Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  0%
 • USD
  19.5427
  0%
 • RUB
  0.3185
  0%
 • RON
  4.1377
  0%
 • UAH
  0.5292
  0%

FOTO Guvernul face raportul: Banii confiscați de la Luca Filat au fost cheltuiți. Unde au mers cele 458 de mii de lire

01 Aug. 2022, 14:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
01 Aug. 2022, 14:00 // Actualitate //  Olga Mînzat

Banii confiscați de Guvernul Marii Britanii de la Luca Filat, fiul fostului prim-ministru al Republicii Moldova, au fost deja folosiți. Aceștia au mers pentru remunerarea asistenților personali care îngrijesc persoane cu dizabilități severe.  Suma confiscată a ajuns în bugetul țării noastre și a fost folosită pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze pe tot parcursul anului 2022, fie datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale, anunță Guvernul.

Anul trecut ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a semnat cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova un Memorandum de înțelegere privind returnarea a 458 068 de lire sterline confiscate de la cetățeanul moldovean, Luca Filat. Cu acești bani au fost angajați 543 de asistenți personali pentru o perioadă de 4 luni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La nivel de țară, cererea pentru angajarea asistenților personali depășește posibilitățile bugetare. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în prezent, sunt angajați peste 5 000 de asistenți personali, plătiți din Fondul de Susținere a Populației și din bugetele locale, însă alți 3 500 așteaptă să fie angajați.

În septembrie 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a semnat cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova un Memorandum de înțelegere privind returnarea a 458 068

La Ungheni, solicitările de asistenți personali depășesc posibilitățile bugetare

Claudia Dragomir este unul dintre cei 26 de asistenți personali angajați la Ungheni din resursele confiscate. Ea îngrijește de fiica sa, Estera, care este dependentă de scaunul rulant după un accident suferit acum, doi ani.

„Bineînțeles că aceste resurse nu sunt suficiente, dar este un ajutor, cel puțin. Sunt angajată și îmi este calculat stagiul de muncă, deoarece, după accident, am lăsat serviciul și eu, și soțul, ca să avem grijă de Estera și de nepoțel. De fapt, această remunerare acoperă 10 ședințe de kinetoterapie aici, la Ungheni. La Chișinău, prețurile sunt mai mari. Noi depindem de aceste ședințe, facem și acasă exerciții. Este foarte greu, dar e copilul meu și depun tot efortul ca să apară o lumină de speranță și copilul meu să poată merge”, spune Claudia Dragomir.

În prezent, în raionul Ungheni activează 272 de asistenți personali, însă Direcția Asistență Socială are înregistrate 182 de cereri în așteptare, din cauză că nu există acoperire financiară.

„Partea financiară este cea mai dureroasă. De aceea, această finanțare din banii confiscați, pe care a primit-o raionul Ungheni – 518 mii de lei pentru instituirea a 26 de unități de asistent personal – a fost necesară ca aerul pentru beneficiari. Iar noi ne bucurăm și mai mult, pentru că, prin scrisoarea Agenției Naționale de Asistență Socială, am fost informați că de la buget aceste funcții vor fi finanțate pe tot parcursul anului 2022. Banii au fost deja alocați. Sperăm că se va face o analiză foarte minuțioasă la nivel național și se va reveni la propunerile noastre ca acest serviciu să fie finanțat sută la sută din bugetul de stat, fiindcă este o problemă națională”, spune Constantin Potlog, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF) Ungheni.

La Anenii Noi, consiliul raional a asigurat continuitatea serviciului

Și la Anenii Noi solicitările pentru acest serviciu depășesc capacitatea de finanțare. Din resursele confiscate, aici au fost angajați 8 asistenți personali. Unul dintre ei, Valentina Coda, îngrijește de doi frați, ambii trecuți de 30 de ani, cu retard mintal sever, rămași fără îngrijire după decesul mamei lor.

„Ne-am gândit să-i instituționalizăm, a și fost pregătit un spațiu pentru ei într-un centru de plasament, dar nu am putut să-i plasăm acolo. Ei au fost obișnuiți toată viața să stea acasă și nu au vrut să plece. Ne-am bucurat că dna Valentina, care era apropiată de această familie încă de pe când trăiau părinții, a acceptat să aibă grijă de ei. Datorită banilor confiscați, am putut să o angajăm ca asistent personal”, explică Zinaida Bunescu, șefă a Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Anenii Noi.

La fel ca alți asistenți, Valentina Coda locuiește împreună cu cei doi frați și are grijă de ei 24 din 24 de ore. Le face de mâncare, le spală rufele, are grijă să le dea medicamentele la timp.

„Îi cunosc de mici, păcat că ei practic nu au ieșit din casă toată copilăria. Cel puțin unul dintre ei ar fi putut să meargă la școală, dacă se insista pe asta. Acum e mai dificil… Mi-i greu, întrucât sunt două persoane de care îngrijesc. Uneori cheltuiesc remunerarea mea ca asistent personal tot pentru ei”, spune Valentina Coda.

„Când am aflat că vom beneficia de acești bani, am făcut un demers către consiliul raional să ne asigure finanțare, pentru ca să îi putem menține un an întreg pe acești 8 asistenți personali. Așa asigurăm o anumită durabilitate a serviciului”, explică Zinaida Bunescu.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că a identificat resurse pentru angajarea altor 1 000 de asistenți personali

Modul în care au fost cheltuiți banii confiscați a fost monitorizat de Asociația Keystone Moldova, care a constatat că, în țară, numărul solicitanților de asistenți personali rămâne încă mare și doar în municipiul Chișinău acoperirea cu asistenți personali este sută la sută cu necesitățile. Din cei 543 de asistenți personali angajați din sursele confiscate, 322 continuă să activeze și în prezent, astfel fiind asigurată durabilitatea funcționării serviciului.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, spune că ministerul este într-un proces continuu de căutare a resurselor pentru suplimentarea Fondului de Susținere a Populației, din care este acoperită finanțarea asistenților personali la nivel național.

„Fondul de Susținere a Populației va fi suplimentat cu resurse provenite din ajutorul umanitar al României, oferit sub formă de păcură (mijloacele financiare rezultate din arderea păcurii vor fi direcționate spre acest fond), precum și din granturi de la organizații internaționale ca UNICEF și UNHCR. Aceste resurse vor permite atât creșterea remunerării asistenților personali existenți, cât și angajarea a peste 1 000 de asistenți personali noi, până la sfârșitul anului 2022″, susține ministrul Marcel Spatari.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
04 Dec. 2022, 18:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Dec. 2022, 18:54 // În Lume //  Realitatea.md

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă, 3 decembrie curent, desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden.

Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.

În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că ”Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat” s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ”fraudă masivă” la alegerile din 2020.

”O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie”, a apreciat Trump.

Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ”Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.

Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit ”Arhivele Twitter”.

Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor.

Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală