Curs valutar
  • EUR
    19.1292
    0.1532%
  • USD
    17.7410
    0.0564%
  • RUB
    0.1940
    1.5979%
  • RON
    3.8504
    0.1117%
  • UAH
    0.4829
    -0.1035%

Filmul „Omul fără linia vieții” a obținut trei premii la un festival internațional. Unde poate fi urmărită pelicula

20 Nov. 2023, 15:49
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea MD
20 Nov. 2023, 15:49 // Life //  Realitatea MD

Premiera internațională a filmului „Omul fără linia vieții” a avut loc în SUA, la „Hollywood Florida Film Festival”, care s-a desfășurat în perioada 11-18 noiembrie. Pelicula a fost proiectată la Regal Oak Cinema și a obținut trei premii: Best Feature Film, Best Director of the Feature Film și Best Actor of the Feature Film – Rareș Andrici.

„Atunci când a fost proiectat filmul n-am închis un ochi toată noaptea. Am așteptat cu sufletul la gură sa se termine proiecția. Cât despre premii, nu am crezut până-n ultima secundă că vom fi câștigători. E ceva magic. Eu mă gândeam la cum a ajuns povestea asta până la mine și cum am contribuit împreună cu echipa mea la realizarea unui  mare vis. Ionel Sporea a văzut pentru prima dată filmul în cadrul festivalului. Și-a văzut viața pe ecran, a plâns, apoi s-a ridicat și a mers mai departe”, a spus Adriana Vasilcov, regizoarea filmului.

 

„Aș vrea să vă mărturisesc sincer că filmul a fost senzațional. A plâns toată sala, inclusiv  eu, ca un copil mic. Emoțiile au fost atât de mari, deoarece am retrăit toate acele momente dureroase ale vieții mele, dar am plâns și de bucurie, că prin grija și iubirea Celui de Sus am putut fi acum în fața spectatorilor. Elogiile celor prezenți au fost extraordinare, nu vă pot reda în cuvinte câte mulțumiri și aprecieri am primit”, a menționat Ionel Sporea, inventatorul primului lansator automat de mingi de tenis de masă.

Filmul va apărea pe marile ecrane începând cu 30 noiembrie. În Republica Moldova, pelicula va fi proiectată în rețeaua de cinematografe Cineplex și la Happy Cinema, care va fi inaugurat în curând la Port Mall. Iar în România, filmul va putea fi vizionat în 20  cinematografe, printre care Cinema One, Happy Cinema, Movieplex, Hollywood Multiplex, Cinema City, Cinema Palace și altele.

„Odată ce deschidem ușile cinematografelor noi încetăm să mai fim „stăpânii” acestui film. Gata, filmul aparține publicului. Știu, sună metaforic, dar tot ce am creat noi în trei ani de zile a fost pentru ca voi, spectatorii, să nu vă dezlipiți de ecrane timp de 90 de minute. Vă promitem o bătălie de emoții”, a mai spus Adriana Vasilcov.

Lungmetrajul este bazat pe fapte reale și relatează povestea de viață a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă. Tânărul devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie. Este eliberat abia după moartea lui Ceaușescu și decide să emigreze în Canada. Astfel, invenția care urma să-l facă bogat și celebru l-a lipsit de identitate și succes. Noua producție cinematografică are la bază romanul autobiografic al lui Ionel Sporea „Dincolo de iubire și ură”.

„Este o poveste extraordinară, noi toți cei care am citit scenariul filmului am fost vrăjiți parcă de el”, a declarat Armand Calotă, actorul care joacă rolul lui Ionel Sporea.

Din distribuție fac parte actori celebri din Republica Moldova și România, precum Maia Morgenstern, Eugenia Șerban, Carmen Tănase, Rareș Andrici, Dana Ciobanu, Petru Oistric, Mihaela Oistric, Sergiu Finiti și Vasile Zubcu.

„Filmul acesta vorbește cumva, la modul subtil și onest, despre sentimentul de vinovăție, lucruri pe care greu le acceptăm în ceea ce ne privește, vinovați sunt întotdeauna alții. E un fel de a face pace peste generații de dragul celor care vin”, a menționat actrița Maia Morgenstern.

În Republica Moldova, avanpremiera filmului va avea loc pe 27 noiembrie, iar în România, pelicula va fi lansată pe 30 noiembrie. Biletele sunt deja în vânzare și pot fi cumpărate pe site-ul omulfaraliniavietii.com.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
11 Dec. 2023, 14:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
11 Dec. 2023, 14:54 // Societate //  Valentina Buză

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Chișinău” – 131 de ani de la fondare

Istoria întreprinderii începe în 1892 și se identifică, într-o bună măsură, cu istoria municipiului Chişinău, timp în care toți cei care au lucrat în cadrul ACC au îndeplinit rolul stabilit încă de la fondare, și anume livrarea celui mai vital şi preţios product – APA!

Primul sistem de apă în Chişinău a fost construit în anul 1892. Apeductul avea o lungime de 35 de km şi o capacitate de 200 mii de căldări de apă pe zi.

Proiectarea şi implementarea acestei idei, provocatoare la acea vreme, a fost efectuată de către renumitul arhitect Alexandru Bernardazzi, care a propus ca sursă de alimentare cu apă a oraşului Chişinău, fluviul Nistru.

Anul 1940 marchează începutul celei de-a doua perioade de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă

Odată cu creşterea numărului populaţiei şi dezvoltarea industriei oraşului, sistemul centralizat de alimentare cu apă urma să fie modernizat.

Instalaţiile principale ale actualului sistem centralizat au fost construite în anii 1970-1973, iar reţelele de apă extinzându-se anual cu circa 40-50 km.

Întreprinderea ACC este principalul furnizor de apă din municipiul Chișinău și prestează serviciul alimentare cu apă în 25 localități și de canalizare în 17 localități.

Astfel, sunt exploatate circa 3949 km a rețelelor de alimentare cu apă și 3083 km a rețelelor de canalizare. Principala sursă de aprovizionare cu apă este râul Nistru.

Furnizorul de apă deservește peste 125 mii de consumatori casnici și alții decât cei casnici.

Venitul operațional al întreprinderii pentru 9 luni ale anului 2023 a constituit circa 639,1 mil. lei, iar cheltuielile operaționale – 558,8 mil. lei.

De la 24 la 1633 de angajați

Echipele de intervenție ale întreprinderii activează în condiții deosebit de grele, 24 din 24 ore, indiferent de condițiile meteorologice – pe timp de arșiță, ploaie, vânt sau ger, pentru a executa lucrările ce se impun.

La moment, în cadrul întreprinderii activează circa 1633 de angajaţi, pe când iniţial activau doar 24 oameni.

Unități de transport și echipamente din dotarea întreprinderii

În prezent, în dotarea întreprinderii sunt circa 193 de unități de transport. Angajații subdiviziunii abilitate în acest sens se ocupă zilnic de gestionarea procesului de prestare a serviciilor cu autotransport, mecanisme și utilajul specializat al acestora, pentru realizarea necesităților întreprinderii.

De-a lungul timpului, pentru organizarea și eficientizarea lucrărilor efectuate de către întreprindere, conform proiectului BERD ŞI BEI, au fost achiziționate:

  • echipamente de întreținere și de detectare a scurgerilor;
  • vehicule specializate și camioane și anume 51 de unităţi de transport specializat, inclusiv autospeciale pentru echipele de reparaţii la reţele de apă şi canalizare,
  • mini-excavatoare şi buldo-excavatoare,
  • remorci pentru transportarea mini-excavatoarelor,
  • hidrovidanje de capacitate mare pentru spălarea conductelor,
  • camion pentru transportarea materialelor.

Una dintre realizările întreprinderii

Un proiect ambițios pentru furnizorul de apă este valorificarea nămolului de la Stația de Epurare, care poate deveni resursă prețioasă.

„Volumul zilnic de ape uzate recepționate la Stația de epurare este în jur de 140 mii m3. În urma procesului de epurare se formează în mediu 100- m3 de nămol brut cu umiditatea de 95-97%. După procesul de deshidratare se transformă în circa 110 m3 de nămol deshidratat cu umiditatea de 72%.  Respectiv, din acest nămol se poate produce energie termică (BIOGAZ), îngrășăminte pentru utilizarea în agricultură, dar și materiale de construcție”, precizează Apă-Canal Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pentru anul 2024 au fost stabilite principalele direcții de dezvoltare strategică

  • Creșterea eficienței tehnico-economice a activității  întreprinderii;
  • Extinderea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;
  • Dezvoltarea procesului de contorizare inteligentă a consumatorilor casnici;
  • Transport și mecanisme în activitatea întreprinderii;
  • Digitalizarea serviciilor din cadrul întreprinderii;
  • Revizuirea cadrului normativ legal în domeniul prestării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare;
  • Aplicarea principiului de activitate „Responsabilitate socială corporativă”.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală