Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Facilități pentru studenții Colegiului Agroindustrial din Ungheni. Va fi modernizat echipamentul pentru studii

24 Mai 2021, 14:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
24 Mai 2021, 14:53 // Societate //  Valentina Buză

Colegiul Agroindustrial din Ungheni este una dintre cele șapte instituții de învățământ profesional tehnic cu profil agricol care au participat la programul de granturi „Consolidarea capacității tehnice a instituției în vederea implementării standardelor de calitate în sectorul agroalimentar”, desfășurat în cadrul proiectului „DevRAM”, Partea I. Astfel, astăzi a avut loc o vizită de monitorizare la Colegiul Agroindustrial din Ungheni.

Suportul de care a beneficiat colegiul a contribuit la fortificarea substanțială a bazei tehnico-materiale a instituției, formarea cadrelor didactice și manageriale, actualizarea paginii web, realizarea unui tur virtual al instituției, procurarea a două utilaje agricole pentru instruirea practică a elevilor: semănătoare de precizie plantera A6 și o stropitoare cu rampă.

Anual, cei circa 200 de elevi care își fac studiile la specialitățile „Agronomie” și „Mecanică agricolă”  vor avea posibilitatea să exerseze și să-și dezvolte abilitățile de utilizare a semănătorii și stropitorii, de semănare și întreținere a plantelor, dar și de executare a operațiilor de mentenanță a echipamentelor și utilajelor.

Modernizarea echipamentului destinat desfășurării procesului instructiv-educativ va contribui la creșterea calității pregătirii profesionale a elevilor, la promovarea standardelor ecologice de gestionare a terenurilor, care sunt, de asemenea, profitabile din punct de vedere financiar, a fost posibilă cu sprijinul proiectului Uniunii Europene „DevRAM”, Partea I.

Prezent la eveniment, Mihail Machidon, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a accentuat importanța educației agricole pentru economia Republicii Moldova și a atragerii tinerilor către acest sector.

„Asigurarea competitivității agriculturii naționale pe plan internațional este posibilă doar prin modernizarea acesteia, prin formarea unor specialiști competenți, printr-o colaborare durabilă între instituțiile de învățământ, instituțiile de cercetare și agenții economici”.

Ilona Gruenewald, Manager de proiecte Agricultură și Dezvoltare Rurală, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat că sprijinul acordat dezvoltării zonelor rurale din Republica Moldova, cu accent deosebit pe sporirea calității învățământului agricol, este o prioritate-cheie pentru Uniunea Europeană.

Crearea de oportunități pentru tineri, precum și de formare profesională a adulților sunt elemente cruciale pentru profesionalizarea industriei agroalimentare din Republica Moldova, pentru integrarea acesteia la nivel european și asigurarea unui acces sporit la piețele internaționale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economică a țării.

Datorită schimbărilor efectuate cu suportul proiectului Uniunii Europene „DevRAM”, Partea I procesul de formare inițială în învățământul profesional tehnic agricol va fi mult mai aproape de piața muncii pentru mii de tineri.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.