Curs valutar
 • EUR
  19.0855
  -0.6811%
 • USD
  18.2165
  -0.0895%
 • RUB
  0.1836
  -0.5991%
 • RON
  3.8365
  -0.6751%
 • UAH
  0.4972
  0.7039%

Fetița violată la 1 an, trimisă de la un spital la altul. Ce face Nemerenco? „Tună” cu mustrări și avertizări

17 Aug. 2022, 19:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Victoria Laur
17 Aug. 2022, 19:32 // Societate //  Victoria Laur

Fetița de 1 an, violată recent de propriul bunic, a fost trimisă de la o instituție la alta pentru examinări. Ministerul Sănătății anunță că o Comisie care a evaluat volumul și calitatea asistenței medicale acordate a constatat devieri de la Protocolul Clinic Standardizat „Managementul clinic al cazurilor de viol”.

Specialiștii au stabilit că reprezentanții Institutului Mamei și Copilului, Spitalului Raional și ai Centrului de Medicină Legală nu au depus eforturi pentru a examina copila în comun. Pentru minimizarea impactului psihologic, fetița trebuia să fie consultată o singură dată, fără a fi transferată dintr-o instituție în alta și supusă repetat procedurilor, de diferiți medici.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La fel, Ministerul Sănătății informează că instituțiile medicale nu au completat formularul de consimțământ pentru examinarea medico-legală, dar și fișa de examinare a cazului de viol. Potrivit autorității, personalul medical al Institutului Mamei și Copilului nu a fost instruit în vederea aplicării corespunzătoare a prevederilor protocolului, aprobat la sfârșitul lunii septembrie 2021, deși a participat la elaborarea acestuia.

„Ca urmare a constatărilor comisiei, ministra Sănătății, Ala Nemerenco va aplica mustrare aspră conducătorului Institutului Mamei și Copilului, instituție medicală de nivel terțiar, care nu a asigurat implementarea protocolului, fapt care a dus la acordarea serviciilor medicale neconforme”, se arată în precizările publicate.

La fel, se menționează că Nemerenco a solicitat administrației Institutului sancționarea colaboratorilor implicați în acordarea asistenței. Angajații altor instituții vor fi avertizați pentru abaterile comise. Totodată, în toate cele trei instituții vor fi desfășurate instruiri privind aplicarea protocolului menționat.

Micuța a fost violată acum câteva săptămâni. După ce s-a aflat despre crimă, șefa Ministerului Sănătății anunța pe rețelele de socializare că asistența medicală a fost acordată cu abateri de la Protocolul „Managementul clinic al cazului de viol”. Ea afirma că a convocat o ședință cu specialiști de la Centrul de Medicină Legală și Institutul Mamei și Copilului, care examinează cazul.

Ala Nemerenco relata că după examinare copila a fost trimisă acasă de medicii din localitatea unde locuiește după ce mama ei a sesizat Poliția și a mers la spitalul raional pentru investigații. Ulterior, oficiala menționa despre starea copilei că „era veselă, era spitalizată”.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală