Curs valutar
 • EUR
  20.6519
  1.241%
 • USD
  19.5984
  0.2842%
 • RUB
  0.3169
  -0.5049%
 • RON
  4.1891
  1.227%
 • UAH
  0.5320
  0.5263%

Fondatorul Alibaba a pierdut în câteva minute 26 de miliarde de dolari la Bursa din Hong Kong. Care este cauza?

04 Mai 2022, 21:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Mai 2022, 21:34 // În Lume //  Realitatea.md

Alibaba, gigantul chinez de comerț electronic al cărui co-fondator este Jack Ma, și-a văzut acțiunile listate la Hong Kong scăzând cu până la 9,4% marți, după ce presa de stat chineză a informat că o persoană pe nume „Ma” din orașul Hangzhou – unde are sediul Alibaba – a fost reținut din motive de securitate națională, scrie CNN.

Potrivit postului de stat CCTV din China, suspectul a fost plasat sub „măsuri obligatorii” pe 25 aprilie, sub suspiciunea că „a colaborat cu forțe ostile Chinei” pentru „incitarea la secesiune” și „incitarea la subminarea puterii statului”.

Știrea difuzată de televiziunea de stat, care a fost preluată rapid de alte instituții media și platforme de știri chineze, a provocat o panică urmată de vânzări masive ale acțiunilor la bursa din Hong Kong, ștergând în câteva minute aproximativ 26 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Alibaba.

În mijlocul agitației, Hu Xijin, fostul redactor-șef al tabloidului naționalist de stat Global Times, s-a grăbit să clarifice pe Weibo, un corespondent al Twitter în China, că știrea difuzată de televiziunea de stat induce în eroare, deoarece numele suspectului în cauză are trei caractere, în timp ce numele chinezesc al lui Jack Ma, Ma Yun, are doar două caractere. CCTV și-a actualizat mai târziu știrea care a confirmat observația făcută de Hu Xijin.

Pentru a înlătura și mai mult îngrijorările, Global Times a raportat că bărbatul acuzat s-a născut în 1985 la Wenzhou, în timp ce Jack Ma s-a născut în 1964 la Hangzhou și a lucrat ca director de cercetare și dezvoltare hardware la o companie IT.

Clarificările au condus la o revenire, Alibaba recuperându-și majoritatea pierderilor până la sfârșitul zilei.

Reacția de tip roller coaster a pieței este cel mai recent semn care arată cât de speriați și suspicioși sunt investitorii cu privire la sectorul tehnologic al Chinei, care a fost supus unor reglementări represive impuse de guvernul chinez începând cu sfârșitul anului 2020.

Dar faptul că investitorii s-au grăbit să creadă că Jack Ma, cândva cel mai cunoscut miliardar al Chinei, va intra în conflict cu autoritățile, dezvăluie ceva din realitatea politică în care trăiesc acum mulți magnați chinezi.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 12:57
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
05 Dec. 2022, 12:57 // Actualitate //  Olga Mînzat

Tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici ar putea să scadă la 4 lei. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că prețul pentru energia electrică ar putea scădea cu 25 la sută. Comisia Situații Excepționale urmează să vină cu o decizie în acest sens. Asta după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

„CSE se va întâlni azi la ora 5 și va lua decizia ca ANRE să revadă tariful. Asta ar însemna că astăzi seara dacă reușesc sau mâine cel târziu ANRE trebuie să revadă acest tarif. Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi de o reducere de minim 25 la sută ceea ce ar însemna că vom avea un tarif în jur de patru lei”, a declarat Spînu.

Totodată, ministrul Infrastructurii a anunțat că, Chișinăul și Tiraspolul au convenit ca energia electrică să fie livrată de Cuciurgan în următoarele patru luni.

„Pentru prima dată din ultima perioadă ne-am angajat ca să avem această înțelegere pentru 4 luni, în acest sens putem considera că în această iarnă vom avea energie electrică pentru toată iarna”, a mai punctat ministrul Infrastructurii.

Amintim că în această sâmbătă, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Drept urmare, cetățenii ar putea plăti mai puțin pentru electricitate.  Cantitatea care va fi livrată de Centrala de la Cuciurgan în decembrie constituie circa 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Monitorul Oficial a publicat vineri, 2 decembrie, decizia ANRE cu privire la majorarea prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

La depunerea solicitării, Premier Energy a solicitat un tarif de 6,39 lei kw/h, cu 34% mai mult față de tariful actual, iar FEE Nord a solicitat un tarif de 5,68 lei kw/h, cu 18% mai mult comparativ cu tariful actual.

Ultima scumpire a energiei electrice a avut loc la începutul lunii noiembrie, iar penultima majorare de tarif a fost în luna octombrie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală