Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Femeie sau bărbat? Câte doamne sunt pe prima poziție în listele partidelor înregistrate în cursa electorală

28 Iun. 2021, 16:08
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
28 Iun. 2021, 16:08 // Alegeri //  Petru Beregoi

Asigurarea egalității de gen, unde femeile să fie pe poziții egale cu bărbații în domeniul politicului capătă încet cu încetul teren și în Republica Moldova. După ce la nivel legislativ s-a dispus ca în listele electorale să se respecte proporția de cel puțin 40 la sută – femei, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent se atestă și alte evoluții și anume – cap de listă sunt doamne la unii candidați înregistrați.

Realitatea.md a analizat listele partidelor și blocurilor electorale înregistrate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate și a constatat că, din cele 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent, cap de listă femeie au desemnat patru candidați.

Este vorba de:

 • Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Grosu-Vremeș Victoria,
 • Partidul Verde Ecologist, Afanas Olga,
 • Partidul Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu,
 • Partidul Noua Opțiune Istorică (NOI), Chesari Svetlana.

Precizăm că, partidele politice, atunci când întocmesc listele de candidați pentru alegerile parlamentare sunt obligate să respecte cota de 40%, adică pentru fiecare zece locuri, patru trebuie să fie de sex opus. Prevederea respectivă se regăsește în articolul 46 (3) al Codului electoral.

De menționat faptul că, respectarea cotei de 40% nu înseamnă, însă, și asigurarea șanselor egale, decât dacă listele sunt întocmite pe principiul succedării candidaților bărbați și femei. Altminteri, are loc eludarea prevederii referitoare la șansele egale, dar nu există niciun impediment pentru ca primele 60% de candidați din listă să fie, de exemplu bărbați, iar restul 40% – femei, sau viceversa.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:42 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a adus în discuție dosarul „Șor” la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 21 septembrie curent, arătându-se nemulțumit de modalitatea prin care acesta a fost strămutat din cadrul Curții de Apel Chișinău la Cahul. În acest sens, a anunțat că va depune azi o sesizare la Colegiul CSM cu privire la completul de judecători care au luat o asemenea decizie. Este vorba despre Ion Guzun, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan.

„Chiar azi colegii lucrează la redactarea finală a sesizării. Voi depune o sesizare la CSM privind completul de judecată de la CSJ – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan – care s-a expus pe strămutarea dosarului la faza finalizării de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Amintim că prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului „Șor” de la Cahul, a fost întreruptă. Unul din cei trei magistrați ai completului a declarat abținere. Este vorba despre judecătorul Stelian Teleucă. Raportor pe dosar este judecătorul Ion Bulhac, iar cel de al treilea judecător este Grigore Daşchevici.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea celei definitive. Un an mai târziu, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

Din iunie 2019, Ilan Şor nu se mai află în Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a țării, după care a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, a obținut din nou mandatul de deputat.

În august anul curent, Curtea Supremă de Justiție a admis cerea avocaților lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale în privința clientului lor, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit aceleiași încheieri, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române