Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Erdogan spune că nu e încă pregătit pentru aderarea Suediei în NATO și salută „relația specială” pe care o are cu Putin

20 Mai 2023, 18:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
20 Mai 2023, 18:00 // În Lume //  Realitatea.md

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat pentru CNN că nu este încă pregătit să sprijine aderarea Suediei la NATO. Într-un interviu exclusiv cu realizatoarea Becky Anderson, Erdogan, care încearcă să-și păstreze mandatul de președinte în turul doi al alegerilor din Turcia, a reluat afirmația potrivit căreia autoritățile de la Stockholm au permis organizațiilor teroriste să se adăpostească în țară.

„Atâta timp cât Suedia continuă să permită ca ramificațiile grupărilor teroriste din Turcia să umble libere pe străzile din Stockholm, nu pot privi cu ochi buni candidatura acestei țări”, a spus el, scrie antena3.ro.

Actualul lider de la Ankara a acuzat de mult timp statul suedez că adăpostește militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, formațiune desemnată drept teroristă în Turcia, Statele Unite și Europa.

El a cerut extrădarea suspecților în Turcia, dar autoritățile suedeze au precizat că acest lucru nu se va întâmpla. Finlanda, obstrucționată inițial de Turcia la fel ca și Suedia, s-a alăturat oficial alianței militare luna trecută. O nouă extindere este condiționată de aprobarea tuturor membrilor, implicit a Turciei.

Analiști: „Erdogan blochează Suedia pentru a-i da satisfacție lui Putin”

Unii oficiali occidentali și observatori ai situației din Orientul Mijlociu spun că acuzațiile referitoare la terorism îi oferă lui Erdogan un pretext pentru a bloca extinderea NATO cu Suedia și a-i da, astfel, satisfacție președintelui rus Vladimir Putin.

Asta, în condițiile în care Rusia a oferit un „colac economic de salvare” Turciei, după ce alte națiuni au impus sancțiuni Ankarei.

În plus, Moscova continuă să rămână un partener atractiv pentru Ankara în eforturile de reconstrucție a țării după seria devastatoare de cutremure din luna februarie a acestui an, arată Gonul Tol, un cercetător implicat în programul pentru Turcia al Institutului pentru Orientul Mijlociu, un grup de reflecție cu sediul la Washington.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

CNN amintește că primirea Finlandei în NATO a fost o lovitură pentru Putin, care a căutat mult timp să submineze alianța defensivă. De altfel, chiar înainte de a invada Ucraina, liderul de la Kremlin a cerut NATO să nu se mai extindă spre Rusia.

Însă războiul din Ucraina exact la asta a dus: Finlanda și Suedia, țări nealiniate, au renunțat la neutralitate și au decis să caute protecție în cadrul blocului militar. Dacă Suedia va reuși în cele din urmă să se alăture NATO, acest fapt va schimba în mod considerabil peisajul de securitate din nord-estul Europei și va extinde semnificativ frontiera NATO – Rusia, deja dublată, practic, după aderarea Finlandei, estimează CNN.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:48 // În Lume //  Ursu Ana

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, consideră că recentele tensiuni apărute între Ucraina și Polonia, pe fondul interdicțiilor asupra cerealelor ucrainene, sunt alimentate de campania electorală din statul vecin, care până acum a fost unul dintre cei mai puternici și fideli aliați ai Kievului în fața invaziei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

 „Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia. Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina și publicat joi, 26 septembrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 „Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales. În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală