Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

FOTO Gavrilița, la deschiderea unui centru pentru copii: Sper să fie un spațiu sigur în care să găsească alinare

20 Mai 2022, 13:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
20 Mai 2022, 13:14 // Actualitate //  Olga Mînzat

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a participat azi la inaugurarea primului Centru regional de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor din municipiul Bălți. Potrivit Guvernului, instituția va oferi servicii copiilor din municipiul Bălți și 11 raioane din nordul țării. La evenimentul de lansare au mai participat și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Daniela Sîmboteanu și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

„Mă bucur că inaugurăm astăzi o instituție de care avem mare nevoie în regiune. Crearea acestui Centru reprezintă încă un pas spre o abordare civilizată din partea statului a problemelor sociale generate de infracțiuni și neglijență. Sper că acest Centru să fie un spațiu sigur în care să găsească alinare și suport minorii care au trecut prin experiențe traumatizante”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul evenimentului.

Centrul regional va oferi asistență în procesul de colectare a probelor în cauzele penale privind infracțiunile cu caracter sexual, traficul de copii sau în cazurile de violență în familie.  În cadrul instituției vor activa psihologi, juriști, lucrători medicali, asistenți sociali, precum și judecătorii de instrucție, procurorii, polițiștii, medicii legiști, alți specialiști abilitați să participe la examinarea cauzelor penale privind copiii victime ale infracțiunilor.  Astfel, minorii vor beneficia de asistență complexă, cum ar fi audierea în condiții speciale, examinarea și expertiza medico-legală, asistența psihologică – sub același acoperiș, într-un mediu sigur și prietenos.

„Deschiderea Centrului repezintă o operaționalizare reușită a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. În cazurile când a fost lezat dreptul la protecție, iar copilul este nevoit să contacteze cu sistemul de justiție este prioritar să fie luate în considerare interesele superioare ale acestuia, la toate etapele de investigație și acest lucru este posibil să fie realizat eficient doar în cadrul centrului de tip Barnahus”, a declarat președintei CNPAC, Daniela Sîmboteanu.

Scopul serviciului este să prevină retraumatizarea minorilor în timpul examinării legale și să le ofere asistență coordonată, bazată pe colaborarea dintre mai multe instituții. În acest context, în cadrul evenimentului, a fost semnat un Acord de cooperare dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Centrul de Medicină Legală. Documentul va asigura prestarea serviciilor integrate a specialiștilor din domeniul juridic, medical și social, după modelul Barnahus, bazat pe legislația ONU, UE și a Consiliului Europei.

Pe parcursul anului 2021, în Republica Moldova s-au înregistrat 374 de cazuri, în care copiii au devenit victime a infracțiunilor cu caracter sexual.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 17:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 17:17 // În Lume //  Realitatea.md

Sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război.

Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.

Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el.

„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin în mesajul video.

Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime. La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.

Sâmbătă, Putin a numit anexarea – nerecunoscută de majoritatea statelor lumii – „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”.

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală