Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a anunțat că Uniunea Europeană a înghețat până în prezent active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi ruși, alte persoane și entități vizate de sancțiuni din cauza războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei, informează Reuters, scrie libertate.ro.
„Pentru moment, avem fonduri înghețate provenind de la oligarhi și de la alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este o sumă destul de mare”, a afirmat marți Didier Reynders.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Dar o foarte mare parte, mai mult de 12 miliarde, provine din cinci state membre, așa că trebuie să continuăm să îi convingem și pe ceilalți să facă același lucru”, a declarat presei comisarul european, la sosirea la o reuniune a miniștrilor naționali ai justiției desfășurată în capitala Cehiei, Praga.
Oficialul european nu a dat numele celor cinci țări. Acesta a declarat că se așteaptă la încheierea unui acord politic final, la finalul verii, cu privire la un nou instrument juridic care să transforme încălcarea sau încercarea de a ocoli sancțiunile într-o infracțiune penală peste tot în UE, ceea ce nu se întâmplă în prezent.
„Dacă va fi cazul, banii se vor întoarce într-un fond pentru poporul ucrainean, pentru a da banii înapoi poporului ucrainean după confiscarea bunurilor”, a adăugat comisarul european pentru Justiție.
Reynders și miniștrii de Justiție din statele membre au discutat, de asemenea, despre cooperarea cu Eurojust, agenția de justiție penală a blocului comunitar, în privința strângerii de dovezi privind presupusele crime de război din Ucraina, care a fost atacată de Rusia de pe uscat, de pe mare și din aer începând din luna februarie. Comisarul european a mai spus că Eurojust va stoca toate dovezile și că agenția ar trebui să coopereze îndeaproape cu țările membre ale blocului comunitar, dintre care 14 au deschis deja investigații naționale proprii privind războiul din Ucraina „Cel mai important este să existe o coordonare foarte bună, să nu se dubleze diferitele situații și să se adune toate probele în același loc”, a precizat Reynders.