Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Fadei Nagacevschi: Domnul Musteață s-a autointitulat interimar la CSM în afara Legii

15 Iun. 2021, 17:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Iun. 2021, 17:32 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că preluarea mandatului de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii de către Dorel Musteață reprezintă un pas greșit. Potrivit ministrului, „Hotărârea CSM din anul 2019 prin care domnul Musteață a fost desemnat în calitate de președinte interimar al CSM aparent s-a consumat din momentul în care Luiza Gafton preluase interimatul prin efectul Legii”.

Astfel, Nagacevschi menționează că CC a declarat neconstituționale modificările la Legea CSM și a anulat pentru viitor statutul de membru CSM al celor 4 profesori, însă nu afectează hotărârile CSM adoptate pe perioada cât cei patru profesori au fost membri ai CSM.

„Hotărârea CC a revigorat Legea veche pentru viitor, dar nu hotărârea CSM din 2019 cu privire la interimat care aparent s-a consumat când a apărut un alt interimar. Actualmente Legea prevede că în absenţa preşedintelui, funcţiile lui sunt exercitate de un membru al Consiliului, numit prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii”, a adăugat funcționarul.

În context, Fadei Nagacevschi este de părerea că o altă hotărâre a CSM de numire a membrului Dorel Musteață în calitate de președinte interimar al CSM nu a fost votată.

„Aparent domnul Musteață s-a autointitulat interimar în afara Legii, or, o hotărâre aparent consumată a CSM mă îndoiesc că poate fi temei pentru a-i justifica interimatul. Așa-zisa legitimare prin lipsa de obiecții din partea membrilor CSM e greu să accepți ca fiind o validare a statutului de președinte interimar în lipsa unei hotărâri a CSM privind desemnarea dumnealui în calitate de interimar după revigorarea normei indicate mai sus”, a concluzionat ministrul Justiției.

Realitatea.md amintește că în dimineața zilei de astăzi, 15 iunie, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață a revenit în funcția de președinte al CSM.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
27 Oct. 2021, 09:58 // Politica //  Petru Cosoi

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, anunță că se retrage din viața politică. Fostul primar de Chișinău urmează să-și depună mandatul de consilier municipal și demisia din funcția de lider al partidului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

„În acest moment, nu văd alta cale decât, că în semn de protest, să-mi depun mandatul de consilier municipal, să renunț la calitatea de președinte al PL și să-mi întrerup astfel activitatea politica și publica, pentru a așteptă în tăcere și demnitate, deznodământul acestei situații penibile, fără să renunț însă la poziția mea de promovare a reîntregirii neamului romanesc și integrării noastre, astfel, în NATO și UE”, scrie Chirtoacă.

Totodată, Dorin Chirtoacă se arată nemulțumit de ultimele modificări din domeniul justiției și acuză guvernarea PAS că aduce la putere oameni care au făcut parte din regimul lui Plahotniuc.

„În loc să aibă loc reabilitarea celor care au suferit de pe urma regimului mafiot, iar călăii, să fie trași la răspundere pentru abuzurile comise, ei sunt ridicați la cel mai înalt nivel, fiindu-le spălată imaginea și oferita puterea asupra justiției”, a menționat Chirtoacă.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău