Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

Ex-ministru al Apărării: Gradele militare de pe uniforma purtată de Gațcan sunt afișate ca la separatiști și ruși

13 Mai 2021, 09:34
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Petru Beregoi
13 Mai 2021, 09:34 // Uncategorized //  Petru Beregoi

Gradul militar afișat pe epoleții uniformei pe care a purtat-o deputatul socialist, Ștefan Gațcan, la „Parada de 9 mai”, care nici măcar „o zi nu a servit în Armata Națională”, ar fi fost atașați conform principiilor și regulamentului așa zișilor militari ai regimului separatist și cel al ofițerilor din Armata rusească, fapt ce este o dublă insultă la adresa militarilor moldoveni. De această părere este fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, militar de profesie.

„Strigător la cer și un insult tuturor celor în uniformă este faptul că, gradul militar afișat pe epoleții uniformei este cel al militarilor regimului separatist și cel al ofițerilor din armata rusească. Cum se poartă gradul de colonel al Armatei Naționale pe acestă uniformă puteți vedea la pagina 93 al Regulamentului privind purtarea epoleților la uniformele militarilor”, susține Vitalie Marinuța.

De asemenea, ex-ministrul Apărării afirmă că, nici cascheta pe care o ține Gațcan în mână nu corespune uniformei de gală și este cu totul de la altă îmbrăcăminte militară.

„Cascheta ce o ține în mână este cu totul de la alt tip de uniformă, iar combinația lor este interzisă conform Regulamentelor militare. Deci, ce a reușit să „ciordească” (n.r. să fure) din depozitele Armatei Naționale aceea și poartă. Bătaie de joc de cinstea, onoarea și demnitatea ofiterilor Aramatei Naționale. Sunt sigur că această uniformă a ajuns la „modelul” Gațcan cu ajutorul celor din conducerea Armatei Naționale. Militarii mai cunosc o perioadă, când conducerea unui partid politic a fost îmbrăcată din cap până în picioare de către un ofițer de rang înalt în uniformă de câmp, iar aproape un pluton (30 militari) se poate de spus că au rămas cu fundul gol. Ulterior la depozit a fost un mic incendiu. În schimb individul a devenit general și astăzi e persoană mare în armată”, mai precizează fostul ministru al Apărării.

Vitalie Marinuța afirmă că, Ștefan Gațcan nu avea nici dreptul moral și nici cel legal de a îmbrăca o asemenea uniformă și este o situație stranie de unde a luat el această uniformă din moment ce chiar și militarii, care servesc „o viață” în Armata Națională, prin lege sunt impuși să restituie uniforma de gala statului, atunci când ajung la vârsta de pensionare.

„El nu are dreptul nici moral nici legal să poarte această uniformă. Uniforma de gală a ofițerilor Armatei Naționale a fost întrodusă prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova și este destinată doar ofițerilor din serviciul activ. Unii colonei și generali, care au dedicat întreaga carieră serviciului militar, la trecerea în rezervă au fot impuși să returneze această uniformă. Acum ea aparține datorită unor factori de decizie din Ministerul Apărării unui bădăran din PSRM”, conchide Marinuța.

Astfel, Vitalie Marinuța, solicită ministrului Apărării în exercițiu, Victor Gaiciuc, să dispună demararea unei cercetări interne pe marginea acestui fapt.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române