Muzeul Național de Artă al Moldovei în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău au inaugurat expoziția „Artiști români pe mapamond”. Expoziția include 47 de opere (pictură, grafică, sculptură), semnate de artişti români din întreaga lume.
Lucrările expuse fac parte din colecția avocatului George Şerban, aceasta fiind curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al muzeului Brukenthal. Expoziţia reprezintă o pleadoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici
Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menționat că vernisajul poate fi calificat drept cel mai mare eveniment de acest fel realizat de România de la începutul anului 2023 şi dedicat artei contemporane româneşti.
„Avem o cultură deschisă, care comunică cu lumea”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, adăugând că aceasta este prima expoziție de pictură în română, având în vede că limbă oficială și-a recăpătat în sfârșit numele corect.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit agenției Moldpres, în cadrul expoziţiei sunt prezentate lucrările artiştilor George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuş, Livia Balu, Georgeta Borusz, Victor Vladimir Ciobanu, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Paul Neagu ș.a.
„Opera lor, acum universală prin variatele participări la o multitudine de manifestări de profil, admirată în ţară şi străinătate, a fost validată de critici, precum şi de pasionaţii de artă din mediul privat şi constituie obiectul colecţiilor din lumea întreagă. Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei românești contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice începând din anii 1970 şi până în prezent”, a declarat preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman.
Expoziția va fi deschisă pentru publicul larg până pe 22 aprilie curent.