Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Fostul administrator special al BEM, reținut în dosarul „frauda bancară”. Percheziții în oficiul acestuia de la BNM

11 Mart. 2021, 13:43
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
11 Mart. 2021, 13:43 // Actualitate //  Realitatea.md

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat azi percheziții la domiciliul, iar în prezent și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii Ion Ropot, care deține și funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei. Acesta a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.

Potrivit PCCOCS, acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: B.C. „Banca de Economii” S.A., B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A.

„Investigațiile continuă, iar PCCOCS va reveni cu amănunte odată cu avansarea acestora”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Potrivit legii, abuzul de serviciu comis în interesul unei organizații criminale se pedepsește cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Este de menționat că, PCCOCS nu a oferit numele fostului administrator special al Băncii de Economii, care a fost reținut, însă, în perioada „fraudei bancare”, acesta era în funcția dată, iar în prezent este șeful Direcției supraveghere specială a BNM.

Acum un an, Ion Ropot, împreună cu fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțanu și viceguvernatorul Aureliu Cincilei și fosta viceguvernatoare Emma Tăbârță, au mai fost reținuți în dosarul „frauda bancară” în urma unor percheziții desfășurate atunci de Procuratura Anticorupție.

Ion Ropot a fost numit administrator special al BEM pe 27 noiembrie 2014, odată cu instituirea administrării speciale asupra bănii. Pe 7 aprilie 2015 Banca Națională a decis înlocuirea lui Ion Ropot în calitatea sa de administrator special al Băncii de Economii S.A. cu Grigorii Olaru, angajat al BNM.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 14:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 14:37 // În Lume //  Realitatea.md

În centrul Moscovei, Rusia, are loc o acțiune de protest organizată de KPRF (Partidul Comunist al Federației Ruse) împotriva rezultatelor alegerilor în Duma de Stat. Înainte de a începe, poliția a înconjurat susținătorii comuniștilor. Unul din participanți s-a legat de copac cu lanțul de la bicicletă pentru a nu putea fi escortat din zonă. Când spiritele s-au calmat, pe fondal a început să cânte o piesă în susținerea lui Vladimir Putin.

Protestul are loc în Piața lui Pușkin din centrul Moscovei și s-a lansat sub sloganul „Pentru alegeri corecte”. A fost organizat de Partidul Comunist din Federația Rusă. Primăria Moscovei a refuzat să ofere autorizație organizatorilor pentru desfășurarea acestuia, de aceea s-a decis ca să aibă loc totul sub paravanul unei întâlniri cu alegătorii.

Câteva sute de oameni s-au adunat la el până la amiaza zilei de sâmbătă, 25 septembrie curent.

Poliția este prezentă la fața locului și prin difuzoare solicită să fie menținută distanța socială. În ajunul protestului, polițiștii ar fi intimidat mai mulți reprezentanți ai partidului și, după cum spun membrii partidului, i-au luat sub asediu.

Mai mult, la un moment dat, prin aceleași difuzoare, au pus să cânte piesa „Дядя Вова, мы с тобой” (traducere din rusă: Nenea Vova, suntem cu tine). Acesta ar fi un gest de susținere adresat președintelui rus, Vladimir Putin.

În același timp, polițiștii au avut intenția să acopere vocile vorbitorilor de la protest.

De la începutul protestului până acum s-ar fi strâns în jur de 1.000 de oameni.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române