Delegația ucraineană are o propunerea privind acordul de pace cu Federația Rusă. Aceasta se discută la Istanbul cu delegația de la Moscova, însă pe 29 martie nici un document nu va fi semnat.
Kievul urmează să își prezinte poziția, a declarat șeful fracțiunii Sluga Naroda, David Arakhamia, transmite Hromadske. Potrivit lui, Ucraina vine cu inițiativa semnării unui acord internațional, care să îi ofere garanții de securitate. Printre țările care ar urma să semneze documentul, în viziunea delegației, sunt statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, în special Marea Britanie, China, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Polonia și Israel, iar alte state vor pot beneficia de context juridic pentru s-ar putea alătura.
Pentru a pune capăt războiului, țara vecină vrea garanții similare articolului 5 al NATO. „Dacă Ucraina este obiectul agresiunii, avem dreptul să cerem consultări în termen de trei zile. Dacă acestea nu duc la nimic, țările garante trebuie să ajute cu arme și chiar să închidă cerul”, a declarat la rândul său viceministrul ucrainean de Externe, Alexandr Chalii.
Delegația ucraineană afirmă că dacă acordul va fi susținut de partea rusă, Ucraina își va fixa neutralitatea, nu va desfășura baze militare străine pe teritoriul său și nu va intra în alianțe militaro-politice. În același timp, conform oficialilor de la Kiev, documentul nu se referă la dreptul țării vecine de a adera la UE.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Marți, 29 martie, la Istanbul are loc o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene. Potrivit presei internaționale, Kremlinul a renunțat la condiția „denazificării” Ucrainei – unul dintre pretextele invaziei care a început pe 24 februarie. În același timp, experții militari susțin că armata lui Putin ar fi folosit majoritatea rachetelor pe care le avea pe mare și a trecut la utilizarea celor moștenite de la URSS, însă nici ele nu ar fi multe.