Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Fadei Nagacevschi: Domnul Musteață s-a autointitulat interimar la CSM în afara Legii

15 Iun. 2021, 17:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Iun. 2021, 17:32 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că preluarea mandatului de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii de către Dorel Musteață reprezintă un pas greșit. Potrivit ministrului, „Hotărârea CSM din anul 2019 prin care domnul Musteață a fost desemnat în calitate de președinte interimar al CSM aparent s-a consumat din momentul în care Luiza Gafton preluase interimatul prin efectul Legii”.

Astfel, Nagacevschi menționează că CC a declarat neconstituționale modificările la Legea CSM și a anulat pentru viitor statutul de membru CSM al celor 4 profesori, însă nu afectează hotărârile CSM adoptate pe perioada cât cei patru profesori au fost membri ai CSM.

„Hotărârea CC a revigorat Legea veche pentru viitor, dar nu hotărârea CSM din 2019 cu privire la interimat care aparent s-a consumat când a apărut un alt interimar. Actualmente Legea prevede că în absenţa preşedintelui, funcţiile lui sunt exercitate de un membru al Consiliului, numit prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii”, a adăugat funcționarul.

În context, Fadei Nagacevschi este de părerea că o altă hotărâre a CSM de numire a membrului Dorel Musteață în calitate de președinte interimar al CSM nu a fost votată.

„Aparent domnul Musteață s-a autointitulat interimar în afara Legii, or, o hotărâre aparent consumată a CSM mă îndoiesc că poate fi temei pentru a-i justifica interimatul. Așa-zisa legitimare prin lipsa de obiecții din partea membrilor CSM e greu să accepți ca fiind o validare a statutului de președinte interimar în lipsa unei hotărâri a CSM privind desemnarea dumnealui în calitate de interimar după revigorarea normei indicate mai sus”, a concluzionat ministrul Justiției.

Realitatea.md amintește că în dimineața zilei de astăzi, 15 iunie, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață a revenit în funcția de președinte al CSM.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid