Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat azi percheziții la domiciliul, iar în prezent și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii Ion Ropot, care deține și funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei. Acesta a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.
Potrivit PCCOCS, acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: B.C. „Banca de Economii” S.A., B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A.
„Investigațiile continuă, iar PCCOCS va reveni cu amănunte odată cu avansarea acestora”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.
Potrivit legii, abuzul de serviciu comis în interesul unei organizații criminale se pedepsește cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Este de menționat că, PCCOCS nu a oferit numele fostului administrator special al Băncii de Economii, care a fost reținut, însă, în perioada „fraudei bancare”, acesta era în funcția dată, iar în prezent este șeful Direcției supraveghere specială a BNM.
Acum un an, Ion Ropot, împreună cu fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțanu și viceguvernatorul Aureliu Cincilei și fosta viceguvernatoare Emma Tăbârță, au mai fost reținuți în dosarul „frauda bancară” în urma unor percheziții desfășurate atunci de Procuratura Anticorupție.
Ion Ropot a fost numit administrator special al BEM pe 27 noiembrie 2014, odată cu instituirea administrării speciale asupra bănii. Pe 7 aprilie 2015 Banca Națională a decis înlocuirea lui Ion Ropot în calitatea sa de administrator special al Băncii de Economii S.A. cu Grigorii Olaru, angajat al BNM.