Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Facebook a inițiat o nouă misiune de combatere a dezinformării despre vaccinul anti-COVID-19

17 Mart. 2021, 13:20
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Maxim Pulber
17 Mart. 2021, 13:20 // Sci-tech //  Maxim Pulber

Facebook va începe să eticheteze postările care menționează vaccinurile împotriva COVID-19 cu un link către informațiile credibile din partea Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, rețeaua de socializare va reduce distribuirea conținutului de către utilizatorii care au încălcat politica privind vaccinul și dezinformarea în referitor la COVID-19, transmite EuroNews.

Platforma îi va ajuta pe oameni să găsească unde și când se pot vaccina și colabora cu autoritățile sanitare și guverne în ceea ce privește înregistrarea vaccinurilor, împreună cu extinderea Centrului său de informații COVID-19 pe Instagram, deținut de Facebook. De asemenea, aceștia vor crea tendințe în timp real a vaccinurilor COVID-19, cu scopul de a încuraja oamenii să se vaccineze, precum și vor furniza oficialilor publici informații despre „motivele ezitării” vaccinării.

Noile eforturi din partea platformei vin întrucât multe țări opresc procesul de vaccinare cu serul Oxford/AstraZeneca, după apariția mai multor rapoarte negative în această privință. Acest lucru ar putea declanșa o diminuare a încrederii oamenilor în vaccinuri.

„Astăzi lansăm o campanie globală pentru a ajuta să aducem 50 de milioane de oameni cu un pas mai aproape de obținerea vaccinurilor COVID-19”, a scris Mark Zuckerberg, luni, într-o postare pe Facebook.

„Lucrând îndeaproape cu autoritățile naționale și globale din domeniul sănătății și utilizând statistica noastră pentru a ajunge rapid la oameni, contribuim pentru ca oamenii să obțină informații credibile, să se vaccineze și să se întâlnească în siguranță”, a declarat Facebook într-un comunicat.

Facebook a fost examinat în perioada pandemiei cu privire la cantitatea de dezinformare despre sănătate, publicată pe platforma sa. Testarea vaccinurilor COVID-19 a început în iunie 2020, iar ulterior, a urmat un val de dezinformare pe rețelele de socializare referitor la acest subiect.

Un studiu realizat de Center for Countering Digital Hate a constatat că din cinci profiluri de pe Instagram, urmărind o serie de subiecte, algoritmul Instagram a publicat, în perioada septembrie – noiembrie 2020, 104 postări care conțin dezinformare, dintre care majoritatea promovau conținut anti-vaccinare.

Facebook, care deține Instagram, nu este de acord cu concluziile acestui studiu și susține că raportul este expirat de câteva luni și folosește un eșantion extrem de mic.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 20:32
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:32 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una dintre fabricile care produc serulAu fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times.

Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

După publicarea concluziilor OMS, fabrica a aunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului. Dar oameni de știință independenți și personalități din industrie au declarat pentru The Moscow Times că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.

OMS a anunțat miercuri că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a spus Barbosa.

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

Dar cererea a întâmpinat mai multe probleme și a fost afectată de întârzieri.

Atât EMA, cât și OMS au spus săptămâna trecută că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.

Obținerea aprobării din partea oricărei organizații ar fi o victorie majoră pentru Rusia, care a lansat o acțiune agresivă de marketing și a vândut milioane de doze către zeci de țări. De asemenea, ar deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, simplificând călătoriile pentru rușii vaccinați cu Sputnik V.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române