Curs valutar
 • EUR
  19.1702
  0%
 • USD
  17.8676
  0%
 • RUB
  0.2074
  0%
 • RON
  3.8515
  0%
 • UAH
  0.4409
  0%

Forbes: Mai mulți miliardari care trăiesc în străinătate se dezic de cetățenia rusă 

18 Apr. 2022, 08:07
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
18 Apr. 2022, 08:07 // În Lume //  Redacția Realitatea

Unii dintre cei mai bogați oameni născuți în Rusia cer Occidentului să nu-i mai considere „ruși”. Printre ei se numără fondatorul companiei Telegram și co-fondatorul băncii digitale Revolut. Este vorba despre miliardari care s-au stabilit în alte țări și care au și alte cetățenii. Fie că le este frică de sancțiunile economice, fie că s-au opus dintotdeauna regimului de la Kremlin, ei solicită acum public să nu fie numiți ruși.

„Forbes”, revistă americană celebră pentru topurile sale cu miliardari, a relatat recent despre câteva astfel de exemple, precizând că de la anexarea Crimeei în 2014 și invadarea Ucrainei, în februarie, 34 de miliardari ruși au fost sancționați de SUA, Marea Britanie sau Uniunea Europeană, potrivit digi24.ro.

Autoritățile le-au înghețat activele, le-au sechestrat iahturile și le-au imobilizat avioanele la sol, iar „Forbes” a observat o tendință în creștere în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni: mulți miliardari, chiar dacă mai păstrează legături cu Rusia, nu vor să fie numiți ruși.

Pavel Durov, fondatorul Telegram

Unul dintre ei este Pavel Durov. Are 37 de ani, s-a născut în Sankt Petersburg, a creat rețeaua socială rusă VKontakte, dar a plecat din companie după ce a avut neînțelegeri, pe teme de cenzură, cu alți acționari care erau apropiați de Putin, printre care Alișer Usmanov. A făcut apoi aplicația de mesagerie criptată Telegram – acum un instrument de comunicare esențial pentru ucraineni.

Pavel a părăsit Rusia cu mulți ani în urmă, fără intenția de a se mai întoarce”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Forbes. Durov locuiește în Dubai acum, unde se află și sediul Telegram, și a dorit să se știe că a devenit cetățean francez anul trecut. (Se pare că are, de asemenea, și un pașaport eliberat de autoritățile din St. Kitts și Nevis).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Igor Buhman, fondatorul Playrix

Igor Buhman a spus o poveste similară. El și fratele său, Dmitri, au crescut în Vologda, la aproximativ 500 km nord-est de Moscova, unde au înființat compania de jocuri video pentru telefoane mobile Playrix, în 2004. Și-au mutat afacerea în Irlanda în 2013, dar au în continuare mii de angajați, împărțiți între Rusia și Ucraina. Soții Buhman, care acum locuiesc la Londra, au cerut „Forbes” să fie incluși pe lista de cetățeni ai Israelului, unde au emigrat în 2016, și nu ai Rusiei.

Nik Storonsky, fondatorul Revolut

Nik Storonsky, în vârstă de 37 de ani, este cofondator al băncii digitale Revolut, cu sediul la Londra. A crescut în Rusia, dar a plecat la vârsta de 20 de ani. Storonski, care a criticat războiul, are dublă cetățenie, britanică și rusă, dar în CV-ul său consemnează doar: „Nik este cetățean britanic”.

Eugen Șvidler, bunul prieten al lui Roman Abramovici

Alții au legături mult mai profunde cu lumea afacerilor și lumea politică din Rusia. De pildă, Eugen Șvidler (Eugene Shvidler) este cunoscut ca fiind cel mai bun prieten și partener de afaceri al lui Roman Abramovici, unul oligarhii ruși vizați de noul val de sancțiuni decise după invadarea Ucrainei.

eugene shvidler roman abramovici profimedia-0668862326

În martie, guvernul britanic l-a sancționat pe Șvidler, care locuiește la Londra, pentru legăturile sale „strânse” de afaceri cu Abramovici. Șvidler deține participații în companii ruse din domeniul oțelului și al nichelului, dar a insistat mult timp că nu este rus. „Domnul Shvidler nu este și nu a fost niciodată cetățean al Federației Ruse”, a declarat pentru Forbes un asociat al omului de afaceri, care a precizat că nu vorbește în numele miliardarului. Este adevărat că Shvidler s-a născut într-o regiune sovietică, dar din punct de vedere tehnic, nu a avut niciodată un pașaport rusesc și este cetățean al SUA din 1994 și al Regatului Unit din 2010, a precizat asociatul lui.

Len Blavatnik, investitor la Warner Music

Len Blavatnik, născut în Ucraina sovietică, a crescut în Rusia și a emigrat în America în 1978, la vârsta de 21 de ani. A făcut avere în afaceri rusești din domeniul petrolului și aluminiului avându-l ca partener pe oligarhul Viktor Vekselberg, sancționat de Marea Britanie și SUA pentru „legături strânse” cu Vladimir Putin. Blavatnik, care nu a intrat sub incidența sancțiunilor.

A ieșit din afacerile din Rusia și în prezent este cunoscut pentru investițiile în afaceri non-rusești precum Warner Music, producătorul de produse chimice LyondellBassell și brandul de modă Tory Burch, dar și pentru donațiile importante la Stanford, Harvard și Oxford, unde banii săi au stârnit controverse. Blavatnik insistă că este cetățean american și britanic și, după cum a precizat purtătorul său de cuvânt pentru Forbes în 2018, „nu este rus, nu a fost niciodată rus și nu este un oligarh”.

Iuri Milner, investitor important în Silicon Valley

Și mai este și cazul lui Iuri Milner. Cel mai influent investitor în tehnologie din Rusia, a fost unul dintre primii susținători ai Facebook și Twitter prin intermediul fondului său de risc, DST Global. Printre primii săi susținători se numără VTB Bank, deținută de statul rus, și o filială a gigantului Gazprom, ambele entități aflându-se astăzi sub sancțiuni. Un alt binefăcător al lui a fost Alișer Usmanov, oligarh celebru, sancționat de UE, Marea Britanie și SUA, deși consideră sancțiunile neîndreptățite.

Milner este în prezent un investitor proeminent în Silicon Valley, care nu a fost sancționat și care a condamnat războiul, încercând de mult timp să se distanțeze de Rusia. Are 60 de ani, s-a născut la Moscova și a studiat fizica la Universitatea de Stat din Moscova, dar subliniază că din 1999 este cetățean al Israelului – unde s-a mutat în 2005 – și este rezident în California din 2014.

El susține că 97 la sută din averea personală a fost făcută în afara Rusiei, țară în care nu a mai fost din 2014 și unde nu are proprietăți, în timp ce pe Vladimir Putin nu l-a întâlnit niciodată. În aprilie 2020, pe lista sa anuală de miliardari, revista Forbes l-a reclasat pe Iuri Milner, transferându-l de pe lista cu miliardari ruși pe lista cu miliardari israelieni.

Realitatea Live

Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
21 Iun. 2024, 22:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Soroceanu
21 Iun. 2024, 22:25 // Actualitate //  Olga Soroceanu

Reprezentanții „Triunghiului de la Weimar” au reafirmat angajamentul lor de a susține parcursul european al Republicii Moldova. Șefa statului a salutat sprijinul constant al Germaniei, Poloniei și Franței, potrivit instituției prezidențiale.

„Drumul european, pentru Republica Moldova, înseamnă calea spre pace și bunăstare pentru toți cetățenii noștri”, a menționat Maia Sandu.

În timpul unei conferințe de presă la Chișinău, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov a subliniat relația specială a Moldovei cu „Triunghiul de la Weimar” și a marcat importanța întâlnirii, care a coincis cu semnarea decretului de inițiere a negocierilor de aderare de către președinta Maia Sandu și aprobarea poziției generale de negocieri de către Guvern.

„Avem un bun prilej de a reitera angajamentul nostru ferm de a continua cu reformele necesare pentru a fi pregătiți să devenim membri ai marii familii europene. În discuțiile pe care le-am purtat azi, am subliniat care au fost evoluțiile cele mai recente în parcursul nostru european. Am subliniat faptul că am realizat cu succes cele 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru a fi pregătiți să trecem la pasul următor în procesul nostru de negociere. Aceasta nu înseamnă că reforma justiției și sau procesul de dezoligarhizare a luat sfârșit, ba din contra, înseamnă că avem de lucru și mai mult și suntem ferm angajați să continuăm combatem corupția din justiție și interesele unor grupări de a monopoliza anumite ramuri ale economiei, mass-media sau infrastructurii critice”, a precizat Gherasimov.

Ministra de stat pentru Europa și climă a Germaniei, Anna Lührmann, a afirmat că Republica Moldova aparține clar familiei europene și a subliniat deschiderea negocierilor de aderare la 25 iunie. Ea a lăudat progresul reformelor în Moldova în ciuda provocărilor întâmpinate în ultimii ani.

 „Aceasta demonstrează atât angajamentul Guvernului Republicii Moldova, cât și angajamentul UE pentru aspirațiile europene ale Moldovei. Sunt foarte impresionată de progresul reformelor care a fost demonstrat aici în ultimii ani, în ciuda tuturor provocărilor”, a notat oficiala.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Triunghiul de la Weimar” este un format de cooperare trilaterală care include Franța, Germania și Polonia. Printre subiectele pe care le promovează în prezent, sunt sprijinirea Ucrainei și extinderea Uniunii Europene.

Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală