Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

Exilații din Belarus, sub protecția serviciilor de securitate ale Ucrainei. Ordinul a fost dat de președintele Zelenksi

05 Aug. 2021, 08:02
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 08:02 // În Lume //  Realitatea.md

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comandat, miercuri, serviciilor sale de securitate să ofere protecție suplimentară exilaților din Belarus aflați în Ucraina, după ce un disident a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev.

Fiecare bielorus care poate deveni ținta unui criminal din cauza poziției lor politice publice trebuie să obțină protecție specială și de încredere, a spus Zelenski, într-un comunicat.

Zelenski le-a spus Ministerului de Interne și Serviciului de Securitate al Ucrainei să facă un algoritm clar pentru evaluarea riscurilor posibile, pentru a elimina orice amenințare față de oameni.

Ordinul a venit după ce disidentul bielorus, Vitali Șișov, a dispărut marți și ulterior a fost găsit spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei, Kiev.

Poliția a transmis că a deschis o investigație de omor în cazul activistului care a condus Casa Belarusă din Ucraina (BDU), un ONG ce ajută compatrioții săi să scape de represiunea din Belarus.

Poliția a adăugat că vor urmări toate indiciile, inclusiv o posibilă crimă deghizată ca sinucidere.

Cabinetul lui Zelenski a transmis, miercuri, că decizia de a spori protecția pentru exilații bieloruși a fost determinată de informații privind o posibilă amenințare față de un număr de activiști bieloruși, precum și decesul tragic al lui Șișov.

Cabinetul președintelui a mai afirmat că Zelenski se așteaptă la o investigație cuprinzătoare în privința tuturor circumstanțelor care înconjoară moartea lui Șișov.

Activistul în vârstă de 26 de ani s-a dus să alerge, luni dimineață, în Kiev, însă nu s-a întors și nu a putut fi contactat pe telefon.

ONG-ul lui Șișov a precizat că recent a fost urmărit.

Liderul Belarusiei, Aleksandr Lukașenko, s-a opus oricărei forme de disidență de când au izbucnit proteste în masă, ca urmare a alegerilor de anul trecut, catalogate de Occident ca fiind fraudate.

Mulți biloruși au fugit, în special în țările vecine Ucraina, Polonia și Lituania.

Moartea lui Șișov vine după ce atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya a spus, în weekend, că a fost forțată să se retragă de la Olimpiada de la Tokyo și amenințată cu repatrierea forțată pentru criticarea federației sale de atletism.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie