veghe pe parcursul a 24 de ore, transmite Libertatea.ro.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orele potrivite să iei micul-dejun, prânzul şi cina

Menținerea unui program consistent de masă de la o zi la alta poate aduce beneficii precum pierderea în greutate în cazul persoanelor cu probleme de greutate, de o creștere a energiei și de o reducere a factorilor de risc metabolici pentru boli cronice.

Totuși, este posibil să nu fie întotdeauna posibil să mănânci la aceeași oră în fiecare zi, așa că este mai bine să nu adopti o abordare universală a orelor de masă. În plus, genetica individuală afectează o mare parte din modul în care corpul nostru reglează ritmurile circadiene care interacționează cu orele de masă.

Astfel, nu există un singur program de masă pentru toată lumea și poate fi nevoie de câteva încercări pentru a descoperi cele mai bune ore de masă pentru tine. Iată câteva recomandări de care trebuie să țineți cont atunci când vă programați mesele.

La ce oră să iei micul-dejun

Oamenii de știință încă dezbat cât de important este momentul acestei mese. Unii oameni simt cu tărie să mănânce micul-dejun în primele ore de la trezire, în timp ce alții preferă să aștepte până mai târziu în cursul zilei, când apetitul lor este mai mare pentru a avea prima masă.

Mai precis, săritul peste micul-dejun poate duce la consumul de mai multe calorii în timpul prânzului – și de alimente mai puțin hrănitoare – în restul zilei.

Un studiu pe 10.575 de adulți a constatat că persoanele care au luat micul-dejun devreme – înainte de ora 8:30 – au un nivel mai scăzut de zahăr din sânge și mai puțină rezistență la insulină – factori care scad șansele de diabet de tip 2. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că persoanele care au mâncat micul-dejun zilnic au avut mai puține șanse să aibă colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scăzut și tensiune arterială crescută. Cu alte cuvinte, integrarea micului-dejun în rutina zilnică poate reduce factorii de risc pentru boli de inimă.

Orele potirivite să iei prânzul

Deși există mai puține studii despre orele potrivite la care să mănânci masa de prânz decât despre cele ale micului dejun și ale cinei, cercetătile care există indică aceeași direcție: mai devreme este mai bine.

Se pare că ora la care luăm masa de prânz poate face o mare diferență, potrivit studiilor. După prânzul mâncat târziu, oamenii au înregistrat un vârf semnificativ mai mare de glucoză după masă, o sensibilitate mai scăzută la insulină și o creștere a rezistenței la insulină. Aceștia sunt factori care cresc riscul de prediabet și diabet de tip 2. De asemenea, cei care au mâncat prânzul târziu au experimentat, de asemenea, fluctuații mai mari ale glicemiei în ziua următoare.

În concluzie, păstrarea celei mai mari părți a aportului de calorii în primele ore ale zilei, luând micul dejun și prânzul mai devreme, poate aduce beneficii pierderii în greutate și sănătății metabolice.

La ce oră să iei cina

Orele potrivite să mănânci cina variază și ele, desigur, în funcție, de stilul nostru de viață și genetică. Totuși, ca regulă generală, mâncatul mai devreme seara și evitarea meselor bogate în calorii chiar înainte de culcare sau pe parcursul nopții pot aduce rezultate mai bune pentru sănătate.

Un studiu efectuat pe 8.000 de adulți a asociat mâncatul târziu în noapte cu dislipidemie, niveluri mai mari de grăsimi în sânge și un factor de risc pentru boli cronice.

Alte studii au legat o cină târzie cu modificări ale grăsimii corporale, creșterea în greutate și capacitatea corpului de a digera zahărul. Aceste rezultate ale cercetării au adesea legătură cu hormonul melatonina. Eliberată noaptea, melatonina este unul dintre regulatorii hormonali primari ai ritmului circadian și a ciclurilor noastre somn-veghe.

Sfaturi pentru alegerea orelor de masă

Deși orele potrivite la care să mănânci vor varia în cele din urmă de la o persoană la alta, există câteva sugestii generale pentru programarea meselor. Țineți cont de aceste trei reguli generale atunci când vă planificați orele de masă:

 • Mănâncă mai devreme când este posibil. Multe studii au legat mesele luate mai devreme cu rezultate mai bune asupra sănătății, în comparație cu mâncatul târziu în noapte.
 • Limitați-vă perioada de luat mesele. Menținerea întregului aport caloric pentru ziua respectivă într-un interval de timp de 12 ore reduce riscul ca digestia să interfereze cu ritmul circadian al corpului.
 • Luați în considerare ritmul circadian. Este foarte posibil ca organismul să nu digere și să nu proceseze mesele la fel de eficient, în timp ce eliberează melatonină – în special seara târziu sau în timpul orelor de dimineață devreme. De aceea este foarte important să învățăm să ne ascultăm corpul.

Realitatea Live

VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
23 Iun. 2024, 15:46
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
23 Iun. 2024, 15:46 // Cosmos //  Elena Putregai

Centrul Terrei se învârte neobişnuit de încet în ultimii 14 ani. Dacă această tendinţă misterioasă continuă să se manifeste, ea ar putea duce la creşterea duratei zilelor terestre, potrivit unui studiu recent citat de Agerpres.

Nucleul intern al Pământului este o sferă de dimensiunea Lunii, formată din fier și nichel solid, situată la peste 4.800 de kilometri sub suprafață. Acesta este înconjurat de un nucleu extern, un strat de metale topite extrem de fierbinți, la rândul său acoperit de manta, un strat de roci topite, iar deasupra se află scoarța terestră. Deși Pământul se rotește în jurul propriei axe, nucleul intern se poate roti cu o viteză ușor diferită față de manta și scoarță din cauza vâscozității nucleului extern.

În ultimele patru decenii, cercetătorii au observat că nucleul intern se rotește ușor mai rapid decât mantaua și scoarța. Cu toate acestea, un nou studiu publicat pe 12 iunie în revista Nature a arătat că, începând din 2010, rotația nucleului intern a încetinit și acum acesta se rotește mai lent decât restul straturilor Pământului.

John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, a declarat că a fost surprins de seismogramele care sugerau această schimbare. Echipa sa a analizat datele a peste 100 de seisme repetitive între 1991 și 2023, care au permis cartografierea rotației nucleului intern. Aceasta este cea mai convingătoare dovadă până acum că fenomenul de „backtracking” (încetinirea rotației nucleului intern) se întâmplă cu adevărat.

Dacă rotația nucleului intern continuă să încetinească, atracția gravitațională ar putea încetini și rotația straturilor exterioare ale Pământului, modificând durata zilelor noastre. Însă, astfel de schimbări ar fi de ordinul miimilor de secundă și ar fi greu de remarcat.

Motivul exact al încetinirii rotației nucleului intern nu este cunoscut. Posibile cauze includ îngroșarea fierului lichid din nucleul extern sau atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei. Frecvența fenomenului de „backtracking” este de asemenea necunoscută, fiind necesare seturi mai lungi de date pentru a înțelege tendințele pe termen lung.

Nucleul intern rămâne un mister, dar tehnologiile recente au oferit mai multe informații, dezvăluind că acesta este ușor asimetric, mai moale decât se așteptau cercetătorii și capabil să se rotească în afara axei Pământului, având chiar un nucleu interior separat. Cercetările vor continua pentru a înțelege mai bine aceste procese și modificările nucleului intern în timp.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală