Gala Businessului Moldovenesc 2025 a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM). Este vorba despre cel mai important eveniment dedicat mediului de afaceri, iar ediția din acest an a reunit peste 350 de participanți, printre care antreprenori de top, oficiali guvernamentali, parteneri internaționali și reprezentanți ai societății civile, transmit organizatorii.
În cadrul evenimentului au fost desemnați câștigătorii celor două prestigioase concursuri naționale:
- „Marca Comercială a Anului”, ediția a XXII-a
- „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor”, ediția a XI-a
„Toți învingătorii prezenți în această seară sunt dovada vie că inovația, investițiile și perseverența sunt răsplătite. Dumneavoastră reprezentați adevărate modele de urmat și surse de inspirație pentru întreaga comunitate de afaceri din Republica Moldova. Ne bucură interesul sporit al antreprenorilor și, ca urmare, creșterea continuă a numărului de participanți la aceste două concursuri. Totodată, procesul dinamic de integrare economică europeană a Republicii Moldova constituie un factor important care încurajează companiile să investească în calitate și competitivitate. În acest context, antreprenorii merită toată aprecierea pentru performanțe și dezvoltare continuă, crearea locurilor de muncă și sporirea competitivității”, a transmis Sergiu Hare, președintele CCI.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Gala Businessului Moldovenesc este dedicată recunoașterii excelenței în afaceri și încurajează dezvoltarea unor branduri puternice și responsabile, care contribuie activ la creșterea economică a țării. Prin premiile acordate, CCI a RM promovează calitatea, inovația și practicile durabile în mediul antreprenorial din Republica Moldova.
Ediția din 2025 a înregistrat o creștere semnificativă a interesului mediului de afaceri față de aceste competiții. În acest an, la concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității” au participat 50 de companii, dintre care 15 s-au înscris pentru prima dată. În urma evaluării, 44 de companii au obținut titlul de Laureat, fiind distinse cu prestigiosul trofeu „Zeița Calității”, iar 6 au fost recunoscute ca Diplomanți și au primit Diploma de merit.
Concursul are drept scop evidențierea companiilor care au implementat cu succes sisteme performante de management al calității, promovând totodată cele mai bune practici din domeniu.
„Zeița Calității” este cea mai înaltă distincție a competiției, simbolizează excelența în aplicarea strategiilor moderne de management și susține dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe inovație, eficiență și orientare spre client.
Pentru „Marca Comercială a Anului”, 71 de companii și-au depus dosarele, înregistrând la competiție un număr record de 141 de mărci comerciale la diferite nominalizări. Dintre acestea, 18 companii au participat pentru prima dată la concurs, demonstrând interesul pentru promovarea imaginii de brand și recunoașterea excelenței pe piața autohtonă și internațională.
Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, concursul „Marca Comercială a Anului” a devenit un reper în promovarea imaginii corporative și a competitivității, susțin reprezentanții CCI. Potrivit lor, de-a lungul anilor, acesta a evidențiat liderii din diverse sectoare economice și a reflectat tendințele de consum din piața locală.
Pentru obținerea trofeului principal – „Mercuriul de Aur”, companiile participante s-au înscris în una sau mai multe dintre următoarele categorii:
- Reputație și încredere:
- Liderul anului;
- Locuri de muncă prietenoase familiei;
- Marca comercială responsabilă social;
- IMM-ul favorit al anului;
- Femeia în afaceri;
- Inter;
- Debutul anului;
- Export;
- Economia verde;
- Aprecierea consumatorului;
- Marca locală,
Oficialii de la CCI notează că „aceste categorii reflectă diversitatea și dinamismul mediului de afaceri din Republica Moldova, oferind o platformă de recunoaștere pentru companiile care aduc valoare adăugată economiei naționale”. Conform lor, noutatea acestei ediții este marcarea a două nominalizări speciale, pentru companiile din antreprenoriatul social și pentru cele care au implementat învățământul dual, activitățile reflectând tendințele actuale ale unei economii incluzive și orientate spre viitor.