Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Este oficial! Moldovenii pot călători în spațiul Schengen! De când intră în vigoare măsura?

02 Iul. 2021, 09:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iul. 2021, 09:31 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, rezidenții cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei covid-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova, de rând cu alte țări a fost inclusă în această listă, anunță Ministerul de Externe.

Astfel, începând cu data de 1 iulie, restricțiile de călătorie urmează a fi eliminate treptat de către statele membre ale Uniunii Europene.

„Totodată, subliniem, că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale Uniunii. Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor spațiului Schengen”, anunță MAEIE.

MAEIE anunță că Danemarca nu a participat la adoptarea recomandării, dar poate decide să o aplice.

De asemenea, Irlanda nu a participat la adoptarea recomandării și nu este legată de prevederile acesteia. Adițional, Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia urmează să aplice recomandarea în calitate de state ale spațiului Schengen.

„În acest context, cetățenii Republicii Moldova și cei cu reședința legală în țara noastră vor putea efectua călătorii neesențiale în statele spațiului Schengen, fiind în posesia unui rezultat negativ al testului PCR pentru diagnosticarea covid-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv”, se mai arată în comunicat.

Vor fi scutiți de obligația deținerii rezultatului negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 următoarele categorii de persoane:

 • personalul din sectorul transporturilor;
 • lucrătorii transfrontalieri;
 • persoanele vaccinate împotriva covid-19, în cazul în care statul de destinație acceptă dovada vaccinării.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă consultarea la etapa planificării unei călătorii a alertelor săptămânale publicate pe pagina web a ministerului de externe la compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”, precum și politicile companiilor de transport avia, rutier sau feroviar pentru pasageri.

Totodată, rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu UE, inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și mijloacelor financiare suficiente.

„Republica Moldova a fost inclusă în lista Uniunii Europene în contextul îmbunătățirii situației pandemice aferente covid-19, în special cu referire la numărul total al cazurilor noi notificate raportat la 100 000 de locuitori pe parcursul a 14 zile, tendința stabilă sau în scădere în privința apariției cazurilor noi, rata de testare și rata testelor pozitive. Lista menționată este actualizată o dată la 2 săptămâni. În cazul înrăutățirii situației epidemiologice Republica Moldova ar putea fi exclusă din această listă”, menționează responsabilii de la Chișinău.

Includerea Republicii Moldova în lista revizuită a țărilor terțe pentru care ar trebui eliminate restricțiile de călătorie și recunoașterea în statele membre ale UE a certificatelor de vaccinare eliberate de către Republica Moldova reprezintă două procese separate, care nu se substituie unul pe altul.

Diplomația Republicii Moldova, în cooperare cu autoritățile naționale continuă promovarea obiectivului recunoașterii certificatelor de vaccinare moldovene de către statele membre ale UE printr-o decizie unilaterală a unui stat membru al UE sau printr-o înțelegere bilaterală cu Republica Moldova.

Concomitent, sunt purtate discuții cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea clarificării procedurii viitoare de echivalare la nivelul Uniunii Europene a certificatelor emise în statele terțe cu certificatul digital al UE privind COVID.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate