După indicația premierului Dorin Recean, Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu a început inventarierea lacurilor și barajelor din țară. Primele nereguli au fost depistate în localitate Mingir, raionul Hîncești, unde digul are termenul de exploatare depășit, iazul este înnămolit, iar construcțiile hidrotehnice nu sunt întreținute corespunzător.
Totodată, urmare a discuțiilor cu specialiștii, au fost constatate și alte probleme des întâlnite în gestionarea lacurilor. Este vorba despre nerespectarea regulamentului de exploatare, blocarea evacuatoarelor de ape mari sau evacuarea apei fără permisiune, precizează serviciul de presă al Ministerului Mediului.
Mai mult, ministrul cere ca arendașilor și proprietarilor de baraje și lacuri de acumulare care nu se conformează cerințelor de exploatare să le fie reziliate contractele de arendă și după caz, să fie expropriați.
„O măsură necesară pentru ca statul să poată asigura efectuarea lucrărilor de întreținere a lacurilor și barajelor, sporind astfel siguranța cetățenilor în cazul unor eventuale calamități naturale”, precizează serviciul de presă al Ministerului Mediului.
Urmare a vizitelor în teritoriu, Sergiu Lazarencu a dispus ca Agenția Apele Moldovei să creeze un grup de lucru care să efectueze inventarierea lacurilor mai mari de 35 de hectare și cu volum de peste 500.000 de metri cubi.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să intensifice controalele, pentru a se asigura de respectarea regimului de exploatare a bazinelor de acumulare, Ministerul Mediului va promova un proiect de lege cu privire la siguranța infrastructurii hidrotehnice, proprietarii iazurilor vor fi obligați să efectueze regulat expertiza tehnică a barajului, iar evacuarea apei se va face doar în coordonare cu salvatorii și responsabilii de la Agenția Apele Moldovei.
Conform datelor ultimei inventarieri, efectuate în anul 2019, în Republica Moldova sunt 6763 de lacuri, care sumar constituie 42 mii de hectare, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare.
Precizăm că, la ședința de miercuri, 18 septembrie, Dorin Recean i-a cerut ministrului Mediului să înceapă inventarierea barajelor și bazinelor de acumulare, invocând faptul că din cauza neregulilor de exploatare a lor și urmare a ploilor torențiale s-au produs inundații în mai multe regiuni ale țării.