Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

Echipamente medicale de 685.400 euro, donate de UE și OMS instituțiilor medicale implicate în combaterea COVID

10 Mart. 2021, 13:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
10 Mart. 2021, 13:55 // Actualitate //  Realitatea.md

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății continuă să contribuie la consolidarea sistemului național de sănătate, prin dotarea spitalelor și celorlalte instituții medico-sanitare cu echipamente de necesitate stringentă în tratarea pacienților cu COVID-19. Astfel, 300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă, care necesită respirație asistată, au fost livrate suplimentar în Republica Moldova, cu suportul financiar al UE, în parteneriat cu OMS.

Echipamentul medical, în valoare de 685.400 de euro, va ajuta la monitorizarea pacienților și tratarea cazurilor medii și grave de COVID-19. Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic și care are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la o situație de urgență în sănătate publică. Echipamentele vor fi distribuite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, conform necesităților instituțiilor medicale.

Cele 5 ventilatoare pentru respirație asistată sunt de ultimă generație, de cea mai înaltă performanță, care vor fi instalate în secțiile de terapie intensivă din cadrul instituțiilor strategice – Spitalul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul „Sfânta Treime” și Spitalul Clinic Bălți. Concentratoarele de oxigen sunt folosite în terapia cu oxigen, foarte necesară la pacienții cu COVID-19 spitalizați și care are o rată de succes înaltă la aplicare. Astfel, cele 300 de concentratoare de oxigen vor putea fi folosite pe o perioadă mai lungă, acestea fiind livrate cu 300 de seturi de consumabile, ce vor acoperi o perioadă de 6-7 luni de utilizare.

Tot astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției a mai recepționat o donație de 600 de pulsoximetre din partea Guvernului federal al Germaniei, care urmează să ajungă în instituțiile de asistență medicală primară.

„Situația pandemică la nivel național a devenit una alarmantă. Numărul persoanelor care necesită internare este în continuă creștere, iar capacitățile sistemului spitalicesc necesită a fi consolidate. Grație ajutorului Uniunii Europene și OMS, sistemul național de sănătate este capabil să poată acorda asistență medicală de calitate pacienților. Apreciem înalt solidaritatea și sprijinul permanent al donatorilor și partenerilor de dezvoltare ale Republicii Moldova”, a spus Tatiana Zatîc, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Uniunea Europeană și Statele sale membre sunt alături de cetățenii Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19.  Livrarea de echipamente de astăzi este foarte necesară în condițiile în care numărul de infectări este în creștere și pacienții au nevoie urgentă de acest suport, care poate să le salveze viața. Echipamentul oferit este suplinit și de o donație din partea Germaniei. Acționând împreună ca „Echipa Europa” și în parteneriat cu OMS, vom continua să oferim asistența necesară pentru sistemul medical din Republica Moldova, în contextul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a mai subliniat: „Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană sunt în continuare alături de lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu COVID-19. Această dotare suplimentară cu echipamente medicale a instituțiilor medicale din Republica Moldova va ajuta la tratarea și salvarea și mai multor pacienți”.

Pandemia COVID-19 a înregistrat până la ora actuală peste 117 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume, și peste 350 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate. Până la 10 martie 2021, în Republica Moldova s-au înregistrat 196.475 cazuri.

La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și altui personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică și sistemul de sănătate va spori accesul la tratamentul cu oxigen, necesar pacienților. Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și al Națiunilor Unite acordat Republicii Moldova.

În contextul demarării campaniei de vaccinare în Republica Moldova la 2 martie 2021, grație donației României, Echipa Europa, care reunește Uniunea Europeană și statele sale membre, este unul dintre principalii contribuabili la COVAX, cu peste 2,2 miliarde EUR. Astfel, răspunsul Uniunii Europene la pandemia de coronavirus urmează abordarea „Echipei Europa”, ce are scopul de a salva vieți, oferind sprijin rapid și specific partenerilor UE pentru a face față acestei pandemii. Aceasta combină resursele din UE, statele sale membre și instituțiile financiare, în special de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa vor lucra împreună pentru a sprijini distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și procesul de vaccinare în Republica Moldova. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OMS va acoperi în integritate toate fazele – de la livrarea vaccinului și până la administrarea acestuia, servind, de asemenea, drept investiție majoră în consolidarea sistemului imunizărilor de rutină.

Proiectul va fi implementat de OMS pe o perioadă de trei ani, acesta fiind parte a unei inițiative finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 40 de milioane de euro pentru a sprijini șase țări din regiunea europeană a OMS în pregătirea, distribuirea și monitorizarea procesului de lansare a vaccinurilor COVID-19.

Foto: msmps.gov.md

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 16:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Ian. 2022, 16:12 // Societate //  Valentina Buză

Chișinăuienii vor beneficia de servicii de transport urban mai sigur, mai incluziv și mai eficient în urma implementării proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat la 19 ianuarie și are drept scop îmbunătățirea sistemului de transport public din municipiul Chișinău, implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia.

Mai exact, proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciilor de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 Euro, dintre care 3.325.000 Euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 Euro sunt alocați de către primăria municipiului Chișinău.

„Parteneriatele dintre orașele din Uniunea Europeană și vecinii săi sunt foarte importante, deoarece contribuie la îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor. Colaborarea strânsă cu statele membre ale Uniunii Europene aduce beneficii economice, sociale și de mediu. Acest proiect finanțat de UE reprezintă o oportunitate semnificativă pentru Republica Moldova, și în special pentru orașul Chișinău, de a  coopera cu parteneri din Polonia pentru a implementa cele mai bune practici și experiențe ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea durabilă a mobilității urbane și pentru a obține rezultate tangibile în beneficiul locuitorilor și vizitatorilor orașului. Avem încredere că rezultatele preconizate ale proiectului vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, aceasta fiind principala prioritate a cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a declarat Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Beneficiarii finali ai Proiectului sunt toți locuitorii și oaspeții municipiului Chișinău, în mod special cei care utilizează sistemul de transport municipal.

„Este o oportunitate extraordinară pentru noi, în calitate de autorități locale să avem ocazia de a face schimb de experiență în cadrul unui proiect important pentru dezvoltarea urbană a municipiului Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene. Îmi doresc ca fiecare locuitor și oaspete al capitalei să resimtă rezultatele frumoase obținute în câțiva ani în domeniul transportului public, pentru aceasta Primăria Chișinau depune tot efortul”, a precizat Ion Ceban, Primarul Municipiului Chișinău.

În cadrul proiectului, Primăria Municipiului Chișinău în strânsa sa colaborare cu Primăria Lublin, va urmări realizarea a trei obiective principale:

 • îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal;
 • creșterea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane;
 • sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin implementarea soluțiilor și tehnologiilor inovatoare durabile.

„Transportul public din Lublin este în continuă dezvoltare de mai bine de 70 de ani. În prezent, dezvoltarea este focusată în principal pe electro-mobilitate și ecologie. Soluțiile pe care le implementăm au un impact real asupra funcționării, din ce în ce mai bune, a transportului public din Lublin. Mă bucur că competențele și cunoștințele pe care le-am dobândit de-a lungul anilor vor sprijini municipiul Chișinău în procesul de dezvoltare a transportului public. Proiectul „MOVE IT like Lublin” este o șansă, atât pentru Chișinău, cât și pentru Lublin, de a obține o nouă și valoroasă experiență într-un proiect internațional. Acest proiect este și o mare oportunitate de a promova orașul nostru și soluțiile Lublinului în domeniul transportului public peste hotare”, a spus Krzysztof Żuk, Primarul orașului Lublin.

Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală