Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Este timpul să eliberați garderoba! Cum să puneți corect hainele de iarnă la păstrat

23 Mai 2021, 13:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
23 Mai 2021, 13:30 // Life //  Elena Putregai

Dacă încă nu ați revizuit garderoba și nu ați schimbat cu locul hainele de sezon iarnă-vară, atunci luna mai este cel mai potrivit timp pentru asta. Dacă veți păstra corect hainele de iarnă, nu doar vă veți elibera loc în dulap, dar și le veți asigura o „viața” mai lungă. V-am pregătit o scurtă recomandare de unde să vă apucați de lucru!

De unde să încep?

În primul rând, adunați hainele pe care plănuiți să le puneți la păstrare peste sezonul călduros. Verificați-le minuțios, pentru că ceea ce veți pune de o parte pe câteva luni, trebuie să fie curate. În caz contrar, vă va fi mai greu să spălați petele vechi de pe ele.

Verificați și dacă nu au vreun defect. Ar fi bine să le reparați, înainte de a le pune la păstrare. Imaginați-vă ce bătaie de cap veți avea, dacă, odată ce va veni toamna, veți scoate puloverul preferat și veți depista că are un cusur…

După ce veți spăla și repara hainele și încălțămintea, puteți să o îndepărtați din garderoba principală, de sezon. Este recomandat să o faceți pe categorii.

Îmbrăcămintea exterioară

Este bine să nu pliați paltoanele, pardesiurile, gecile și jachetele. Încheiați toți nasturii sau fermoarul și aranjați-le vertical pe umerașe late, astfel încât să nu se deterioreze umerii. Pentru unele stofe este recomandat să aveți și huse.

Protejați lâna și blana de molii

Pe piață veți descoperi o gamă largă de produse împotriva moliilor, doar că nu vă recomandăm să vă orientați spre produse naturale, care nu sunt toxice, dar ecologice și pentru dvs., și pentru planetă.

Cele mai cunoscute remedii sunt plicuri sau pungi cu lavandă sau cedru. Le-am testat și își fac treaba foarte bine! Puneți-le în buzunare la fiecare haină sau printre ele, în funcție de cum le aranjați.

Bonus va fi și un miros plăcut în dulap sau în locul de depozitare.

Hainele calde și accesoriile

Puloverele, fularele, căciulile, mănușile și alte accesorii pentru sezonul rece pot fi păstrate în recipiente pe care le puteți găsi ușor la piață, în magazine, sau pe care le puteți face improviza din cutii de carton.

Vă sfătuim să nu păstrați puloverele pe umerașe, pentru că riscați să le deformați. Pentru cei care au puțin loc în casă, pot să le păstreze în saci. Astfel, veți evita și prăfuirea lor.

Nu uitați nici aici de plicuri sau pungi cu lavandă sau cedru.

Încălțămintea

Încălțămintea spălată și uscată, înainte de a o trimite la păstrare, tratați-o cu cremă sau ceară, în funcție de materialul din care a fost confecționată.

Pentru ca să nu se deformeze, umpleți-le cu hârtie sau vată. Cred că ține-ți minte că, atunci când le procurați de la magazin, unele au accesorii speciale pentru a le menține forma. Le puteți găsi în vânzare.

Unii preferă să păstreze cutiile în care și-au cumpărat încălțămintea. Iarăși, dacă aveți spațiu suficient în casă, puteți recurge și la această soluție.

Și nu uităm că moliile au interes și pentru încălțăminte, în special, pentru cele care au blană. Credem că știți deja ce trebuie să faceți!

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală