Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

FOTO Guvernul de la Chișinău are tot suportul, anunță Francesca Bonelli, reprezentanta Agenție ONU pentru Refugiați

31 Mart. 2022, 17:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
31 Mart. 2022, 17:55 // Actualitate //  Olga Mînzat

Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova a oferit asistență tehnică Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ca parte din suportul în gestionarea crizei refugiaților. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a ministerului. Asta după ce secretarul general interimar de la MAEIE, Sergiu Odainic a avut o întrevedere cu Francesca Bonelli, reprezentant interimar al Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova.

„Șefa reprezentanței de la Chișinău a UNHCR a informat despre deplina susținere pentru Guvernul Republicii Moldova și a asigurat că ajutorul tehnic oferit ministerului de externe va ajuta la eficientizarea activității curente, inclusiv a membrilor celulei de criză constituită la minister”, este precizat în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe.

Secretarul general interimar Sergiu Odainic a mulțumit la rândul său pentru sprijinul acordat în gestionarea crizei umanitare și a subliniat importanța acestei susțineri ce va oferi mobilitate și va fortifica capacitățile tehnice necesare pentru a facilita realizarea angajamentelor guvernamentale la punctul de trecere a frontierei Palanca, Celula de criză a Guvernului, Moldexpo și alte Centre de Plasament pentru Refugiați.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală