Cu focuri de artificii și dansuri! Așa au marcat talibanii miercuri, 31 august, un an de la retragerea completă a trupelor americane din Afganistan. Regimul de la Kabul a cerut, din nou, să fie recunoscut de comunitatea internațională drept administrația legitimă a țării, scrie Digi.24.
Acum un an, cu un minut înainte de miezul nopții, din Kabul a decolat ultimul avion militar american. În dimineașa zilei de 31 august, în capitala afgană s-a dat o sărbătoare de zile mari în cinstea „eliberării”. În mod tradițional, manifestările au fost însoțite de focuri de armă, trase în aer de talibani.
Totuși, noaptea trecută, focurile de armă au fost înlocuite cu focuri de artificii, care au strâns pe străzi sute de islamişti. Petrecăreții dansau înarmaţi până-n dinți, în timp ce pe fundal se auzeau urale de victorie și strigătele „Moarte Americii!”.
Deși liderii așa-numitului „guvern” taliban s-au reunit în noaptea zilei de marți, 30 august, abia miercuri dimineaţa au „inundat” reţelele sociale cu mesaje de „libertate fericită!” cu prilejul primei aniversări a „independenţei ţării de sub ocupaţie americană”, după cum a scris purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid.
În această zi, care a fost declarată sărbătoare legală de autorităţile de la Kabul, noul regim taliban, o versiune nouă dar similară a celui care a guvernat Afganistanul cu mână de fier între anii 1996-2001, a organizat o defilare militară în fosta bază americană din Bagram.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostrum de TELEGRAM!
Ministerul de Interne afgan a publicat o serie de înregistrări video şi fotografii cu forţele sale speciale, dar și cu combatanţii „ pregătiţi şi capabili în orice situaţie să protejeze un Afganistan independent sub sistem islamic”.
Regimul a început celebrările pe 15 august, data la care, acum un an, luptătorii talibani au intrat în Kabul pentru a lua controlul ţării, după căderea guvernului susţinut de SUA.
Totodată, talibanii au cerut din nou, miercuri, comunităţii internaţionale să recunoască legitimitatea guvernului lor. De la sosirea lor la putere, la 15 august 2021, şi de la retragerea americană, două săptămâni mai târziu, talibanii au cerut insistent comunităţii internaţionale să le recunoască administraţia, sub efectul sancţiunilor politice şi financiare.
Ca parte a acestor sancţiuni, „guvernul” taliban a fost împiedicat să beneficieze de fondurile afgane din străinătate şi la sursele de asistenţă de care a beneficiat Afganistanul timp de două decenii de la invazia americană, ceea ce a aruncat ţara cu circa 38 de milioane de locuitori într-o criză umanitară chiar mai gravă decât cea trăită în cei 20 de ani de conflict.
FOTO: Profimedia Images