Curs valutar
 • EUR
  19.3255
  0.3048%
 • USD
  17.8973
  0.1151%
 • RUB
  0.1936
  0.2583%
 • RON
  3.8833
  0.3193%
 • UAH
  0.4651
  -0.3655%

Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo

23 Nov. 2023, 15:54
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea MD
23 Nov. 2023, 15:54 // Economie //  Realitatea MD

Circa 100 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova își expun produsele și serviciile în cadrul celei de-a doua ediție a Expoziției „Antreprenor Expo”, organizată în perioada 23-26 noiembrie de CIE „Moldexpo” în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Expoziția are ca scop reunirea  mediului de afaceri și a instituțiilor de stat pentru a da un nou impuls de dezvoltare a antreprenorilor în vederea susținerii și promovării acestora.  Astfel, pe parcursul celor 4 zile,  ODA organizează mai multe activități de informare pentru mediul de afaceri: seminare, prezentări de programe de suport, consultații de afaceri, sesiuni B2B, etc.

La ceremonia de deschidere a evenimentului, directorul ODA, Dumitru Pîntea a evidențiat faptul că participarea întreprinderilor mici și mijlocii la expoziții este importantă pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare și extindere pe piața europeană.

Recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE va oferi oportunități extinse companiilor autohtone de a exporta produse și servicii pe piața europeană. Putem spune cu toată încrederea că, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului contribuie, prin intermediul mecanismelor de suport antreprenorial,  la integrarea economiei naționale în economia UE. Prin urmare, participarea producătorilor autohtoni la expoziții atât naționale, cât și internaționale este importantă și benefică pentru a identifica noi parteneri și a diversifica piața de desfacere. Pe platforma „Antreprenor Expo”, ODA își propune, împreună cu CIE Moldexpo, să susțină întreprinderile mici și mijlocii autohtone pentru a-și promova mărfurile și serviciile naționale, de a iniția noi relații de colaborare și de a studia mai minuțios piața” , a menționat Dumitru Pîntea.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian a mulțumit antreprenorilor pentru efortul colosal pe care îl depun pentru dezvoltarea economică a țării. Vă mulțumim pentru că sunteți creativi, rezilienți, creați locuri de muncă și mențineți Republica Moldova pe linia de dezvoltare. Noi vă susținem și vă îndem să utilizați mecanismele de susținere ODA, în special Programul guvernamental de stimulare a investițiilor 373 care oferă acces facilitat la finanțare pentru companii.”

„Prioritatea Guvernului este să dezvoltăm economia și să oferim noi oportunități pentru mediul de afaceri. În diferite domenii cheie intervenim pentru a crea un climat favorabil inovației, investițiilor și stimula creșterea.
Platforma „Antreprenor Expo”, dezvoltată împreună cu ODA și CIE Moldexpo vine să ofere sprijin antreprenorilor. Vrem să contribuim la crearea sinergiilor benefice, colaborărilor fructuoase, dar și să înțelegem mai bine unde ne aflăm și ce oportunități de creștere putem identifica”,
a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Expoziția “Antreprenor Expo” este susținută de partenerii externi: Uniunea Europeană, GIZ Moldova și Banca Mondială.

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Adam Grodzicki, a reiterat susținerea europeană pentru antreprenorii moldoveni de a accede pe piețe externe. „Dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor este nucleul abordării integrate a UE în ceea ce privește dezvoltarea sectorului privat. Uniunea Europeană reafirmă angajamentul său de a sprijini Republica Moldova pe calea sa către o economie de piață durabilă și incluzivă, în cadrul căreia IMM-urile sunt principalul generator al inovării și creării locurilor de muncă”, a declarat Adam Grodzicki, Șeful adjunct de Cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Reprezentantul GIZ Moldova, Karin Horhan, director de programe, a declarat că prin această platformă  – Antreprenor Expo – vor fi promovate companiile pe piețe externe prin întâlnirile B2B și inițierea de noi parteneriate în afaceri.  „Suntem foarte mândri că prin contribuția Guvernelor Germaniei și Elveției, proiectul „Întreprindri și Comune Puternice pentru Moldova” susține Antreprenor Expo pentru al doilea an consecutiv. În acest an, agenda evenimentului este ambițioasă și complexă, incluzând discuții despre accesul la finațare, internaționalizarea companiilor, prezentarea programelor guvernamentale pentru IMM-uri, etc. Mai mult de 100 companii și 5000 vizitatori sunt așteptați la eveniment, iar acesete numere ne confirmă importanța și unicitatea acestui eveniment pentru Moldova. ”

