Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Era Angelei Merkel apune! Olaf Scholz este succesorul cancelarei, după ce a creat o alianță fără precedent

24 Nov. 2021, 13:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
24 Nov. 2021, 13:52 // În Lume //  Petru Cosoi

Politicianul german Olaf Scholz este succesorul Angelei Merkel în funcția de cancelar al țării, după ce a creat o alianță fără precedent, care are ca scop reînnoirea celei mai mari economii a Europei, abordând schimbările climatice și promovând tehnologiile digitale.

După aproape două luni de negocieri intense, social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz au declarat că își vor prezenta miercuri acordul cu Verzii germani și Liberi Democrații pro-business. Detaliile despre acordul de coaliție vor fi publicate ulterior, când Scholz și liderii celorlalte două partide vor susține o conferință de presă la ora 15.00 în capitala Germaniei, scrie Bloomberg.

Acordul încheie sfârșitul mandatului de 16 ani a lui Merkel. În timpul celor patru mandate de cancelar, ea a devenit unul dintre cei mai respectați lideri ai Occidentului, dar a lăsat industria țării expusă amenințărilor din partea Chinei și a tehnologiilor în schimbare.

Noul guvern va pune protecția climei în prim-plan, făcând eforturi pentru investiții în noi tehnologii și modernizarea infrastructurii învechite a Germaniei. Guvernul intenționează să renunțe la cărbune până în 2030 – cu opt ani mai devreme decât era planificat – și să accelereze tranziția la vehiculele electrice. De asemenea, este probabil să devină mai asertiv pe scena internațională.

Pactul asigură o majoritate în camera inferioară a parlamentului, care se așteaptă să depună jurământ în noul guvern la începutul lunii decembrie – după ce membrii partidelor aprobă acordul de coaliție.

Alianța cu trei căi – prima dată când aceasta a fost încercată la nivel național – creează o combinație dominantă a priorităților politice, care cuprind investiții agresive în protecția climei până la creșterea salariilor minime și restrângerea cheltuielilor cu datoria.

Noul guvern va avea puțin timp să intre în esența tuturor problemelor existente în țară, dar și peste hotare. Focarul de Covid-19 din Germania scapă de sub control, tensiunile geopolitice escaladează din cauza formării militare a Rusiei la granița cu Ucraina, iar Uniunea Europeană se luptă cu consecințele Brexit-ului și disputele de pe flancul său estic.

Scholz, un pragmatist discret după modelul lui Merkel, are ani de experiență ca ministru de finanțe, primar al Hamburgului și o autoritate grea în SPD, care datează de la cancelaria lui Gerhard Schroeder. Mulți dintre potențialii săi membri ai cabinetului nu sunt testați, iar pozițiile diferite ale partidelor creează o mulțime de spațiu pentru ceartă.

De asemenea, Germania ar putea adopta rapid un ton diferit pe scena globală. Annalena Baerbock urmează să devină prima femeie ministru de externe al Germaniei. Fostul candidat la cancelar al Verzilor a cerut țării să-și asume un rol mai asertiv, a criticat în repetate rânduri China pentru încălcarea drepturilor omului și se opune gazoductului Rusiei Nord Stream 2.

În timp ce sistemul german de guverne de coaliție promovează stabilitatea, noul guvern reprezintă o pauză cât mai mare posibil după 16 ani sub conducerea lui Merkel. Blocul ei condus de creștin-democrați este retrogradat în opoziție doar pentru a treia oară de la al Doilea Război Mondial.

Alianța lui Scholz s-a reunit rapid după standardele germane, mai ales având în vedere diferențele de politică. Social-democrații i-au învins cu strictețe pe conservatorii lui Merkel în 26 septembrie 26, iar peisajul politic fragmentat a lăsat puține alternative la formarea unui guvern.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 09:17 // Societate //  Realitatea.md

Vaccinul Spikevax produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Pe data de 27 noiembrie curent, Republica Moldova a recepționat primul lot de 50.400 de doze de vaccin donate prin intermediul Platformei COVAX. Ce spune Ministerul Sănătății despre acesta și unde poate să și-l facă doritorii?

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2, adică COVID-19 sau noul tip de coronavirus.

În urma studiilor clinice, a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență.

În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, adresați-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Amintim că imunizarea în țară a început pe data de 2 martie 2021. Până acum, 931.138 de persoane au încheiat schema de vaccinare, ceea ce înseamnă nici 30 la sută din populație.

Republica Moldova a fost prima din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate 535.590 de doze de vaccin, printre care Astrazeneca – 108.000 de doze, Pfizer/BioNtech – 125.190 de doze,  Janssen/Johnson & Johnson – 302.400 de doze.

De ce este considerat un vaccin al bogătașilor?

Fondatorii Moderna – în topul miliardarilor. Compania e criticată pentru că nu distribuie vaccinul în țările sărace

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală