Mulți oameni cunosc numele lui Abram Neiman – un remarcabil antreprenor german și francez, care a inventat dispozitivele antifurt și a revoluționat industria auto. Puțini știu însă, că Neiman este născut în Moldova, scrie RUPOR.MD.
Avram Neiman s-a născut la 5 mai 1893, la Orhei, într-o familie de evrei basarabeni, fiind unul dintre cei patru copii ai familiei. De la o vârstă fragedă, Abram manifesta interes față de științele exacte, în special pentru matematică, fizică și mecanică. După ce a absolvit școala de la Chișinău în anul 1912, tânărul a fost înmatriculat la Universitatea din Toulouse, la specialitatea de inginer. După începutul războiului, în 1914, a fost arestat în Germania, fiind calificat drept cetățean rus. A fost eliberat patru ani mai târziu și s-a întors acasă. În acea perioadă, Basarabia a devenit parte a României Mari.
Până la arestul său în Germania, Abram a început să participe la curse de motociclete. După ce a fost eliberat și s-a mutat la Köln, în 1922, Neiman și-a cumpărat un astfel de vehicul cu două roți. Ulterior, motocicleta a fost furată. Acest eveniment l-a determinat pe Abram să dezvolte un sistem antifurt pentru motociclete, care includea blocarea volanului, precum și oprirea contactului și a demarorului.
În 1931, basarabeanul a depus documentele pentru obținerea brevetului de invenție. Echipamentul lui a fost adaptat pentru majoritatea tipurilor de motociclete care existau la acea vreme. După aceea, Neiman a decis să creeze un dispozitiv similar pentru mașini. La scurt timp, l-a și brevetat.
Neiman a proiectat o mașină cu trei roți. Evident, proiectul s-a dovedit a fi prea revoluționar pentru a fi apreciat la acea vreme. Din acest motiv, invenția nu a fost implementată la scară largă.
În timpul războiului, inventatorul basarabean a emigrat în Franța, unde s-a căsătorit. Abram și-a lăsat toate schițele și proiectele în Germania. După sfârșitul războiului, a fondat biroul de design Simplex, specializată în crearea pieselor pentru companiile Renault, Peugeot și Simca. În 1950, fondează compania Klaxon, cu sediul la Paris.
Până la începutul anilor 1960, sistemele sale au fost instalate la peste 30 de milioane de mașini, asamblate în întreaga lume. În 1965, numărul mecanismelor Neiman integrate în producția de automobile a ajuns la 40 de milioane. La acea vreme, compania care poartă numele inventatorului producea zilnic peste cinci mii de dispozitive antifurt și 15 mii de comutatoare de aprindere.
În același an, Neiman a fost distins cu ordinul francez Legiunea de Onoare.
Abram Neiman a murit în 1967, la vârsta de 74 de ani. Moștenirea celebrului inventator este continuată de fiica sa, Nadia, care a publicat în 2006 o carte despre viața lui.