Guido Beltrani, Director Biroul de Cooperare a Elveției: „Dezvoltarea mediului de afaceri rămâne pentru o prioritate pentru Guvernul Elveției, iar astfel de evenimente consolidează și mai mult decizia noastră, de a oferi Moldovei astfel de suport. Felicităm participanții pentru eforturile și implicarea în acest eveniment, organizatorii, partenerii și avem toată încrederea că pe parcursul acestor zile se va crea un context oportun pentru noi parteneriate de succes”.

Carolina Chiper, director general CIE „Moldexpo” a  menționat că “Antreprenor Expo” este un proiect ambițios inițiat în colaborare  cu ODA, care  reînvie piața expozițională din Moldova. „Acum un an, în peisajul expozițional al țării noastre, a apărut un nou eveniment –  „Antreprenor Expo”, o platformă ambițioasă de dezvoltare și promovare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din țară. Astăzi constatăm cu bucurie că ne-a reușit să facem expoziția mai mare, mai frumoasă, dar, cel mai important, utilă pentru sector. Vedem în pavilion mici producători de alimente, textile, alte bunuri, firme prestatoare de servicii din cele mai diverse domenii, dar toate unite de un obiectiv comun de a se promova și  extinde piața de desfacere.”

Ediţia din acest an reunește circa 100 de participanți din cele mai diverse domenii.

Eșantionul de bază îl formează reprezentanţii businessului mic şi mijlociu din toată republica care prezentă realizările și care propun cea mai vastă gamă de produse și servicii din domeniile:

 • Industria alimentară (produse alimentare, apicole, conserve, băuturi);
 • Industria ușoară (textile, articole vestimentare, încălţăminte);
 • Turismul intern, agropensiuni;
 • Design interior, mobilă, construcții, energetică.

Un segment aparte revine serviciilor de care beneficiază antreprenorii, și anume:

 • Instituţii financiare, de creditare, contabile, juridice, asigurări ş.a;
 • Companii investiţionale, de consulting, organizații non-guvernamentale, proiecte de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii;
 • Cele mai diverse servicii, inclusiv de pază și securitate, cleaning; transportatori, etc.

Pe parcursul desfășurării expoziției, ODA organizează un Program de Afaceri pentru informarea publicului larg cu cele mai recente inițiative guvernamentale susținute de Uniunea Europeană privind accesul la finanțare atât pentru antreprenori, cât și pentru cei care vor să pășească în lumea afacerilor. Programul include seminare și activități tematice, întâlniri de afaceri dintre IMM din Republica Moldova și companii internaționale, prezentări de programe de suport.

În același timp, toți agenții economici, care participă la această expoziție, au posibilitatea să-și deconteze cheltuielile de participare prin intermediul „Programului de subvenționare a participării agenților economici la târguri și expoziții”, gestionat de ODA.

Vedeți Agenda programului de Afaceri ODA. https://shorturl.at/osF47

 

 

 

 

Realitatea Live

Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
21 Feb. 2024, 15:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Vlada Ciorici
21 Feb. 2024, 15:30 // Societate //  Vlada Ciorici

Un moldovean de 33 ani care conducea un Mercedes Sprinter a fost depistat la vama Criva cu marfă nedeclarată. Este vorba despre un lot comercial de freze stomatologice și huse pentru telefoane, adus din Federația Rusă, anunță Poliția de Frontieră.

Fiind audiat, șoferul a spus că transportă doar bunuri personale.

„Funcționarii postului vamal Criva 1 au supus verificărilor un autoturism de model „Mercedes-Benz Sprinter”, ce se deplasa din Federația Rusă spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 33 de ani. În urma controlului fizic detaliat, efectuat în comun cu inspectorul Centrului Chinologic, printre bagajele personale a fost depistat un lot comercial de freze folosite în stomatologie și huse pentru telefoane mobile, nedeclarate organului vamal”, precizează Poliția de Frontieră.

În rezultatul celor depistate, bunurile au fost ridicate și ar putea fi confiscate, iar persoana documentată riscă să fie sancționată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
Open That Bottle Night – seara enogastronomică adună pasionaţii de vin la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţară
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală