Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

EURONEWS: Viitorul Georgiei este unul european

19 Mai 2021, 17:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Mai 2021, 17:15 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Liderii politici ai Georgiei au semnat un acord politic major, astăzi, după săptămâni de mediere a Uniunii Europene. Prin urmare, prezentul articol de opinie este scris de cei care au inițiat și susținut această mediere – președintele Georgiei, Salome Zourabichvili și președintele Consiliului European, Charles Michel, analizând semnificația acordului pentru Georgia, UE și pentru relațiile UE-Georgia.

Pe măsură ce și-a recuperat independența în urmă cu 30 de ani, Georgia și-a reînnoit aspirația istorică de a se alătura familiei europene. Din 2004, Uniunea Europeană a răspuns prin deschiderea unui proces constant care a adus Georgia mai aproape de Europa de la Vecinătatea Europeană (2004) la Parteneriatul estic (2009). În ultimul deceniu, mișcarea s-a accelerat odată cu semnarea Acordului de asociere din 2014, care a inclus și o zonă de liber schimb, iar în 2017 s-a încheiat liberalizarea vizelor, permițându-le georgienilor să călătorească în UE fără vize pentru sejururi pe termen scurt. Conexiunile dintre Georgia și UE sunt mult mai profunde decât altădată, o realizare pe care nimeni nu ar fi putut să o considere atunci când țara s-a eliberat de sub stăpânirea sovietică în 1991.

Cu toate acestea, la începutul anului 2021, Georgia s-a confruntat cu un impas politic. Polarizarea latentă i-a pus pe partidele de la guvernare și opoziție unii împotriva altora. În ciuda eforturilor de facilitare ale UE și SUA, tensiunile s-au transformat într-o criză politică. Odată cu relansarea stabilității regiunii de conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan în toamna anului 2020, a devenit esențială consolidarea democrației și stabilității Georgiei. Cu sprijinul deplin al președintelui Georgiei, președintele Consiliului European a oferit medierea UE în cadrul dialogului politic relansat în timpul vizitei sale din Georgia din 1 martie.

Noi, președintele Georgiei și președintele Consiliului European, dorim să ne exprimăm profunda satisfacție că am văzut acest acord convenit și semnat de partidele de la guvernare și de opoziție. Acest acord pune capăt unei crize care ar fi putut perturba progresul democratic realizat în ultimele decenii și ar fi slăbit progresul Georgiei pe calea sa europeană. Prin dialog, conducere și compromis, liderii politici georgieni pun diferențele deoparte pentru binele mai mare al țării. Acest lucru a fost făcut într-un spirit cu adevărat european, reînviind imaginea Georgiei ca ancoră democratică în regiune. Criza politică s-a încheiat, trebuie să se susțină un angajament politic constructiv. Îi chemăm pe fiecare și pe toți să își respecte angajamentele.

Acest acord este un câștig pentru Georgia, poporul său și Uniunea Europeană.

O victorie pentru instituțiile democratice solide din Georgia

Cu sprijinul european, acest acord va aprofunda reformele instituțiilor țării. Procesul electoral va îndeplini cel mai înalt standard, iar reformele sistemului judiciar ar trebui să pună capăt oricărei politizări percepute a justiției.

Procedurile de partajare a puterii vor face din Parlamentul Georgian unul dintre cele mai pluraliste. Aceste schimbări nu numai că vor face democrația georgiană mai vibrantă, ci vor asigura că reformele sunt incluzive și viabile.

O victorie pentru oamenii din Georgia

Departe de feudele partizane, accentul se va îndrepta asupra îndeplinirii problemelor urgente cu care se confruntă țara: abordarea pandemiei, precum și a consecințelor sale economice și sociale; menținerea stabilității; investind în viitor. Georgienii au văzut că nu erau singuri pentru a depăși criza. Până în prezent, UE a fost cel mai mare donator al Georgiei, cu peste 200 de proiecte concrete în derulare și un buget total de 500 de milioane de euro. Banca Europeană de Investiții a investit aproximativ 1,85 miliarde de euro în dezvoltare economică, agricultură, educație și infrastructură.

Va urma un sprijin mai concret din partea Europei. Acordul – intitulat „Un drum înainte pentru Georgia” – deschide calea pentru o cooperare mai strânsă cu UE; sprijin financiar pentru a atenua lovitura recuperării post-COVID; participare sporită la programele UE; și o concentrare reînnoită asupra proiectelor de infrastructură fizică și digitală care pot crește conectivitatea Georgiei și a regiunilor Caucazului și Mării Negre cu Europa.

Un câștig pentru Uniunea Europeană

UE se poate baza pe un partener stabil, extrem pro-european, într-o regiune esențială pentru valorile, securitatea și conectivitatea Europei. Într-un moment în care peisajul regional este remodelat, Georgia contează mai mult ca niciodată.

Având în vedere interesele reciproce, UE și Georgia trebuie acum să aprofundeze în continuare punerea în aplicare a acordului de asociere și să consolideze în continuare cooperarea lor. Pe lângă agendele bilaterale, vom continua să lucrăm pentru un parteneriat estic reînnoit și aprofundat, care extinde domeniile de cooperare, crește sprijinul UE și extinde legăturile dintre popoarele noastre. În paralel, pentru a marca relația specială dintre UE și partenerii săi asociați din Parteneriatul estic, propunem să organizăm, în lunile următoare, o reuniune a liderilor, cu președinții Ucrainei și ai Republicii Moldova.

Într-un moment al presiunilor geopolitice crescute în regiune, nu există un răspuns mai bun decât demonstrația oferită recent de Europa și Georgia. Pe de o parte, sprijin politic decisiv european pentru o democrație mică, dar vibrantă și pentru a evita orice formă de destabilizare. Pe de altă parte, decizia Georgiei de a continua drumul ales către viitorul său euro-atlantic. 

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 09:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 09:14 // Societate //  Petru Beregoi

Cetățenii moldoveni care muncesc în Italia vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș. În acest sens, președinta țării, Maia Sandu, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando au semnat un Acord în domeniul securității sociale, în cadrul vizitei de lucru pe care o desfășoară la Roma, în perioada 18-20 iunie curent.

„Am semnat, împreună cu Ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale. Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a anunțat Sandu.

Potrivit documentului, fiecare stat

va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a mai spus Maia Sandu.

Scopul final al tratatului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Încheierea Acordului va contribui la consolidarea securității sociale și va intensifica colaborarea între autoritățile și instituțiile competente ale celor două state contractante.

Menționăm că, Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției