Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Femeile capătă teren pe listele electorale. A crescut numărul acestora în liste și locurile eligibile

23 Iun. 2021, 13:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Iun. 2021, 13:50 // Politica //  Petru Beregoi

Partidele politice, antrenate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent și-au ajustat în mare parte listele electorale conform prevederilor Codului electorală în privința respectării raportului de gen, fapt ce a dus la creșterea numărului femeilor, care candidează pentru un mandat de deputată. O analiză în acest sens a fost făcută de Centrul Parteneriat Pentru Dezvoltare (CPD).

Potrivit Centrului, sistemul de cotă dublă, cota de reprezentare de 40% și prevederi de poziționare pe liste a sporit șansele femeilor de a accede în organul legislativ. Analiza listelor preliminare de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate arată că a crescut numărul femeilor candidate față de ultimele scrutine, ponderea totală fiind de 46,7%.

De asemenea, a crescut și numărul femeilor candidate plasate pe locurile eligibile pentru mandatul de deputat în Parlamentul, fiind de 42,7% de candidate în primii zece pe listă.

Precizăm că, partidele politice pot face modificări în listele candidați pe întreaga durata a campaniei electorale, dar nu mai târziu de 14 zile înainte de data alegerilor. Autorii raportului atenționează că experiența arată că cele mai importante modificări pe liste se fac pe ultima sută de metri.

„Concurenții care modifică lista de candidați după ce au fost înregistrați trebuie să fie obligați se conformeze prevederilor sistemului de plasament pe tot parcursul campaniei electorale. Conform datelor analizei preliminare a candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, prin prisma dimensiunii egalității de gen, putem spune ferm că toate eforturilor depuse în asigurarea șanselor egale pentru femei și bărbați în Parlament înregistrează primele rezultate prin introducerea prevederilor de plasament și respectarea cotei minime de gen de 40%”, se arată în document.

Amintim că, în scrutinul parlamentar vor concura 22 de partide politice și un candidat independent. Comisia Electorală Centrală a aprobat deja modelul buletinului de vot, care va avea o lungime de puțin peste 50 de cm.

Dragi cititori, scurt, clar și la subiect, vă invităm să vă abonați și la canalul nostru de Telegram! Vă punem la dispoziție știri de ultimă oră și sinteze scurte care însumează cele mai importante știri ale zilei. https://t.me/realitateamd.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 12:03 // În Lume //  Realitatea.md

În data de 4 august 2020 o serie de explozii puternice a zguduit portul Beirut din Liban, iar cea mai puternică dintre aceste explozii este şi una dintre cele mai puternice explozii din istorie care nu a fost produsă de o bombă nucleară.

Cercetătorii au analizat propagarea undei de şoc, pornind de la sunetele surprinse în clipurile video şi de la analiza cadru cu cadru a acestora, precum şi dimensiunea mingii de foc produsă de explozie. Ei au ajuns la concluzia că această explozie catastrofală a fost echivalentă cu detonarea a minimum 500 şi până la 1.100 de tone de TNT – adică aproximativ 5% din puterea de distrugere a bombei nucleare aruncată de SUA asupra Japoniei la Hiroshima, în data de 6 august 1945.

Explozia, care a ucis aproximativ 180 de persoane şi a rănit peste 6.000, a fost provocată de un incendiu ce a cuprins un depozit ce conţinea 2.500 de tone de nitrat de amoniu, un compus chimic foarte exploziv care era depozitat în port.

Explozia a avariat aproximativ jumătate dintre clădirile din Beirut, ducând la evacuarea a peste 250.000 de oameni, iar silozurile din port ce depozitau aproximativ 85% din cerealele Libanului au fost fie distruse fie avariate atât de grav încât cerealele nu au mai fost bune pentru consum, după cum raporta publicaţia The New York Times.

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate