Comisia Europeană și Polonia și-au propus să accelereze furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 către Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova. În acest sens, Comisia Europeană a semnat astăzi un acord în valoare de 35 de milioane de euro cu BGK, Banca Poloneză de Dezvoltare, pentru a stabili un mecanism inovator în vederea sprijinirii statelor membre ale UE în livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19.
Acordul a fost semnat între Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Várhelyi, și prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
„Sunt recunoscător că Polonia a făcut un pas înainte și a agreat să coordoneze acest acord care, fără îndoială, va ajuta la salvarea de vieți în țările noastre partenere prin creșterea acoperirii cu vaccinuri. Aceasta este solidaritatea UE în acțiune care va ajuta la accelerarea redresării post-pandemie în regiune și la creșterea rezistenței generale pe termen lung a sănătății, care este una dintre prioritățile Parteneriatului Estic”, a declarat comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.
Polonia, fiind un coautor al politicii UE pentru Parteneriatul Estic, sprijină de ani de zile o cooperare mai strânsă cu țările partenere estice, inclusiv consolidarea structurilor de stat și a infrastructurii sociale a acestor țări.
„Țările Parteneriatului Estic se numără printre principalele priorități ale politicii de dezvoltare poloneze, cu numeroase proiecte și inițiative finanțate și realizate în fiecare an. Această inițiativă a Echipei Europa, facilitată și coordonată de Polonia, are ca scop asigurarea accesului liber, echitabil și durabil la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru țările Parteneriatului Estic, ceea ce este încă un exemplu de solidaritate cu această regiune. Polonia, în consultare cu Comisia Europeană, va avea un rol de coordonare în procesul de distribuire a vaccinurilor”, a precizat ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau.
Livrarea vaccinurilor de către statele membre ale UE sub umbrela de coordonare a Poloniei este o expresie a solidarităţii cu ţările Parteneriatului Estic în lupta comună împotriva pandemiei şi a consecinţelor sale sociale şi economice.
Rolul Ministerului polonez al Afacerilor Externe va fi acela de a contribui la adaptarea dozelor de vaccin disponibile pentru partajarea între statele membre, având în vedere evoluția nevoilor din țările Parteneriatului Estic și de a supraveghea orice acorduri necesare cu
producătorii de vaccinuri și de a asigura comunicarea și vizibilitatea adecvată a solidarității Echipei Europa în ceea ce privește vaccinurile, atât în cadrul Parteneriatului Estic, cât și în UE.
În cazul revânzării, BGK, Banca Poloneză de dezvoltare va utiliza contribuția UE pentru a compensa statele membre donatoare pentru vaccinurile achiziționate pe o bază non-profit. Programul se va desfășura până în iunie 2023 sau până la epuizarea contribuției UE.
„În acest proiect, derulat împreună cu Ministerul polonez al Afacerilor Externe, acționăm pentru prima dată în calitate de partener al Comisiei Europene în distribuirea ajutorului pentru dezvoltare către alte țări. Ajutăm la combaterea pandemiei de coronavirus – datorită eforturilor noastre comune, între două și o duzină de milioane de vaccinuri vor ajunge la cei care au nevoie din țările Parteneriatului Estic. Participarea noastră la acest proiect nu ar fi fost posibilă dacă nu am fi obținut anterior acreditarea Comisiei și statutul de partener de implementare. Acesta este încă un pas în fortificarea cooperării cu instituțiile europene și, astfel, în consolidarea rolului țării noastre pe arena internațională”, a menționat Beata Daszyńska-Muzyczka, președintele Consiliului de administrație al BGK, Banca Poloneză de Dezvoltare.
Această sumă de 35 de milioane de euro din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) este o demonstrație a acțiunilor intensificate ale UE, ca parte a eforturilor de partajare a vaccinurilor ale Echipei Europa, îndreptate spre lupta în comun împotriva pandemiei în sprijinul partenerilor noștri. Potrivit OMS, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, rata medie de utilizare a unei serii complete de doze de vaccin COVID-19 în cele șase țări este de doar 28.7% la începutul lunii decembrie 2021, în timp ce în rândul lucrătorilor medicali este de 70.3%.
Mecanismul va ajuta țările partenere să atingă o acoperire de vaccinare mai apropiată de obiectivele strategiei globale de vaccinare ale OMS: 40 % din populația fiecărei țări până la sfârșitul anului 2021 și 70 % până la jumătatea anului 2022. Prima livrare în cadrul acestui mecanism este prevăzută în următoarele săptămâni din Portugalia în Armenia. O serie de alte state membre și-au exprimat deja dorința de a participa la acest program.
Sprijinul UE pentru Parteneriatul Estic în depășirea consecințelor pandemiei se ridică la peste 2.5 miliarde de euro pentru a contribui la combaterea crizei sanitare și a redresării socioeconomice. Parteneriatul Estic include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. UE a furnizat aproximativ o treime din toate dozele administrate în cadrul Parteneriatului Estic, fie direct prin distribuirea de vaccinuri, fie indirect prin intermediul COVAX.
La începutul pandemiei, la începutul anului 2020, UE a finanțat furnizarea de echipamente critice și asistență tehnică prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din februarie 2021, un alt program al OMS, finanțat de UE, sprijină țările din cadrul Parteneriatului Estic în capacitatea lor de a absorbi vaccinurile prin îmbunătățirea gradului de pregătire și de desfășurare.
Acțiunea este complementară cu COVAX, pilonul de vaccinuri al Acceleratorului de Acces la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT): o colaborare globală pentru a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri COVID-19. Echipa Europa este unul dintre principalii contribuitori, cu peste 3 miliarde de euro pentru Facilitatea COVAX, care rămâne vehiculul cheie global pentru a asigura accesul corect și echitabil la aceste vaccinuri și asigură solidaritatea internațională cu privire la vaccinuri.