Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

FOTO Cutasevici, în vizită la două licee din Capitală. A inspectat lucrările de reabilitare termică a clădirilor

23 Sept. 2021, 17:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 17:44 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Viceprimarul pe probleme sociale, Angela Cutasevici, împreună cu responsabili din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, au fost în inspecție la liceele „Vasile Vasilache” și „Principesa Natalia Dadiani”, unde se desfășoară lucrări de reabilitare termică a clădirilor.

Se întâmplă în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

Astfel, la imobilul liceului „Vasile Vasilache” au fost executate lucrări de izolare termică pe interior, au fost reabilitate sistemele inginerești: cele de termoficare,  ventilare, precum și cele electrice. De asemenea, au fost schimbate geamurile.

„În prezent se desfășoară lucrări de reabilitare a fațadei și de izolare a acoperișului de tip șarpantă. În cadrul celeilalte  instituții educaționale inspectate – la liceul ,,Principesa Natalia Dadiani” au fost efectuate lucrări de termoizolare a fațadei exterioare și a acoperișului,  a fost reabilitat sistemul de încălzire și au fost schimbate geamurile. Totodată, a fost instalat, în regim de testare, un sistem de ventilare cu recuperare de căldură. Pentru această instituție este prevăzută instalarea sistemului de iluminare cu LED și a sistemelor fotovoltaice”, anunță municipalitatea.

Viceprimarul Angela Cutasevici a solicitat responsabilitate maximă la executarea lucrărilor, monitorizarea etapelor de lucru conform termenelor prevăzute, astfel ca proiectele realizate să corespundă caietelor de sarcini stabilite. Drept urmare, elevii și profesorii din aceste instituții trebuie să beneficieze de condiții mai bune de studii.

„Responsabilii municipali vor desfășura și în continuare vizite de lucru în teritoriu, pentru a se asigura de implementarea proiectelor, iar în caz de  apariție a unor dificultăți, să se intervină la timp pentru remedierea problemelor. Reamintim că proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor instituțiilor publice din municipiul Chișinău” prevede măsuri de profil pentru 14  instituții de învățământ secundar, 5 grădinițe și 3 spitale din capitală”, se mai arată în comunicat.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mil. împrumut), BEI (10 mil. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare – UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. grant).

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”