Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Fără recunoaștere facială pe Facebook? Schimbarea de care trebuie să știe toți utilizatorii

03 Nov. 2021, 14:09
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
03 Nov. 2021, 14:09 // Sci-tech //  Valentina Buză

Gigantul Facebook tocmai a luat o decizie importantă. Se pare că nu va mai folosi, pe platforma sa, recunoașterea facială. Măsura era introdusă încă din 2010 și facilita recunoașterea facială a persoanelor din fotografiile sau videoclipurile postate de utilizatori.

Mai mult decât atât, Facebookva renunța și la baza de date pe care a acumulat-o de-a lungul timpului utilizând această măsură.

„Această schimbare va reprezenta una dintre cele mai importante evoluții în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale din istoria acestei tehnologii”, a menționat Jerome Pesenti, vicepreședintele companiei responsabil cu inteligența artificială. Concret, peste un miliard de modele digitale de recunoaștere facială vor fi șterse.

În acest moment, conform oficialilor platformei de socializare, mai mult de o treime dintre utilizatorii zilnici de Facebook au recunoașterea facială activată și pot fi recunoscuți.

Recunoașterea facială e utilă, dar stârnește îngrijorare

Facebook se confruntă în acest moment cu uriașe scandaluri de imagine. O fostă angajată a prezentat documente interne care devastează compania și care ar dovedi faptul că oficialii companiei erau conștienți despre impactul social negativ al acesteia, dar puneai profiturile mai presus de acest lucru.

Mai mult, angajata susține că algoritmii Facebook erau construiți în așa manieră încât să stimuleze propagarea urii și a sentimentelor negative, pentru a crește activitatea și numărul de vizualizări și pentru a ține cât mai mult timp utilizatorii conectați.

În mijlocul unor astfel de scandaluri de amploare, Facebook pare să adopte o atitudine mai mult decât precaută și preferă, se pare, să prevină alte discuții care i-ar putea afecta imaginea și mai mult.

Prin urmare, spun oficialii celei mai mari platforme sociale din lume, tehnologia de recunoaștere facială este utilă și poate fi de mare folos utilizatorilor, doar că nu există suficiente reglementări legale cu privire la limitele utilizării ei și condițiile în care ea poate fi pusă în practică. Prin urmare, e de preferat să se suspende folosirea sa, până când contextul va fi mai favorabil.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Dec. 2021, 10:07 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul Nord, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au reținut doi bărbați bănuiți că au facilitat și organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, prin postul vamal Leușeni, în schimbul sumei de 4 000 euro.

Mai exact, cei doi au pretins că au influență asupra persoanelor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, astfel încât persoana solicitantă să intre în țară fără ca să fie înregistrată în baza de date relevantă.

„Motivul solicitării ținea de faptul că solicitantul era anunțat în căutare într-un dosar penal pentru escrocherie. Astfel, aceștia au primit suma de bani în două tranșe, pentru ca să-i asigure persoanei intrarea nedetectată în țară, iar luni, 6 decembrie au fost reținuți de oamenii legii. După audierea acestora de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, bănuiții și-au recunoscut vinovăția și colaborează în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Cu referire la solicitant, în privința acestuia va fi pornită urmărirea penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, anunță PCCOCS.

Operațiunea a avut loc sub supravegherea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate și ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a MAI.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală