Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Eugen Carpov ripostează: Sunt gata să fiu evaluat! Dar vine cu o condiție

23 Sept. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

Unul dintre directorii consiliului de administrare al ANRE, Eugen Carpov, a venit cu o reacție față de noile modificări legislative adoptate de PAS, privind evaluarea compentențelor și activității conducerii unor instituții de stat. Carpov a ripostat față de inițiativa de evaluare și posibilele demiteri ale consiliului de administrare al ANRE, informează Realitatea.md.

Directorul ANRE spune că este dispus să fie evaluat, dar a înaintat și o condiție: ca această evaluare să fie efectuată de către persoane competente din domeniu, sau de către instituții abilitate în acest sens, precum Comunitatea Energetică Europeană de la Viena.

„Eu nu am văzut ultima versiune a proiectului, care a fost votat astăzi. Probabil Comisia parlamentară va face raportul, dar este important cine va evalua – ca să aibă experiența necesară. Din punctul meu de vedere, o evaluare este necesară. Dar nu de către persoane politice, ci mai curând de către Comunitatea Energetică Europeană, de exemplu, care are o vastă experiență în acest domeniu”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

De asemenea, directorul ANRE a criticat faptul că proiectul de lege în cauză a fost votat în grabă și netransparent. „Cât ne vizează pe noi, nu ni s-a solicitat vreun aviz sau părerea, dar noi ne-am autosesizat și am transmis o opinie.

Am văzut și opinia Comunității Energetice, pe 4 pagini, expediată și președintelui Parlamentului, cu părerea experților europeni din domeniul energeticii. Eu nu vreau să cred că este o răfuială politică. Eu nu aș avea o problemă cu evaluarea persoanelor, care se află în fruntea unor instituții. Dar vreau ca această evaluare să fie adecvată și cei care vor evalua, să fie cel puțin specialiști în domeniu”, a mai spus Eugen Carpov.

Amintim, că Parlamentul a operat recent modificări la Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și legea Concurenței. Astfel, încât conducătorii mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor.  Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 13:01 // Politica //  Realitatea.md

Igor Dodon nu mai este deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din ziua de joi, 28 octombrie curent, odată cu constatarea vacanței mandatului la solicitarea sa. Majoritatea deputaților au votat pentru, însă deputatul PAS I. Babici a fost împotrivă. Mai mult, votul în plen s-a lăsat cu râsete.

După ce a fost prezentată solicitarea din partea lui Igor Dodon, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a supus-o votului. Nu înainte ca deputatul PAS Dumitru Alaiba să facă glume pe seama „vacanței mandatului”.

„Despre vacanță. Unde? Pe Athos? În Bahamas?”, a întrebat acesta.

Igor Grosu i-a explicat că o astfel de informație nu se deține în nota informativă prezentată pe subiect.

„Verificați dacă toate covoarele-s pe loc și toate cărțile din birou”, a continuat Dumitru Alaiba.

Cu glume s-a lăsat și faptul că un deputat PAS – I. Babici – a votat împotriva vacanței mandatului. „Cuiva o să-i lipsească. Dacă ceva o să organizăm vreo vizită pentru ca să vă puteți vedea. Sau puteți să comunicați prin porumbel”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că Igor Dodon a anunțat într-o conferință de presă că renunță la mandatul de deputat, iar a doua zi, pe data de 19 octombrie curent, a și depus în scris solicitarea în adresa Parlamentului. „Eu consider că pot fi mult mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici în afara parlamentului. Colegii mei din PSRM se vor ocupa de activitatea legislativă, eu însă am de gând să fiu mult mai activ în comunicarea cu cetățenii și să promovez mesajele Partidului Socialiștilor. Lucrul de parlamentar eu îl schimb pe un lucrul mai dinamic alături de popor, producătorii autohtoni și cu asta am de gând să mă ocup în următorii ani”, declarase atunci acesta.

Igor Dodon a intrat în Parlament, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. BCS a obținut 32 de mandate, pe când PAS – 63 – ceea ce înseamnă că au obținut majoritate parlamentară. Totodată, Partidul Șor a intrat în Parlament cu șase mandate.

Cine l-ar putea înlocui pe Dodon în Parlament? A mai fost deputat. Declarația sa de avere

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău