La momentul actual în instituțiile privative de libertate subordonate autorităților neconstituționale de la Tiraspol se află aproape 2 mii de persoane. Din punct de vedere juridic, toate aceste persoane, indiferent de faptele ce li se incriminează, sunt deținute ilegal și au dreptul constituțional la un proces echitabil din partea instanțelor constituționale. Asta se explică de către Biroul Politici de Reintegrare (BPR) într-un comunicat emis presei miercuri seara, 12 februarie curent, pe cazul lui Anton Malîșev.
Avocatul de la Promo-LEX al lui Malîșev: Nu știam că există mandate de căutare pe numele lui
„Autoritățile, precum și organizațiile internaționale și neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, au militat constant pentru eliberarea necondiționată a tuturor deținuților sau, după caz, transferarea lor în izolatoarele de detenție provizorie pentru finalizarea anchetei de către instituțiile constituționale. În contextul discuțiilor recente dintre Chișinău și Tiraspol despre livrarea gazului către malul stâng, s-a convenit, în coordonare cu instituțiile europene, eliberarea treptată a deținuților politici documentați de Promo-LEX”, explică BPR.
„Menționăm încă o dată, că problema persoanelor aflate în detenție ilegală în regiunea transnistreană se numără printre dosarele cele mai sensibile și complexe, aflându-se în vizorul permanent al Biroului politici de reintegrare”, mai scrie în același comunicat de presă.
Anton Malîșev este primul cetățean din dreapta Nistrului, lăsat la libertate de către oficialii de la Tiraspol, după ce autoritățile constituționale au condiționat tranzitul gazului cu eliberarea deținuților politici. După ce s-a aflat despre eliberarea lui, presa a descoperit că bărbatul a fost condamnat pe teritoriul controlat constituțional pentru trafic de droguri și anunțat în căutare.