Curs valutar
 • EUR
  19.9987
  0.075%
 • USD
  19.1312
  0.0659%
 • RUB
  0.3440
  -1.5116%
 • RON
  4.0448
  0.1137%
 • UAH
  0.6477
  0.1081%

Ex-ministru al Apărării: Gradele militare de pe uniforma purtată de Gațcan sunt afișate ca la separatiști și ruși

13 Mai 2021, 09:34
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Petru Beregoi
13 Mai 2021, 09:34 // Uncategorized //  Petru Beregoi

Gradul militar afișat pe epoleții uniformei pe care a purtat-o deputatul socialist, Ștefan Gațcan, la „Parada de 9 mai”, care nici măcar „o zi nu a servit în Armata Națională”, ar fi fost atașați conform principiilor și regulamentului așa zișilor militari ai regimului separatist și cel al ofițerilor din Armata rusească, fapt ce este o dublă insultă la adresa militarilor moldoveni. De această părere este fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, militar de profesie.

„Strigător la cer și un insult tuturor celor în uniformă este faptul că, gradul militar afișat pe epoleții uniformei este cel al militarilor regimului separatist și cel al ofițerilor din armata rusească. Cum se poartă gradul de colonel al Armatei Naționale pe acestă uniformă puteți vedea la pagina 93 al Regulamentului privind purtarea epoleților la uniformele militarilor”, susține Vitalie Marinuța.

De asemenea, ex-ministrul Apărării afirmă că, nici cascheta pe care o ține Gațcan în mână nu corespune uniformei de gală și este cu totul de la altă îmbrăcăminte militară.

„Cascheta ce o ține în mână este cu totul de la alt tip de uniformă, iar combinația lor este interzisă conform Regulamentelor militare. Deci, ce a reușit să „ciordească” (n.r. să fure) din depozitele Armatei Naționale aceea și poartă. Bătaie de joc de cinstea, onoarea și demnitatea ofiterilor Aramatei Naționale. Sunt sigur că această uniformă a ajuns la „modelul” Gațcan cu ajutorul celor din conducerea Armatei Naționale. Militarii mai cunosc o perioadă, când conducerea unui partid politic a fost îmbrăcată din cap până în picioare de către un ofițer de rang înalt în uniformă de câmp, iar aproape un pluton (30 militari) se poate de spus că au rămas cu fundul gol. Ulterior la depozit a fost un mic incendiu. În schimb individul a devenit general și astăzi e persoană mare în armată”, mai precizează fostul ministru al Apărării.

Vitalie Marinuța afirmă că, Ștefan Gațcan nu avea nici dreptul moral și nici cel legal de a îmbrăca o asemenea uniformă și este o situație stranie de unde a luat el această uniformă din moment ce chiar și militarii, care servesc „o viață” în Armata Națională, prin lege sunt impuși să restituie uniforma de gala statului, atunci când ajung la vârsta de pensionare.

„El nu are dreptul nici moral nici legal să poarte această uniformă. Uniforma de gală a ofițerilor Armatei Naționale a fost întrodusă prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova și este destinată doar ofițerilor din serviciul activ. Unii colonei și generali, care au dedicat întreaga carieră serviciului militar, la trecerea în rezervă au fot impuși să returneze această uniformă. Acum ea aparține datorită unor factori de decizie din Ministerul Apărării unui bădăran din PSRM”, conchide Marinuța.

Astfel, Vitalie Marinuța, solicită ministrului Apărării în exercițiu, Victor Gaiciuc, să dispună demararea unei cercetări interne pe marginea acestui fapt.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
05 Iul. 2022, 17:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
05 Iul. 2022, 17:49 // Societate //  Valentina Buză

În perioada 27 iunie – 1 iulie 2022, A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE a adunat peste 170 de participanți (cadre didactice, bibliotecari, formatori din organizațiile de tineret, etc.) la sesiunea de formare cu genericul „Dezvoltarea competențelor de educare pentru deprinderi de viață sănătoasă la tineri, în special din categoria NEET”. Evenimentul menționat a fost desfășurat în cadrul proiectului „Serviciul inclusiv: EduCare pentru deprinderi de viață” realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.

Sesiunea de formare și-a propus crearea unei platforme de discuții dintre cei care au nevoie de ajutor și cei care dispun de resursele necesare să ajute în contextul prevenirii și combaterii fenomenului NEET în rândul tinerilor din Republica Moldova.

Această inițiativă a acoperit subiecte relevante în domeniul educării deprinderilor de viață la tineri bazate pe recomandările organizațiilor internaționale precum și cadrul legal: particularitățile de dezvoltare ale adolescentului, cunoașterea de sine, sănătatea mintală și combaterea stresului, beneficiile alimentației echilibrate și practicării zilnice a activității fizice, igiena și importanța ei pentru sănătate, prevenirea și controlul bolilor cu transmitere sexuală, maternitatea în siguranță, importanța familiei în viața tinerilor, aspecte juridice legate de violența domestică și neglijarea parentală, combaterea traficului de ființe umane, siguranța online, beneficiile practicării voluntariatului, ghidarea în carieră și aspecte juridice ce țin de angajarea în câmpul muncii.

Totodată, în cadrul sesiunii de formare au fost prezentate materialele instructiv-metodologice elaborate de către echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE, care vor ajuta la transformarea tinerilor din „indiferenți” în persoane interesate de problemele legate de propria viață și stare de sănătate, educație și angajare prin implementarea unei formule moderne de formare bazate pe abordarea experiențială (probleme de situație, studii de caz, jocuri intercative, etc.): „Ghidul tânărului NEET”, jocul de societate „EduCare pentru deprinderi de viață” și 10 materiale digitale educaționale. Formatul discuțiilor a permis realizarea unui dialog multisectorial și multidimensional, facilitând conexiunea reprezentanților instituțiilor de învățămînt, bibliotecilor, organizațiilor de tineret.

„Sesiunea de formare cu genericul „Dezvoltarea competențelor de educare pentru deprinderi de viață sănătoasă la tineri, în special din categoria NEET” reprezintă un pas important pentru schimbări durabile de comportament în rândul tinerilor, în special din categoria NEET la nivel national. Evenimentul a dat rezultate atât în ceea ce privește numărul de beneficiari interesați în educarea deprinderilor de viață la tineri, cât și în calitatea informațiilor oferite de către specialiștii formatori din variate domenii de interes printre care: sănătate, psihologie, asistența socială, juridică, educație, etc. În acest spirit, participanții s-au angajat să dea curs unor formări interactive care vor contribui la dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în rândul tinerilor, în special din categoria NEET, în raport cu progresul socio-economic al țării. Echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE aduce sincere mulțumiri Speakerilor formatori și tuturor participanților pentru implicare activă în prevenirea și combaterea fenomenului NEET în rândul tinerilor”, a declarat Olga Cernelev, coordonatoarea proiectului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Proiectul „Serviciul inclusiv: EduCare pentru deprinderi de viață” este realizat de A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia. Opiniile, recomandările și concluziile exprimate aparțin CDEC și nu reflectă neapărat pe cele ale finanțatorului și/sau partenerilor. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui video este autorizată cu condiția indicării clare și exacte a sursei.

Echipa PRINCIPII SĂNĂTOASE a lansat canalul media „EduCare pentru deprinderi de viață”, unde sunt puse la dispoziția tinerilor, cadrelor didactice, formatorilor din organizațiile de tineret, reprezentanților bibliotecilor, etc. o serie de materiale video informativ-educative care tălmăcesc soluții practice și sfaturi utile legate de deprinderile de viață (cunoașterea de sine, sănătate, ghidarea în carieră și angajarea în câmpul muncii, etc.) în sprijinul tinerilor, în special din categoria NEET.

Scopul canalului media este să dezvolte o formulă modernă de educație, ușor diseminabilă care să contribuie la formarea unui simț al responsabilității individuale privind propria viață și stare de sănătate în rândul tinerilor, în special din categoria NEET.

La realizarea materialelor video au participat tineri dornici să contribuie la prevenirea și combaterea fenomenului NEET la nivel național, care s-au implicat activ în transpunerea importanței și a necesității de adoptare a deprinderilor de viață sănătoasă precum și comunicării mesajului principal al fiecărui subiect, punând accent pe integrarea în viața de zi cu zi a unor schimbări durabile de comportament.

Materialele video au fost realizate în limba română cu subtitrare în limba rusă și sunt accesibile pentru toți utilizatorii de Internet. Ele pot fi vizualizate AICI.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală