Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

EURONEWS: Viitorul Georgiei este unul european

19 Mai 2021, 17:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Mai 2021, 17:15 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Liderii politici ai Georgiei au semnat un acord politic major, astăzi, după săptămâni de mediere a Uniunii Europene. Prin urmare, prezentul articol de opinie este scris de cei care au inițiat și susținut această mediere – președintele Georgiei, Salome Zourabichvili și președintele Consiliului European, Charles Michel, analizând semnificația acordului pentru Georgia, UE și pentru relațiile UE-Georgia.

Pe măsură ce și-a recuperat independența în urmă cu 30 de ani, Georgia și-a reînnoit aspirația istorică de a se alătura familiei europene. Din 2004, Uniunea Europeană a răspuns prin deschiderea unui proces constant care a adus Georgia mai aproape de Europa de la Vecinătatea Europeană (2004) la Parteneriatul estic (2009). În ultimul deceniu, mișcarea s-a accelerat odată cu semnarea Acordului de asociere din 2014, care a inclus și o zonă de liber schimb, iar în 2017 s-a încheiat liberalizarea vizelor, permițându-le georgienilor să călătorească în UE fără vize pentru sejururi pe termen scurt. Conexiunile dintre Georgia și UE sunt mult mai profunde decât altădată, o realizare pe care nimeni nu ar fi putut să o considere atunci când țara s-a eliberat de sub stăpânirea sovietică în 1991.

Cu toate acestea, la începutul anului 2021, Georgia s-a confruntat cu un impas politic. Polarizarea latentă i-a pus pe partidele de la guvernare și opoziție unii împotriva altora. În ciuda eforturilor de facilitare ale UE și SUA, tensiunile s-au transformat într-o criză politică. Odată cu relansarea stabilității regiunii de conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan în toamna anului 2020, a devenit esențială consolidarea democrației și stabilității Georgiei. Cu sprijinul deplin al președintelui Georgiei, președintele Consiliului European a oferit medierea UE în cadrul dialogului politic relansat în timpul vizitei sale din Georgia din 1 martie.

Noi, președintele Georgiei și președintele Consiliului European, dorim să ne exprimăm profunda satisfacție că am văzut acest acord convenit și semnat de partidele de la guvernare și de opoziție. Acest acord pune capăt unei crize care ar fi putut perturba progresul democratic realizat în ultimele decenii și ar fi slăbit progresul Georgiei pe calea sa europeană. Prin dialog, conducere și compromis, liderii politici georgieni pun diferențele deoparte pentru binele mai mare al țării. Acest lucru a fost făcut într-un spirit cu adevărat european, reînviind imaginea Georgiei ca ancoră democratică în regiune. Criza politică s-a încheiat, trebuie să se susțină un angajament politic constructiv. Îi chemăm pe fiecare și pe toți să își respecte angajamentele.

Acest acord este un câștig pentru Georgia, poporul său și Uniunea Europeană.

O victorie pentru instituțiile democratice solide din Georgia

Cu sprijinul european, acest acord va aprofunda reformele instituțiilor țării. Procesul electoral va îndeplini cel mai înalt standard, iar reformele sistemului judiciar ar trebui să pună capăt oricărei politizări percepute a justiției.

Procedurile de partajare a puterii vor face din Parlamentul Georgian unul dintre cele mai pluraliste. Aceste schimbări nu numai că vor face democrația georgiană mai vibrantă, ci vor asigura că reformele sunt incluzive și viabile.

O victorie pentru oamenii din Georgia

Departe de feudele partizane, accentul se va îndrepta asupra îndeplinirii problemelor urgente cu care se confruntă țara: abordarea pandemiei, precum și a consecințelor sale economice și sociale; menținerea stabilității; investind în viitor. Georgienii au văzut că nu erau singuri pentru a depăși criza. Până în prezent, UE a fost cel mai mare donator al Georgiei, cu peste 200 de proiecte concrete în derulare și un buget total de 500 de milioane de euro. Banca Europeană de Investiții a investit aproximativ 1,85 miliarde de euro în dezvoltare economică, agricultură, educație și infrastructură.

Va urma un sprijin mai concret din partea Europei. Acordul – intitulat „Un drum înainte pentru Georgia” – deschide calea pentru o cooperare mai strânsă cu UE; sprijin financiar pentru a atenua lovitura recuperării post-COVID; participare sporită la programele UE; și o concentrare reînnoită asupra proiectelor de infrastructură fizică și digitală care pot crește conectivitatea Georgiei și a regiunilor Caucazului și Mării Negre cu Europa.

Un câștig pentru Uniunea Europeană

UE se poate baza pe un partener stabil, extrem pro-european, într-o regiune esențială pentru valorile, securitatea și conectivitatea Europei. Într-un moment în care peisajul regional este remodelat, Georgia contează mai mult ca niciodată.

Având în vedere interesele reciproce, UE și Georgia trebuie acum să aprofundeze în continuare punerea în aplicare a acordului de asociere și să consolideze în continuare cooperarea lor. Pe lângă agendele bilaterale, vom continua să lucrăm pentru un parteneriat estic reînnoit și aprofundat, care extinde domeniile de cooperare, crește sprijinul UE și extinde legăturile dintre popoarele noastre. În paralel, pentru a marca relația specială dintre UE și partenerii săi asociați din Parteneriatul estic, propunem să organizăm, în lunile următoare, o reuniune a liderilor, cu președinții Ucrainei și ai Republicii Moldova.

Într-un moment al presiunilor geopolitice crescute în regiune, nu există un răspuns mai bun decât demonstrația oferită recent de Europa și Georgia. Pe de o parte, sprijin politic decisiv european pentru o democrație mică, dar vibrantă și pentru a evita orice formă de destabilizare. Pe de altă parte, decizia Georgiei de a continua drumul ales către viitorul său euro-atlantic. 

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală