Peste 30 de copii au ajuns la spital cu intoxicații, după ce au mâncat la cantina unei tabere cu sejur de zi, anunță specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Responsabilii susțin că focarul de toxiinfecție a fost depistat la un Centru de agrement pentru copii din municipiul Chișinău, gestionat de fundația „Don Bosco”.
„La începutul lunii iulie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a fost notificată de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău, cu privire la înregistrarea unui focar de toxiinfecție alimentară la Centrul de agrement pentru copii, gestionat de fundația „Don Bosco”. În conformitate cu procedura de supraveghere și monitorizare a cazurilor de toxiinfecții alimentare, inspectorii Agenției s-au deplasat imediat la fața locului și au demarat o anchetă epidemiologică în scopul investigării cazului dat. Astfel, inspectorii au efectuat un control inopinat la Centru de agrement, fiind investigate aspecte importante privind siguranța alimentelor. Totodată, au fost prelevate probele diurne ale bucatelor gata și a materiei prime și expediate la laborator pentru investigații: o parte din alimente preparate în bucătăria proprie a taberei și o parte din bucatele recepționate de la compania SRL „La Pino Blic”( furnizor de produse alimentare). Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii”, anunță ANSA.
În rezultatul controlului, s-a constatat că unitatea „Don Bosco” activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi, mai scrie ANSA.
„S-a mai scos în evidență și lipsa autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering de către SRL „La Pino Blic”… În urma neconformităților depistate, atât fundația „Don Bosco” cât și unitatea de alimentație publică „La Pino Blic” și-au sistat temporar activitatea. De asemenea, au fost aplicate contravenții în conformitate cu normele legale. Ancheta toxiinfecției alimentare este în curs de desfășurare”, conchid responsabilii.
Cei de la ANSA susțin că au depistat următoarele încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare precum:
- neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate;
- lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor, în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi;
- nerespectarea recomandărilor privind regimului alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor;
- lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor la blocul alimentar;
- achiziționarea produselor alimentate de la unitatea de catering în lipsa documentelor ce confirmă siguranța și calitatea produselor;
- transportarea produselor alimentare cu mijloc de transport neautorizat sanitar-veterinar.
- deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unității într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală;
- nerespectarea încrucișării fluxului tehnologic;
- lipsa comisiei de triere constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile;
- lipsa fișelor tehnologice de preparare a bucatelor, precum şi alte materiale informative privind procesul tehnologic;