În 2006 a devenit pentru prima dată consilieră locală. Atunci, a fost inspirată să devină consilieră locală în Găuzeni pentru că a dorit o schimbare în localitate. Cunoștințele pe care le-a acumulat pe parcursul anilor au ajutat-o foarte mult să se implice în soluționarea problemelor comunității, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. Reprezentanții Administrației Publice Locale remarcă activismul ei și o apreciază pentru responsabilitatea și implicarea activă la toate ședințele ordinare și extraordinare în cadrul Primăriei.
„Dizabilitatea nu poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă la o funcție de conducere. O spun din propria experiență, pentru că am fost și eu cândva discriminată și îmi doream foarte mult ca vocea mea să fie auzită. Cu timpul, am investit în cunoștințele proprii și am evoluat ca personalitate datorită oamenilor care m-au susținut. Asociația „Motivație” din Moldova a fost pilonul de bază, care m-a încurajat din toate punctele de vedere și m-a ajutat să-mi văd visul împlinit de a deveni o persoană publică apreciată la mine în sat”.
Pe timpuri, când nu cunoștea cadrul legal, s-a confruntat cu toate formele de discriminare pe criteriul dizabilității, inclusiv ca mamă cu dizabilități. A simțit pe propria sa piele ce înseamnă să fii o persoană marginalizată.
„Cred că este foarte important pentru noi, persoanele cu dizabilități, să fim susținute. Iată de ce am fondat în 2007 ONG-ul „Speranța”, unde am depus suflet și efort ca să apăr drepturile persoanelor cu dizabilități din localitatea mea și să fac vocea lor să fie auzită. Acum mă bucur că am devenit un mesager local activ în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din s. Găuzeni, fiindcă m-am confruntat la rândul meu prin diverse situații de discriminare”.
„Problema accesibilității secțiilor de votare este foarte actuală nu doar la nivel local, dar și întreaga republică. Dacă o persoană cu dizabilități nu are acces la o instituție de stat, ea deja se simte marginalizată, căci nu are șansa să ajungă acolo unde dorește. Lipsa unei infrastructuri accesibile duce la discriminarea ulterioară a acestor persoane. Iată de ce persoanele cu dizabilități trebuie să fie unite și să ceară respectarea accesului în toate instituțiile, ca să beneficieze de drepturi egale, inclusiv dreptul la vot”.
Totodată, eroina s-a implicat activ la activitățile proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități”, un nou proiect pentru capacitare a persoanelor cu dizabilități cu drept de vot din raioanele Șoldănești și Leova.
„M-am implicat la flash-mob-ul în care reprezentanții APL-urilor au testat drumul spre o secție de votare din localitate, activitate în care am învățat multe lucruri noi. M-a bucurat implicarea activă a membrilor administrației la nivel de raion, care au fost deschiși să se pună în pielea persoanei cu dizabilități și să testeze drumul spre o secție de votare, folosind scaun rulant, ochelari speciali, baston pentru nevăzători. O parte din reprezentanții APL-urilor au încercat toate tipurile de echipament asistiv”.
În calitate de consilieră locală, Elena are un sector în sat unde discută cu locuitorii despre problemele cu care se confruntă.
„Înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 am vorbit cu o persoană cu dizabilitate, utilizatoare de scaun rulant și i-am propus să nu solicite urna de vot mobilă, dar să se prezinte la secția de votare. Dumnealui din start a acceptat ideea mea și în ziua alegerilor l-am însoțit personal la secția de votare. În anii trecuți am apărat dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități când am fost implicată ca membră a biroului electoral, dar și în calitate de observatoare electorală”.
Se simte utilă pentru societate fiindcă știe să scoate în evidență propriile abilități și face auzită vocea altor persoane din localitatea sa. Tot timpul a depus efort pentru oamenii care au avut nevoie de ajutorul ei.
„E plăcut să faci lucruri utile pentru societate cu ajutorul echipei de voluntari cu sloganul „Noi suntem schimbarea” prin organizarea curățeniei în localitate, distribuirea produselor alimentare la sărbătoarea de Paști, marcarea zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități și a tuturor sărbătorilor importante în localitate, oferirea cadourilor de Anul Nou în calitate de Moș Crăciun deja 14 ani”.
Elena Cernei a venit cu un îndemn de încurajare pentru femeile cu dizabilități care aspiră la o funcție de conducere.
„Valorificați-vă potențialul, fiți vizibile la nivel de comunitate și demonstrați societății că sunteți puternice și importante”.