Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Fiecare al șaselea test efectuat la coronavirus în ultimele 24 de ore a fost pozitiv. Precizările Ministerului Sănătății

09 Ian. 2021, 20:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
09 Ian. 2021, 20:47 // Actualitate //  Realitatea.md

Astfel, din numărul total de cazuri, trei sunt de import: Germania-1, Ucraina-1, România-1. Prin urmare, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 149 093.

Din numărul total de cazuri, 21 sunt lucrători medicali: medici- 9, asistenți medicali-7, personal auxiliar-5.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 2 437 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 236 în stare extrem de gravă, iar 52 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că alte 687 de persoane au fost vindecate, numărul total ajungând la 138 103. În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 4 999 de persoane, iar 24 301 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Autoritățile anunță și despre opt decese înregistrate în ultimele 24 de ore, provocate din cauza coronavirusului.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 09:15
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
01 Oct. 2023, 09:15 // Life //  Elena Putregai

Oficial, filmul Barbie nu este difuzat în Rusia. Dar neoficial… Un jurnalist BBC a realizat un reportaj într-un centru comercial din Moscova, unde rușii stau la coadă să vadă filmul Barbie.

O casă roz uriașă a fost ridicată lângă zona unde se vând mâncare și băutură.

Înăuntru: mobilă roz, popcorn roz și Barbie și Ken din carton, în mărime naturală. Filmul Barbie atrage mulțimile la cinematograful de vizavi, în ciuda sancțiunilor occidentale.

După invazia Rusiei în Ucraina, mai multe studiouri de la Hollywood au încetat să-și mai lanseze filmele în Rusia. Dar copiile neautorizate reușesc să treacă și sunt dublate în limba rusă, se arată în reportajul BBC.

La cinematograf, nimic nu e transparent. Întrebat la ce film a venit, un vizitator spune că e vorba de un film rusesc necunoscut, de 15 minute, iar apoi zâmbește. Pentru a evita problemele legate de licențiere, unele cinematografe din Rusia au vândut bilete la scurtmetraje produse în Rusia și au prezentat în avanpremieră filmul Barbie.

Ministerul rus al Culturii este nemulțumit de această situație.

Luna trecută, a transmis că filmul Barbie „nu este în concordanță cu scopurile și obiectivele stabilite de președinte pentru păstrarea și consolidarea valorilor morale și spirituale tradiționale rusești”.

Cinefilii care au vorbit cu jurnalistul BBC s-au arătat însă fericiți că Barbie a ajuns pe marele ecran aici.

„Oamenii ar trebui să aibă dreptul de a alege ce vor să vadă. Cred că este bine că cinematografele rusești sunt capabile să difuzeze aceste filme pentru noi”, spune Karina.

„Este vorba despre a fi deschis la cultura altora. Chiar dacă nu ești de acord cu standardele altora, este minunat dacă poți să te uiți la ele.”, adaugă Alyona.

Parlamentarul rus Maria Butina crede că nu este nimic grozav la Barbie, nici la păpușă, nici la film.

„Am probleme cu Barbie pentru cum arată. Unele fete – mai ales în adolescență – încearcă să fie ca o fată Barbie”.

Ea adaugă că filmul nu are licență pentru a apărea în cinematografele rusești: „Am depus mai multe cereri către cinematografe, întrebând în ce bază difuzează filmul”, spune ea.

Pe fondul confruntării tot mai mari cu Europa și America, autoritățile ruse par hotărâte să întoarcă rușii împotriva Occidentului.

De dimineața până seara, televiziunea de stat le spune telespectatorilor că liderii occidentali sunt gata să distrugă Rusia. Noul manual de istorie modernă pentru elevii ruși de liceu susține că scopul Occidentului este „de a dezmembra Rusia și a prelua controlul asupra resurselor ei naturale”.

Manualul îi încurajează pe elevii ruși de clasa a XI-a să „înmulțească gloria și puterea Patriei”. Cu alte cuvinte, Patria Ta (nu Barbie Land) are nevoie de tine! Însă, la multiplexul din Moscova sunt mulți oameni încă deschiși să experimenteze cultura și ideile occidentale.  Reporterii BBC au mers însă în afara capitalei ca să vadă dacă și în alte zone rușii gândesc la fel.

În orașul Shchekino, pe scena unui centru cultural, patru soldați ruși îmbrăcați în uniformă militară cântă la chitară electrică despre patriotism și puterea invincibilă a Rusiei. Una dintre melodii este despre războiul Rusiei în Ucraina.

„Vom sluji Patria și vom zdrobi inamicul!”, cântă ei.

În sală aproape plină sunt tineri și bătrâni, care flutură steagurile rusești primite.

În timpul cântecului, pe ecranul de fundal rulează imagini cu tancuri rusești, soldați care mărșăluiesc și trag cu arma, și chiar cu Vladimir Putin la Kremlin.

Mesajele patriotice par a fi eficiente, constată BBC.

Barbie nu impresionează pe nimeni pe străzile din Shchekino.

„În acest moment este important să faci filme rusești patriotice pentru a ridica moralul”, spune Andrei. „Și trebuie să eliminăm obiceiurile occidentale din viața noastră. Cum putem face asta? Prin film. Cinematograful poate influența masele.”

„În filmele occidentale se vorbește mult despre orientarea sexuală. Noi nu susținem asta”, spune Ekaterina. „Cinematografia rusă este despre valorile familiei, dragoste și prietenie”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală