A venit vara, iar vacanța mare e în toi. Dacă unii moldoveni optează în sezonul estival pentru destinații din străinătate, alții preferă să călătorească prin țară, susținând astfel turismul local. Portalul MoldovaLive vă propune cinci locații pitorești, pe care trebuie să le vizitați în această vară. Invitați-vă prietenii și redescoperiți Moldova împreună.
1. Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi
Este situată în partea de est a Republicii Moldova, la doar 60 km de capitală, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de o frumusețe rară, aproape de vărsarea în fluviul Nistru. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale, unde sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile cunoscute pe teritoriul Republicii Moldova și circa 200 complexe rupestre creştine. În limitele Peisajului Orheiul Vechi sunt documentate 20 de situri arheologice, două dintre care sunt ansambluri de proporţii deosebit de mari, denumite în mod tradițional de către populația locală: Peștera și Butuceni. Rezervația cultural-naturală și peisagistică este pe lista de candidați pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO.

2. Rezervația Naturală „Codrii”
În cadrul acestei rezervaţii funcționează un bogat „Muzeu al naturii”, situat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale (raionul Strășeni), ocupând cca. 40% din suprafața acestui platou înalt. În rezervație se află sub ocrotire aproximativ 1000 specii de plante, 43 specii de mamifere, 145 specii de păsări, 7 specii de reptile, 10 specii de amfibii și mai mult de 10 mii specii de insecte. Rezervația naturală „Codrii” are o importanță semnificativă în protecția și înmulțirea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție. Totodată, rezervația contribuie la conservarea biodiversității caracteristice Republicii Moldova, prin aceasta îmbunătățindu-se calitatea mediului înconjurător.

3. Rezervația peisagistică „Suta de movile”
Suta de movile este o arie protejată, din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani, între satele Braniște și Avrămeni. Din denumirea momentului natural putem trage concluzia că în vale sunt 100 de movile. În realitate, potrivit unor estimări, numărul acestora este mult mai mare (peste 3500), fiecare movilă având înălțimi diferite (15-30 m). Unii savanți consideră că „Suta de Movile” este unicul loc din Europa unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediterane.

4. Parcul Țaul
La aproximativ 200 km de Chişinău, la Nord, în centrul satului Țaul din raionul Donduşeni, se află cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer. Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale arhitectului peisagist cunoscut I. Vladislavskii-Podalko. Dintre parcurile Republicii Moldova, Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină, aproximativ 150 de specii. Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, parcul Țaul are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, a căror lungime atinge mai mult de 12,5 km.

5. Cetatea Soroca
Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chișinău și reprezintă cartea de vizită a orașului cu același nume. Este locul potrivit dacă vrei să simți atmosfera epocii medievale. Cetatea Soroca a fost construită la trecătoarea peste Nistru, pe locul unor fortificații mai vechi. Cetatea mai este cunoscută drept locul unde s-au întrunit oștile moldovenești, sub conducerea domnitorului Dimitrie Cantemir și armatele rusești, conduse de țarul Petru I, în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci, în anul 1711. Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.
