Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Ex-ministru al Apărării: Gradele militare de pe uniforma purtată de Gațcan sunt afișate ca la separatiști și ruși

13 Mai 2021, 09:34
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Petru Beregoi
13 Mai 2021, 09:34 // Uncategorized //  Petru Beregoi

Gradul militar afișat pe epoleții uniformei pe care a purtat-o deputatul socialist, Ștefan Gațcan, la „Parada de 9 mai”, care nici măcar „o zi nu a servit în Armata Națională”, ar fi fost atașați conform principiilor și regulamentului așa zișilor militari ai regimului separatist și cel al ofițerilor din Armata rusească, fapt ce este o dublă insultă la adresa militarilor moldoveni. De această părere este fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, militar de profesie.

„Strigător la cer și un insult tuturor celor în uniformă este faptul că, gradul militar afișat pe epoleții uniformei este cel al militarilor regimului separatist și cel al ofițerilor din armata rusească. Cum se poartă gradul de colonel al Armatei Naționale pe acestă uniformă puteți vedea la pagina 93 al Regulamentului privind purtarea epoleților la uniformele militarilor”, susține Vitalie Marinuța.

De asemenea, ex-ministrul Apărării afirmă că, nici cascheta pe care o ține Gațcan în mână nu corespune uniformei de gală și este cu totul de la altă îmbrăcăminte militară.

„Cascheta ce o ține în mână este cu totul de la alt tip de uniformă, iar combinația lor este interzisă conform Regulamentelor militare. Deci, ce a reușit să „ciordească” (n.r. să fure) din depozitele Armatei Naționale aceea și poartă. Bătaie de joc de cinstea, onoarea și demnitatea ofiterilor Aramatei Naționale. Sunt sigur că această uniformă a ajuns la „modelul” Gațcan cu ajutorul celor din conducerea Armatei Naționale. Militarii mai cunosc o perioadă, când conducerea unui partid politic a fost îmbrăcată din cap până în picioare de către un ofițer de rang înalt în uniformă de câmp, iar aproape un pluton (30 militari) se poate de spus că au rămas cu fundul gol. Ulterior la depozit a fost un mic incendiu. În schimb individul a devenit general și astăzi e persoană mare în armată”, mai precizează fostul ministru al Apărării.

Vitalie Marinuța afirmă că, Ștefan Gațcan nu avea nici dreptul moral și nici cel legal de a îmbrăca o asemenea uniformă și este o situație stranie de unde a luat el această uniformă din moment ce chiar și militarii, care servesc „o viață” în Armata Națională, prin lege sunt impuși să restituie uniforma de gala statului, atunci când ajung la vârsta de pensionare.

„El nu are dreptul nici moral nici legal să poarte această uniformă. Uniforma de gală a ofițerilor Armatei Naționale a fost întrodusă prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova și este destinată doar ofițerilor din serviciul activ. Unii colonei și generali, care au dedicat întreaga carieră serviciului militar, la trecerea în rezervă au fot impuși să returneze această uniformă. Acum ea aparține datorită unor factori de decizie din Ministerul Apărării unui bădăran din PSRM”, conchide Marinuța.

Astfel, Vitalie Marinuța, solicită ministrului Apărării în exercițiu, Victor Gaiciuc, să dispună demararea unei cercetări interne pe marginea acestui fapt.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 12:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Iun. 2021, 12:10 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, locuitor al Capitalei a fost reținut pe urme fierbinți de oamenii legii. Potrivit informațiilor, acesta este suspectat de deteriorarea geamurilor și  sustragerea bunurilor materiale din unitățile de transport.

Individul a mai fost anterior judecat, iar în luna noiembrie a anului 2020, a fost eliberat din locurile de detenție.

„În noaptea de 20 iunie, echipajul BPRO în timp ce patrula sectorul încredințat a recepționat un apel de la serviciul 112, precum că un individ pe str. T. Ciorbă și bd. Ștefan cel Mare, deteriorează unitățile de transport ce sunt parcate. La fața locului imediat s-a deplasat echipajul mobil, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind solicitată și grupa operativă a IP Buiucani. În cadrul cercetărilor la fața locului polițiștii au stabilit că la opt unități de transport au fost deteriorate geamurile, iar din două automobile au fost sustrase bunuri materiale”, spune poliția.

Acțiunile suspectului au fost surprinse și de camerele de supraveghere, iar prejudiciul cauzat părților vătămate constituie circa 12 mii de lei. În urma verificării, suspectul a fost reținut și escortat la inspectorat pentru audieri și stabilirea tuturor circumstanțelor, iar ulterior și-a recunoscut vina.

Pe numele acestuia au fost inițiate două cauze penale pentru furt și șase procese contravenționale pentru distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor străine.

Bărbatul este cercetat în stare de libertate, conform legislației în vigoare acesta riscă amendă în mărime de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 ore, sau cu închisoare de până la patru ani.

În acest context Poliția Capitalei recomandă proprietarilor unităților de transport:

 • Dotaţi autoturismul cu un sistem de alarmă pe bază de sensori ce se aplică pe geamuri şi capote, ceea ce îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa;
 • Verificaţi dacă geamurile sunt închise şi portierele asigurate atunci când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru câteva minute;
 • Asiguraţi-vă că nu aţi lăsat cheile în contact;
 • Pe timpul nopţii, parcaţi autoturismul în locuri special amenajate şi iluminate, aflate în zona de acţiune a patrulelor de poliţie;
 • Nu păstraţi la vedere în autoturism bunuri de valoare (genţi, poşete, borsete, acte de identitate, documente, cărţi de credit, aparatură audio-video, telefoane mobile etc.);

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională