Reprezentanții TikTok au fost interogați de deputații din Parlamentul European cu privire la rețelele care au contribuit la victoria canditatului Călin Georgescu, din primul tur al alegerilor prezidențiale.
După presiunile făcute de parlamentarii europeni, reprezentanții TikTok au recunoscut că au eliminat abia vineri, la cinci zile de la primul tur al alegerilor prezidențiale, două rețele, dintre care una asociată cu Rusia, care l-au promovat în mod ilegal pe Călin Georgescu.
Comisia Europeană a acordat platformei chineze termen până pe 13 decembrie să răspundă mai multor acuzații înaintate de autoritățile române. Compania de social media a depus marți mărturie în fața Parlamentului European pentru a contracara acuzațiile potrivit cărora nu a gestionat în mod corespunzător conținutul politic legat de alegerile prezidențiale în curs.
Primul tur, desfășurat luna trecută, a condus la o victorie surprinzătoare a lui Călin Georgescu, candidat ultranaționalist cu o prezență puternică pe TikTok.
Directorii TikTok au dezvăluit că au eliminat ceea ce au considerat a fi două campanii care vizau alegătorii români și o campanie cunoscută pe care o legaseră anterior de Sputnik, organizație media susținută de Kremlin, și care apăruse din nou pe platforma sa. Toate aceste campanii au fost întrerupte vineri, 29 noiembrie – între primul tur al alegerilor prezidențiale și votul parlamentar de duminică, 1 decembrie.
Două campanii ar fi fost lansate chiar din România, a declarat TikTok. O rețea de 78 de conturi cu 1.781 de urmăritori a încercat să îl promoveze pe Călin Georgescu, iar o alta de 12 conturi a încercat să îl promoveze pe Mircea Geoană.
Aceste rețele „erau foarte, foarte mici” și au fost lansate din România, vizând un public românesc, a declarat Brie Pegum, șeful global de produs pentru autenticitate și transparență al TikTok. Pegum a susținut că TikTok s-ar fi ocupat de moderarea conținutului politic legat de alegerile din România înainte de scrutin și că ar fi găsit 66.000 de conturi false și 10.000.000 de urmăritori falși, care au fost eliminate, înainte de alegeri.
Totuși, a admis că alte trei rețele, dintre care cea asociată Sputnik, care avea 140.000 de urmăritori, au fost blocate ulterior. La acestea se adaugă un cont cu 299.000 de urmăritori, asociat partidului de extremă dreapta AUR.
TikTok este analizată pentru modul în care a gestionat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, care l-a propulsat pe Călin Georgescu spre victorie, parțial datorită unei creșteri târzii și explozive a numărului de vizualizări ale conținutului său TikTok.
Răspunsurile oficialului TikTok nu i-au mulțumit pe parlamentarii europeni, iar discuțiile au fost extrem de tensionate. Ei au acuzat că rezultatele lui Georgescu au fost obținute ilegal, în mare parte datorită faptului că a fost favorizat de Tiktok, și al interferențelor străine, mai ales din partea Rusiei, precum și prin „cumpărarea” unor influenceri și a unor conturi false care să-l promoveze.
Europarlamentarul german Alexandra Geese a cerut platformei chineze o transparență mai mare privind modul în care au fost identificați boții, iar Laura Ballarin (Spania) a declarat pentru Euronews că TikTok a făcut „zero autocritică și nici nu a răspuns solicitării de a publica regulile pe care le au moderatorii de conținut”.
Autoritățile române au solicitat Comisiei Europene să investigheze dacă TikTok respectă legislația UE care obligă platformele să asigure integritatea proceselor electorale, precizând că TikTok a întrerupt orice comunicare cu toate instituțiile publice din România cu săptămâni înainte de alegeri.