Curs valutar
  • EUR
    19.3963
    0%
  • USD
    17.8554
    0%
  • RUB
    0.2072
    0%
  • RON
    3.8968
    0%
  • UAH
    0.4301
    0%

Fostă jurnalistă moldoveancă de la „Realitatea”, stabilită în capitala Sudanului: Curând nu vom avea ce mânca și ce bea

20 Apr. 2023, 18:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
20 Apr. 2023, 18:11 // În Lume //  Elena Putregai

În Sudan continuă luptele între armata naţională şi o puternică miliţie paramilitară. Bilanţul victimelor rănite și moarte este provizoriu şi incert, în funcţie de surse, dar este vorba de zeci. Luptele au loc inclusiv în capitala Khartoum, unde populaţia civilă încearcă să se ferească cum poate de oamenii înarmaţi şi gata de orice pentru a pune mâna pe o casă, pe o sticlă de apă sau pe un bun oarecare. Maria Levcenco, fosta jurnalistă a grupului de presă „Realitatea”, stabilită acolo, a povestit pentru presa internațională din propria perspectivă.

VIDEO Zeci de morți și sute de răniți în Sudan! Gruparea paramilitară RSF ar fi ocupat palatul prezidențial

Maria Levcenco este fostă jurnalistă din Chișinău. A activat ca prezentatoare în cadrul grupului de presă „Realitatea”, dar și în calitate de corespondent străin pentru serviciul în limba rusă al Radio France Internationale (RFI) în Republica Moldova – sursă pentru care a și povestit despre cum e acum în capitala Sudanului. Ea s-a căsătorit cu un membru al delegaţiei UE detaşată la Khartoum, oraş în care trăieşte de 2 ani şi jumătate. Împreună au doi copii.

„Din mărturia ei veţi înţelege cât de grea şi periculoasă este azi viaţa în capitala Sudanului, inclusiv pentru expatriaţi”, scrie RFI.

„Aş zice că situaţia se agravează pentru că eu nu văd care ar fi căile de ieșire și, din câte înţeleg, populația locală se aştepta să fiee vorba de o zi-două. Chiar și vecinul nostru din față căruia noi, ieri, i-am dat un pic de diesel (motorina) pentru generatorul lui, a fost surprins – el este sudanez – când noi i-am vorbit de o posibilă evacuare pentru expați. Noi am fost neoficial informaţi, căutând informații când va fi posibilă evacuarea expaților din Khartoum, din Sudan. Am fost surprinși să aflăm că nu va fi posibil acest lucru mai devreme de cel puțin o săptămână, pentru că nu sunt momentan condiții îndeplinite pentru o astfel de operațiune. Noi trăim acum pe fundalul tirurilor care nu încetează. Încep la ora 5 dimineața. Eu deja știu că începând cu ora patru jumătate-cinci treburi și mă pregătesc ca va fi foarte intens. Se duc lupte din prima zi pentru aeroport. Noi stam în vecinătatea aeroportului, la 100 de metri distanță și avem impresia că luptele se duc chiar în grădina noastră. Stăm într-un cartier rezidențial dar nu suntem concentrați toți împreună. Doar rezidenții americani, diplomații americani, trăiesc toți într un compound, restul suntem împrăștiați prin oraș. Multe familii au fost separate iniţial, au fost în oraș în ziua de vineri, atunci când au început aceste lupte și sunt copii într-o parte, mamele în altă parte și se vorbește despre femeile sudaneze și de familii de expați și până acum nu a fost si nu este deloc posibilă circulatia în oraș, pentru că din ce aud și din ce văd, am impresia că se trage în orice se mișcă, fără a lua în considerare cine este, ce este periculos, ce nu este periculos, şamd. Noi pur și simplu stăm de vineri în casă”.

Cum se descurcă cu aprovizionarea?

„Toți trăiesc cu proviziile pe care și le-au făcut până vineri. Populația, majoritatea populației din Sudan, este săracă. Oamenii nu și fac provizii pe zile îndelungate, pe săptămâni. Ei trăiesc de astăzi pe mâine și mulți din ei deja nu au apă, nu au mâncare. Despre asta se și vorbește în video-urile care sunt postate pe Instagram. Ei din prima zi roagă forțele beligerante sa creeze oportunități pentru populație pentru a putea circula prin oraș. Foarte curând, oamenii nu vor mai avea ce mânca și ce bea. Noi nu avem electricitate din prima zi pentru că s-a defectat ceva în strada de alături, dar noi suntem obișnuiți cu asta, noi nu avem oricum electricitate 24 de ore din 24 și trăim cu un generator care este aprovizionat cu motorină”.

Privilegii ca soţie de diplomat, dar ca ea mai sunt un procest foarte mic

„Absolut! Dar ca mine sunt un procent foarte mic din populația acestui oraș și trebuie să subliniez că luptele nu se duc doar în Khartoum, se duc prin aproape toată țara, acolo unde sunt baze militare al unui sau altui câmp beligerant. Curând nu vom mai avea nici noi motorină chiar dacă o utilizăm foarte pragmatic: atunci când avem nevoie să încărcăm telefoanele și să demarăm frigiderul. Asta este o parte a acestei situații. Pe de altă parte, este vorba de securitatea oamenilor. Probabil ca evenimentele pe care le trăim acum vor rămâne în istorie. Nu mi-aduc aminte când oameni civili nu au fost evacuati înainte de un astfel de conflict și când luptele se duc în oraș. Oamenii sunt ostatici, eu mă simt prizoniera acestei situaţii iar acest lucru este foarte complicat. De ieri au început să apară mesaje despre faptul că unii soldați au intrat în casele oamenilor. Unii intră în case ca să se protejeze. Noi am fost avertizați să nu deschidem nimănui, dar mă rog, ei sunt înarmați deci nu poti să nu deschizi. Dacă au nevoie să intre, intră…”

Ambasadorul UE în Sudan, atacat în casă. Blinken: S-a tras şi într-un convoi diplomatic american

Intră cu forța…

„Da, exact. Dacă în primele trei zile am trăit cu frica să nu nimerească un armament în casa în care locuim și în casele de alături, acum trăim și cu frica să nu ne pomenim cu oameni înarmati în pragul casei. Deci noi nu ne simțim absolut deloc în siguranță și noi nu suntem în siguranță. Trăiesc numai cu gândul la această posibilă evacuare care, odată și odată, va avea loc. Totodată, mi-e greu să mă gândesc la asta pentru că mă doare sufletul să mă gândesc la cei care sunt sudanezi și care nu au unde pleca. De fapt, ei nu au unde fugi, ei sunt în casele lor și nu erau gata pentru un astfel de scenariu. Fiul meu de 4 ani și jumătate, Augustin, desenează desene despre ceea ce trăiește – de exemplu, foarte multe focuri în jur – și zice că va dărui acest desen militarilor francezi care, zice el, că vor veni, vor veni să ne caute”.

…Să vă salveze…

„Exact. Copiii dorm dimineața și nu aud, nu aud tunetele groaznice ale bombardamentelor, ale bătăliilor pe care le auzim noi. Eu nu pot dormi. De exemplu, eu știu că la ora patru jumătate-cinci, luptele vor reîncepe. Mă trezesc mai devreme de această oră. De mult nu m-am rugat la Dumnezeu, dar am început s-o fac din nou”.

Realitatea Live

Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
15 Mart. 2025, 15:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
15 Mart. 2025, 15:00 // În Lume //  Realitatea.md

Cât de departe este telefonul tău în acest moment? Când l-ai verificat ultima dată? Pentru mulți dintre noi, dispozitivele mobile sunt o prezență constantă în viața de zi cu zi. Un nou studiu vine să demonstreze că doar trei zile fără acces la telefon pot avea efecte semnificative asupra activității cerebrale.

Cercetarea a fost realizată de specialiști de la Universitatea Heidelberg și Universitatea din Köln, Germania, și a implicat 25 de adulți tineri cu vârste între 18 și 30 de ani. Participanții au fost rugați să își restricționeze utilizarea smartphone-ului la minimum, având voie să îl folosească doar pentru comunicări esențiale și activități legate de muncă, timp de 72 de ore, scrie Sciencealert.

Pentru a analiza impactul acestui „post digital”, cercetătorii au utilizat imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) și teste psihologice înainte și după cele trei zile de restricție. Rezultatele au fost surprinzătoare: scanările cerebrale au arătat modificări în regiunile creierului asociate cu procesarea recompenselor și cu dorința compulsivă, similare cu cele observate la dependențele de substanțe precum nicotina sau alcoolul.

Aceste schimbări au fost corelate cu sistemele neurotransmițătorilor dopamină și serotonină, implicate în comportamente compulsive și reglarea stării de spirit. Cu toate acestea, testele psihologice nu au indicat schimbări semnificative în dispoziția participanților sau în dorința lor de a folosi telefonul. Deși unii voluntari au raportat o îmbunătățire a stării de spirit, aceste observații nu au fost suficient de puternice pentru a fi considerate relevante statistic.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cercetătorii subliniază că nu toate activitățile desfășurate pe telefon sunt la fel de adictive. De exemplu, utilizarea telefonului pentru comunicare socială și nevoia de interacțiune sunt două procese interconectate, care nu au fost analizate separat în acest studiu. Acest aspect va necesita cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine cum influențează fiecare componentă a utilizării smartphone-ului activitatea cerebrală.

Deși telefoanele mobile au devenit omniprezente abia în ultimele două decenii, oamenii de știință încă descoperă modul în care acestea ne modifică viața și, implicit, creierul. Studiul oferă un indiciu clar că dependența de telefonul mobil ar putea avea efecte similare cu alte tipuri de dependențe. În cazul persoanelor predispuse la utilizare excesivă, mecanismele neuronale identificate în acest studiu ar putea contribui la formarea unui comportament problematic.

Așadar, dacă vrei să îți testezi dependența de telefon, poate că o pauză de trei zile ar putea fi un experiment revelator!

Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
 
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI